Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"Copii, nu sclavi!" La 8 februarie va fi Ziua Mondială de Rugăciune și Reflecție împotriva traficului de persoane

În ziua de 8 februarie, Biserica ne invită să ne amintim de sfânta Bakhita care în viață a îndurat suferințele sclaviei. Papa Francisc a declarat ziua de 8 februarie ca Ziua Mondială de Rugăciune împotriva Traficului de Persoane.

Se estimează că, în ultimii 30 de ani, aproximativ 30 de milioane de copii au fost implicați în trafic. În prezent, în lume, la fiecare două minute, un băiat sau o fetiță este victimă a exploatării sexuale. Mai mult de 200 de milioane de copii muncesc în condiții inumane, dintre care 73 milioane sunt sub 10 ani. 22.000 dintre acești copii mor în fiecare an din cauza accidentelor de muncă.

Deseori copiii sunt implicați în traficul sexual, la fel ca în cazul celor două verișoare, Mihaela și Alexandra, în vârstă de 8 și 9 ani, dintr-o familie modestă, traficate pentru cybersex. "Un tip le-a abordat pe mamele noastre și a întrebat dacă vor să câștige niște bani ", spun fetițele. "Le-a spus că nu trebuie să facem nimic, ci doar să ne arătăm fețele unor oameni străini de pe internet, în fața unei camere de filmat. Pentru asta, fiecare dintre noi primea 100 de euro. Mamele noastre, gândindu-se la banii pe care i-ar fi primit, au acceptat oferta. Bărbatul ne-a convins să mergem cu el, iar noi am acceptat, gândindu-ne că astfel ne putem ajuta familiile".

Foarte curând fetele au întâlnit o realitate îngrozitoare, în care au trăit mai bine de șase luni. Au fost amenințate să nu spună acasă ceea ce au fost forțate să facă în fața camerelor de filmat.

Numai datorită intervenției poliției au reușit să scape. Deși au urmat un program de recuperare, traumele emoționale suferite le-au marcat pentru totdeauna.

Prima zi de rugăciune, 8 februarie 2015, puternic susținută de papa Francis, a fost celebrată în mai mult de 154 de țări din întreaga lume. Manifestări dedicate acestui eveniment au inclus o priveghere de rugăciune și o Liturghie în Piața "Sfântul Petru". În acest timp, papa a vorbit despre această realitate spunând: "Îi încurajez pe cei implicați în ajutorarea victimelor, pentru cei care însoțesc bărbați, femei și copii, exploatați, abuzați și folosiți ca instrumente de muncă sau de plăcere și adesea torturați și mutilați. Sper că aceia care au responsabilități de guvernare se vor strădui în mod conștiincios să elimine cauzele a acestui flagel rușinos, un flagel nedemn de o societate civilizată". Fiecare din noi să se angajeze să fie vocea fraților și surorilor noastre a căror voci pare că nu se mai aude. Să ne rugăm toți împreună pentru victimele si pentru supraviețuitorii acestui flagel!

Sr. Adina Bălan,
președinte SOLWODI România

*

Asociația SOLWODI
Calea Șerban Vodă, nr. 223, sector 4, București
Tel/fax: +40213/325020; mobil: +40756/514940
E-mail: secretariat@solwodi.ro
"Slujind femeile și copiii în nevoie de vindecare și recuperare"

*

Rugăciunea credincioșilor

8 februarie - Sfânta Josephine Bakhita

Ziua Internațională de Rugăciune împotriva Traficului de Persoane

Preotul:

Să ne rugăm pentru victimele traficului de persoane și ale exploatării copilului, pentru cei care ajuta la salvarea și reabilitarea lor, pentru cei care îi exploatează și pentru noi înșine.

R.: Te rugăm, ascultă-ne!

- Ne rugăm pentru cei prinși în captivitate, obligați să muncească în condiții inumane, pentru fetele și mamele obligate la prostituție, pentru copiii exploatați de proprii părinți, de rude sau de cunoscuți, ca toți să fie eliberați. R.

- Ne rugăm pentru supraviețuitori, pentru ca ei să își redobândească integritatea fizică, spirituală și emoțională. R.

- Ne rugăm pentru cei care luptă împotriva traficului de persoane, pentru cei care se îngrijesc de victime, pentru cei care desfășoară activități de prevenire și pentru cei implicați în prinderea traficanților. Să ne rugăm pentru siguranța și binele lor. R.

- Ne rugăm pentru toții copiii, tinerii și adulții care sunt țintele abuzatorilor sau al traficanților. Să ne rugăm pentru protecția lor. R.

- Ne rugăm pentru părinții ai căror copii au fost răpiți, exploatați sau uciși de traficanți, pentru ca ei să poată da sens suferinței și să aibă tăria de a merge mai departe. R.

- Ne rugăm pentru traficanți, pentru cei care înlesnesc traficul de persoane și pentru cei care le cumpără serviciile. Ne rugăm pentru răscumpărarea și vindecarea lor. R.

- Ne rugăm pentru Biserică, pentru ca noi toți să fim mai bine informați despre exploatarea și sclavia semenilor noștri ca să putem răspunde cu compasiune și hotărâre celor aflați în nevoie. R.

Preotul:

Dumnezeul dreptății și al milostivirii, privește cu îndurare la victimele traficului de persoane, copii și adulți! Dă-ne curajul și înțelepciunea de a învinge nedreptatea, ca să nu ne lăsăm copleșiți de suferința celor din mijlocul nostru ci să fim mereu încredințați de prezența ta în tot ceea ce facem!

Îți cerem toate acestea în numele celui care a cunoscut suferința în propriul trup, Isus Cristos, Domnul nostru. Amin!

*

Sfânta Iosefina Bakhita

8 februarie (calendarul latin)

Iosefina Bakhita s-a născut în Sudan, în 1869, și a murit în Schio (Vicenza), în 1947. Această floare a Africii, care a trăit experiența răpirii și a sclaviei, a înflorit în mod minunat în Italia, răspunzând harului lui Dumnezeu în cadrul Congregației Fiicelor Carității.

În Schio, unde ea a trăit timp de mulți ani, toți o numesc încă "Maica noastră neagră". Providența divină a condus-o pe această sclavă sudaneză prin nenumărate și greu de descris suferințe. Bakhita nu este numele ei adevărat, primit de la părinți. Groaza și teribilele experiențe prin care a trecut au făcut să își uite numele, fiind numită Bakhita, adică "noroc" de către răpitorii ei. Vândută și revândută în piețele din El Obeid și Khartoum, ea a trăit momente umilitoare și dureroase, atât din punct de vedere fizic, cât și moral.

Ajunsă în capitala Sudanului, Bakhita a fost preluată de un consul italian. În reședința consulară, Bakhita a trăit momente de pace, căldură și bucurie, dar cu nostalgie după propria familie, pe care probabil o pierduse pentru totdeauna. Contextul politic l-a determinat pe consul să părăsească țara și să se întoarcă în Italia. Bakhita i-a cerut să meargă cu el și cu un prieten de-al său, un anume domn Augusto Michieli.

La sosirea în Genova, Italia, consulul, la cererea soției lui Michieli, le-a lăsat-o lor pe Bakhita. Ea și-a urmat noua "familie" în Zianigo, lângă Mirano Veneto. Când s-a născut Mimmina, Bakhita a devenit doica și prietena ei. Cumpărarea unui mare hotel în Suakin, pe malul Mării Roșii, a obligat-o pe doamna Michieli să se mute acolo, pentru a-și ajuta soțul. Mimmina și Bakhita au fost încredințate Surorilor Canossiene ale Institutului Catehumenilor din Veneția. Aici Bakhita a auzit despre Dumnezeu, pe care îl experimentase în inima ei, fără să știe cine era, încă din copilărie. "Privind la soare, la lună și la stele, îmi spuneam: «Cine poate fi Maestrul care a făcut aceste lucruri minunate?» Și simțeam mare dorință de a-l vedea, de a-l cunoaște, de a-i mulțumi".

După câteva luni petrecute în institut, Bakhita a primit sacramentele inițierii creștine și a primit un nou nume: Iosefina. Era 9 ianuarie 1890.

Întoarsă în Italia, doamna Michieli a mers să își ia fata și pe Bakhita, dar aceasta i-a cerut ferm și cu curaj să fie lăsată cu surorile canossiene, să îi slujească lui Dumnezeu, care îi arătase atâtea dovezi ale iubirii Sale. Tânăra africană împlinise vârsta de la care, conform legislației italiene, nu mai era sclavă, astfel că a rămas unde a dorit.

Și-a urmat chemarea de a intra în Institutul "Sfânta Magdalena" din Canossa. La 8 decembrie 1896, Iosefina Bakhita s-a consacrat pentru totdeauna lui Dumnezeu. Timp de 50 de ani, această umilă Fiică a Carității a trăit în comunitatea din Schio, susținând diferite activități: în bucătărie, ca croitoreasă, dar și ca portar.

Umilința ei și zâmbetul constant au câștigat inimile locuitorilor. Surorile din comunitate o stimau pentru stilul ei natural, pentru bunătatea ei nelimitată și pentru dorința profundă nutrită de ea de a-l face cunoscut pe Domnul. "Fii bun, iubește-l pe Domnul, roagă-te pentru cei care nu îl cunosc! Ce mare har este să îl cunoști pe Dumnezeu!" spunea ea.

Odată cu trecerea timpului, au venit anii de boală. Ea a continuat însă să dea mărturie de credință, de bunătate și de speranță creștină. Celor care o întrebau cum se simte, ea le răspundea: "Așa după cum dorește Stăpânul".

(Biografia a fost tradusă după versiunea publicată de www.vatican.va)

Sr. Adina Bălan


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat