Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traficul de organe, summit internațional în Vatican la 7 și 8 februarie

Se va ține în Vatican la 7 și 8 februarie 2017, în Casina Pius al IV-lea, sediul Academiei Pontificale de Științe, un summit internațional pentru a reflecta asupra dramei traficului de organe și despre așa-numitul "turism al transplantelor". Evenimentul este susținut de papa Francisc care, conștient de numerele tot mai mult în creștere a acestui fenomen, a pus ca unul dintre obiectivele pontificatului său să dezrădăcineze ceea ce în diferite ocazii a definita o "nouă formă de sclavie din secolul al XXI-lea". Într-un scurt mesaj autograf trimis cancelarului Academiei, monseniorul Marcelo Sanchez Sorondo, pontiful scrie: "Cred că ar fi bine de examinat traficul de ființe umane și sclaviile moderne. Traficul de organe ar putea fi examinat în raport cu traficul de ființe umane. Multe mulțumiri, Francisc".

La evenimentul din Vatican vor lua parte specialiști care provin din peste 20 de țări din cele cinci continente: funcționari statali, procurori, cercetători, magistrați și jurnaliști care de mulți ani se ocupă de această temă care reprezintă de acum o urgență socială. Lucrările vor fi subîmpărțite în șase sectoare pe bază regională (America, Africa, Europa, Mediterana orientală, Pacificul occidental și Sud Estul asiatic). La sfârșit, diferiții oaspeți vor redacta o declarație care va fi difuzată la nivel mondial.

Problematica traficului de organe figurează în agenția Organizației Mondiale a Sănătății de circa trei decade. Despre temă s-a vorbit pentru prima dată în 1987 și, apoi, la 21 mai 2010, a fost reafirmată angajarea OMS prin publicarea "Rezoluției WHA63.22". În document, statele membre ale OMS stigmatizau cu vigoare "obținerea de părți din corpul uman prin transplant și exploatarea populațiilor mai sărace și vulnerabile și traficul de ființe umane care derivă din aceste practici".

Vaticanul se unește acum cu această condamnare. Așa cum se citește într-o notă a Academiei Pontificale de Științe: "Traficul de organe încalcă principiul de dreptate, egalitate și respectarea a demnității umane". El "a devenit și o formă de sclavie care exploatează muncitorii aflați în condiții de sărăcie, populațiile migrante, refugiații care fug de genocidele comise în țările lor de origine, prizonierii executați și minorii. Într-un cuvânt: pe cei dezmoșteniți și pe cei excluși".

Deja în 2014 organismul îi prezentase papei câteva statistici alarmante. Începând de la faptul că, după estimările OMS, anual sunt circa un milion intervențiile de transplanturi de organe făcute (cea mai mare parte se referă la rinichi care constituie 75% din comerțul ilegal), acolo unde cele cu adevărat necesar ajung cu greu la 10% (120.000).

Așadar, traficul de organe nu se oprește. Printre locurile în care acest flagel are loc sunt diferite țări din Asia, Mexicul și alte zone din America Latină, Egiptul, Pakistanul, India. Principalele destinații sunt Canada și țările din Europa occidentală; apoi Australia și Golful Piersic, îndeosebi Arabia Saudită, Kuwait și Emiratele Arabe Unite. Apoi în Iran s-a ajuns la legalizarea vânzării de organe umane.

Obiectivul întâlnirii de la Academia Pontificală este prin urmare de a reflecta asupra dimensiunilor și însemnătății largi a acestei problematici prin mărturiile directe ale oaspeților care provin din țările implicate. Apoi vor să se cheme în cauză reprezentanți ai instituțiilor și subiecți relevanți care "pot influența lupta împotriva traficului de organe pe termen lung", în colaborare și cu profesioniști din sector. Printre obiective este și acela de a dezvolta o alianță de persoane pentru a contrasta aceste practici aberante și a implica autoritățile sanitare pentru a garanta ca să se interzică traficul de organe declarându-l ca "formă de sclavie umană".

Se citește în nota vaticană: "Sperăm ca celebrarea Summit-ului să poată promova o transformare dinamică în societate, în așa fel încât să se creeze o conștiință mai mare despre însemnătatea și despre gravitatea acestei drame aflate în desfășurare", în așa fel încât "să se pună fundamentele pentru căutarea de soluții corespunzătoare, pe baza demnității umane, a libertății, a dreptății și a păcii".

(După Vatican Insider, 5 februarie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat