Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Migranții și terorismul, conducătorii Bisericilor să acționeze împreună"

De Andrea Tornielli

"Întâlniri ca acestea trebuie să devină sistematice și mai dinamice. Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor ne cere să reflectăm și să invocăm ajutorul lui Dumnezeu pentru a înfrunta provocările pe care le trăim în Europa și în lume". Chrysostomos Savatos, 56 de ani, mitropolit de Messinia la Calamata, în Peloponez, este profesor de dogmatică la universitatea din Atena și membru al consiliului dialogului pentru unitatea creștinilor. Vatican Insider l-a intervievat.

La ce punct este drumul spre unitate între Bisericile catolică și ortodoxă?

"Trebuie să continuăm să studiem și să colaborăm în dialogul despre problemele teologice și ecleziologice. Dar trebuie să colaborăm mai mult pentru a răspunde la probleme cum ar fi cea a migranților și refugiaților, cea a sărăciei, cea a terorismului".

Cum înaintează dialogul teologic?

"Dialogul despre exercitarea primatului și a sinodalității în Biserică înaintează lent. Sesiunea de lucru a Comisiei mixte de dialog teologic între Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă, care s-a ținut la Chieti în septembrie 2016, s-a încheiat cu aprobarea unanimă a unui document focalizat asupra exercitării primatului și a sinodalității în Biserică înainte de marea schismă din Orient. Însă n-au lipsit problemele: Biserica Catolică ar vrea să vorbească despre sinodalitate și primat în al treilea mileniu, Biserica Ortodoxă rusă ar vrea să discute despre al doilea mileniu și despre fenomenul uniatismului, alte Biserici Ortodoxe ar vrea să discute despre primul mileniu și despre jurisdicția episcopului de Roma în acel timp. Încă nu putem merge spre un acord".

Și care este situația, în schimb, în ceea ce privește angajarea comună în fața provocărilor din timpul nostru?

"Cred că Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor trebuie să țină bine cont tocmai de acest lucru. Este nevoie de o colaborare nouă, activă, și tocmai acesta devine un alt motiv de ecumenism. S-a desfășurat recent la Paris o întâlnire a Forumului episcopilor ortodocși și catolici din Europa dedicat tocmai acestor probleme. Întâlnirea de la Lesbo, vizita la lagărul de refugiați din insulă pe care în aprilie 2016 papa Francisc, patriarhul Bartolomeu și arhiepiscopul Hyeronimos au efectuat-o, a fost un început. A fost importantă și întâlnirea din Cuba, în februarie 2016, între papa Francisc și patriarhul de Moscova, Kiril. Trebuie înmulțite aceste ocazii și să se încerce luarea de poziții comune. Întâlniri ca acestea trebuie să devină sistematice și mai dinamice. Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor ne cere să reflectăm și să invocăm ajutorul lui Dumnezeu pentru a înfrunta provocările pe care le trăim în Europa și în lume".

(După Vatican Insider, 20 ianuarie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat