Răspuns la suferință
În mesajul papei pentru Ziua Mondială a Bolnavului
De cardinal Peter Kodwo Appiah Turkson
În mesajul pentru a douăzeci și cincea Zi Mondială a Bolnavului, papa Francisc invită toată Biserica și, în mod deosebit, pe frații noștri bolnavi să-și îndrepte privirea spre Maria, "doamna frumoasă din Massabielle", cu atitudinea unei "uimiri mereu vii față de ceea ce săvârșește Domnul: «Lucruri mari mi-a făcut Cel Atotputernic»".
Instituită de Ioan Paul al II-lea în 1992, Ziua Mondială - celebrată pentru prima dată chiar la Lourdes la 11 februarie 1993 - constituie o ocazie eclezială de atenție specială față de condiția umană, mai ales față de cel care-i experimentează fragilitatea și vulnerabilitatea și față de cei care se îngrijesc de bolnavi și de suferinzi cu afect și devoțiune. Mesajul pontifului oferă o oportunitate unică pentru a reflecta asupra uimirii în fața grijii atente a lui Dumnezeu în Maria și față de toată omenirea, asupra angajării milostive a Bisericii și a celui care se dedică slujirii bolnavilor.
Invitând toată Biserica să se pună în mod spiritual la picioarele Mariei la grota Massabielle, papa Francisc îndeamnă să se contemple în Fecioară pe cea "în care Cel Atotputernic a făcut lucruri mari, pentru răscumpărarea omenirii". Uimirea în fața Neprihănitei reînsuflețește credința în speranța că Domnul va îndrepta și spre fiecare dintre bolnavi privirea sa de bunătate și de duioșie. Papa îndeamnă să se găsească în credința hrănită de Cuvânt și de sacramente forța care să alimenteze o viață de încredere în Dumnezeu în solidaritatea cu fratele, mai ales cel slab și fragil.
În asta Maria ne vine în întâmpinare ca Mamă mângâietoare și milostivă, pentru a ne introduce în relația cu Fiul său, asumând față de noi propria responsabilitate maternă. Transmite lumii umanitatea și duioșia lui Dumnezeu și mai ales încrederea cu care să ne apropiem, să scrutăm și să păzim misterul vieții, îndeosebi în ceasul încercării. Ea ne altoiește în dreptatea atotputerniciei lui Dumnezeu, pentru că "este cea care cunoaște mai profund misterul milostivirii divine. Îi știe prețul și știe cât este de mare" (Dives in misericordia, 9).
Privirea maternă și iubitoare a Mariei transformă viața Bernadetei. Grota Massabielle devine sanctuarul duioșiei Mariei care "ne amintește - afirmă Papa în mesajul său - că fiecare bolnav este și rămâne mereu o ființă umană și ca atare trebuie tratat".
De la Neprihănita, Bernadeta primește harul de a-i sluji pe bolnavi ca soră a carității, o misiune care exprimă într-o măsură așa de înaltă încât devine model pentru fiecare lucrător sanitar. Este prototipul discipolei, obiect al milostivirii lui Dumnezeu, care devine un autentic exemplu de martor.
Boala nu este un impediment în calea realizării proiectului lui Dumnezeu cu privire la om, ci experiența vulnerabilității acestuia din urmă care nu încețoșează capacitatea sa înnăscută de îngrijire. Este o ocazie care face posibil să se redescopere și modul în care apropierea mântuitoare a lui Dumnezeu luminează și face suportabilă experiența precarității umane. Crucea lui Cristos este răspunsul iubirii lui Dumnezeu care dă sens speranței fiecărui suferind, a fiecărui bolnav și a fiecărui nevoiaș în virtutea prețiozității ființei sale în fața lui Dumnezeu.
Slujirea adusă bolnavului trece printr-o rețea relațională; o presupune și o constituie ca alianță de relație, terapeutică, asistențială, familială, umană, religioasă, spirituală și eclezială. A se relaționa cu un bolnav înseamnă așadar, așa cum afirmă Papa, "a se relaționa cu o persoană care, desigur, are nevoie de ajutor, uneori și pentru cele mai elementare lucruri, dar care poartă în sine darul său de împărtășit cu alții". Fiecare spital, fiecare casă de îngrijire sau de asistență, trebuie să fie semn vizibil și expresie a acelei atenții grijulii față de condiția umană inspirată Bernadetei de Mari, pentru a promova o rețea umană a întâlnirii unde ajutorul, profesional și fratern, dat celui suferind sau bolnavului să contribuie la depășirea limitei culturii rebutului și a nedreptății.
De aceea, invitația lui Francisc este aceea de a trăi Ziua Mondială a Bolnavului cu un "nou elan pentru a contribui la răspândirea unei culturi care respectă viața, sănătatea și mediul". În această perspectivă, Pontiful dorește ca momentele de rugăciune, liturgiile euharistice și ungerea bolnavilor, împărtășirea cu bolnavii și aprofundările bioetice și teologico-pastorale, care se țin la Lourdes în aceste zile de celebrare extraordinară, să ofere o nouă contribuție importantă slujirii ecleziale aduse celui bolnav. El reînnoiește apropierea sa de rugăciune și de încurajare față de medici, față de infirmieri, față de voluntari și față de toți consacrații și consacratele angajați în favoarea bolnavilor și a celor suferinzi; față de instituțiile ecleziale și civile care lucrează în domeniul sanitar precum și față de familiile lor. Le urează tuturor să fie mereu semne bucuroase ale prezenței și iubirii lui Dumnezeu, imitând mărturia luminoasă a atâtor prieteni și prietene ai lui Dumnezeu, între care îi amintește pe sfântul Ioan al lui Dumnezeu și pe sfântul Camil de' Lellis, patroni ai spitalelor și ai lucrătorilor sanitari, și pe sfânta Tereza de Calcutta, misionară a duioșiei lui Dumnezeu.
(După L'Osservatore Romano, 12 februarie 2017)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 20.