Jubileul milostivirii: Mons. Fisichella, "continuă nu numai ca vestire, ci ca viață"
De M. Michela Nicolais
Jubileul se termină, Jubileul continuă. Asta explică la agenția SIR Monseniorul Rino Fisichella, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, care ne vorbește despre "prorogarea" papei pentru slujirea desfășurată în lume de miile de misionari ai milostivirii și despre rolul desfășurat de dicasterul său pentru a pregăti evenimente precum Sinodul tinerilor, dar și date mai apropiate, precum Ziua Mondială a Săracilor. Francisc "va proroga" și "Vinerile milostivirii"? "Cine știe... Papa, cum este obiceiul său, ne va uimi", răspunsul.
În Misericordia et misera, papa scrie că Jubileul nu este o paranteză, ci icoana Bisericii. Cum continuă el, în Bisericile locale din toată lumea?
Cred că el continuă cu acel entuziasm care n-a dispărut niciodată și care a caracterizat întregul an jubiliar. Acest Jubileu a atins în manieră profundă poporul nostru și în manieră cu totul neașteptată: înseamnă că intuiția originară a papei Francisc percepea foarte corect, devenind glas al unei existențe profunde prezente în inima fiecăruia. Jubileul continuă nu numai ca vestire, ci ca viață după principiul milostivirii. Papa a dat indicații concrete pentru a putea exprima asta cât mai bine. Suntem în ajunul celor "24 de ore pentru Domnul", o inițiativă care în toată lumea s-a statornicit: o zi în care bisericile rămân deschise pentru a oferi posibilitatea celui care dorește asta de a primi sacramentul milostivirii, adică a reconcilierii cu Dumnezeu.
Apoi este slujirea misionarilor milostivirii, care din voința papei a fost prorogată dincolo de calendarul jubiliar...
Există două moduri cu care papa a dat o accelerare, pentru ca milostivirea să continue să fie centrul Bisericii. Primul este faptul că a voit să extindă la toți preoții din lume facultatea de a dezlega de păcatul de avort, în mod permanent: un semn cu care Francisc a voit să vină în întâmpinarea tuturor persoanelor, dând de înțeles că iertarea Domnului, odată ce inima s-a căit și dorește reconcilierea, nu are granițe, obstacole, limite. Este primul semn pe care trebuie să-l avem mereu în fața ochilor: pentru o persoană căită nu există niciun obstacol de a primi iertarea. Al doilea este trimiterea miilor de misionari ai milostivirii, pe care papa i-a întrebat dacă acceptă să continue slujirea lor și după anul jubiliar: a primit aproape în totalitate răspunsuri pozitive, toți i-au mulțumit lui Francisc pentru această posibilitate. Acum continuă să desfășoare cu entuziasm slujirea lor.
Cum sunt primiți în dieceze?
Dorința este ca episcopii să fie conștienți de această mare oportunitate care le este oferită: misionarii sunt chemați să mențină vie cu predica lor înainte de toate mesajul lui Isus, dar lucrarea lor, îndreptată spre toți - preoți și laici - este și un semn concret, un instrument cu care milostivirea devine prezentă când există în inimă dorința de reconciliere. În dieceze se organizează zile de reculegere și întâlniri periodice pentru preoți, exerciții spirituale pentru preoți și laici, momente de pregătire pentru diferitele sacramente, cum sunt cursurile pentru părinții copiilor care se pregătesc pentru Prima Împărtășanie și pentru Mir sau întâlnirile de formare pentru perechile de miri. O variată lume de inițiative care ar putea să se folosească și de prezența misionarilor milostivirii.
După Jubileu, Sinodul tinerilor: ce rol va desfășura dicasterul dumneavoastră pentru pregătirea acestei întâlniri?
Noua evanghelizare este trăită, în lume, în primul rând de tinerii care aparțin la diferitele mișcări și la noile forme de viață, și consacrată. Mii de tineri au ales ca vocație la viața creștină aceea a evanghelizării: există o bogăție incredibilă a unei lumi a tineretului încărcate de motivații profunde, de entuziasm, de speranță. Înainte de a-i identifica pe tineri ca destinatari, trebuie privit la acțiunea pozitivă pe care tinerii noștri deja o desfășoară în opera de evanghelizare. Constatăm asta zi după zi: tinerii merg prin lume ca să facă evanghelizare, fără a-i număra pe toți acei tineri care sunt angajați să predea cateheză în parohii, de exemplu la pregătirea adolescenților pentru Mir. Așadar, o armată de tineri evanghelizatori și cateheți în fața cărora întreaga comunitate eclezială trebuie să se pună fără nicio rețetă preconfecționată: trebuie învățate noi limbaje pentru a înțelege comportamentele lor.
Procesul de reformă a Curiei, dus înainte de Francisc, merge înainte. În ce mod va implica și Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări?
Așteptăm să aflăm care va fi viitorul dicasterului nostru. Însă, așteptând, continuăm să lucrăm în ritm deplin în slujirea noastră adusă Bisericii. Avem în fața noastră date foarte importante, cum este Ziua Mondială a Săracilor (duminica a XXXIII-a din timpul de peste an) pe care papa a decis s-o instituie în ziua jubiliară dedicată lor.
Una dintre inițiativele inedite ale Jubileului care a avut mult succes au fost "Vinerile milostivirii". Și această experiență va fi prorogată, eventual deja cu Postul Mare de acum iminent?
Cine știe... Papa, cum este obiceiul său, ne va uimi. Cu siguranță e vorba de o experiență neîncheiată: Francisc ne-a dat indicații care sunt și pentru noi o provocare, în sens pozitiv, să asumăm un stil foarte precis de mărturie, care cere ulterioare semne concrete de proximitate.
(După agenția SIR, 22 februarie 2017)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 8.