Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Petru Gherghel: Scrisoarea pastorală "Sub ocrotirea Mamei noastre cerești"

"Sub ocrotirea ta alergăm, sfântă Născătoare de Dumnezeu!"

Sfințiile Voastre, dragi frați și surori, iubiți credincioși,

Biserica, fiind o mamă milostivă, urmând exemplul Tatălui ceresc care este "bogat în milostivire", după ce ne-a făcut să ne întâlnim de atâtea ori în Anul Marelui Jubileu al Milostivirii, acum ne cheamă să nu uităm nicicând acest dar al iubirii, dar pe care să-l experimentăm în viața de zi cu zi, căci chiar dacă toate vor trece, milostivirea lui Dumnezeu nu va înceta niciodată.

Pentru aceasta, ascultând de îndemnul Sfântului Părinte, adresat întregii Biserici în ziua încheierii oficiale a Marelui Jubileu, vrem să le aducem aminte creștinilor noștri că nu trebuie să uite acest mare mister, ci să se bucure de el fără încetare, în toată viața. Poarta sfântă s-a închis, dar, pentru noi, rămâne mereu deschisă larg adevărata poartă a milostivirii, care este inima lui Cristos (cf. papa Francisc, solemnitatea Cristos, Rege, 20 noiembrie 2016).

Astăzi celebrăm cu bucurie începutul unui nou an civil 2017. E un mare dar pe care vrea să ni-l facă Dumnezeu cel milostiv și iubitor.

Biserica Catolică, în virtutea misiunii sale de a oferi fiilor ei lumină pentru pașii ce trebuie făcuți în viață, a stabilit ca prima zi a anului civil să fie închinată sfintei Fecioare Maria, Născătoare de Dumnezeu, ca ea să mijlocească pentru lumea întreagă darul dumnezeiesc al păcii.

Aleasă de Dumnezeu pentru un har atât de mare, ca să-l nască în lume pe Mântuitorul întregii omeniri, pe principele păcii, Maria devine pentru toți oamenii ocrotitoarea divină și dătătoarea marelui dar al păcii, atât de mult dorită de întreaga lume și atât de importantă pentru toți locuitorii acestui pământ.

Atunci când papa Francisc a hotărât să declare jubileul extraordinar dedicat milostivirii divine 2015-2016, el a binevoit să concludă gândurile și hotărârile sale spunând: "Acum gândul nostru se îndreaptă spre mama milostivirii. Dulceața privirii sale să ne însoțească în acest an sfânt, pentru ca toți să putem redescoperi bucuria duioșiei lui Dumnezeu. Nimeni asemenea Mariei nu a cunoscut profunzimea misterului lui Dumnezeu făcut om. Totul în viața sa a fost plăsmuit de prezenta milostivirii făcută trup. Maica răstignitului înviat a intrat în sanctuarul milostivirii divine pentru că a participat intim la misterul iubirii sale" (MV 26).

Lângă cruce, Maria a fost martora cuvintelor de iertare care au ieșit de pe buzele lui Isus. Martoră directă la jertfa supremă, mai ales când se afla sub cruce, Maria atestă că milostivirea Fiului lui Dumnezeu nu cunoaște margini și ajunge la toti, fără a exclude pe vreunul.

Convinși de această realitate, trebuie să ne încredem în ea și în iubirea ei și să ne îndreptăm spre ea mereu rugăciunile noastre, mai ales Salve Regina, cum spune papa Francisc, dar și vestita rugăciune tradițională Sub tuum praesidium (Sub ocrotirea ta), prin care să alergăm la ea fără încetare.

La încheierea Marelui Jubileu al Milostivirii, Sfântul Părinte papa a încredințat întreaga Biserică ocrotirii și milostivirii Maicii Domnului, dându-ne un exemplu ca și noi să o facem, încredințând grijii ei materne Biserica și poporul nostru credincios.

În această dorință a Sfântului Părinte și în această speranță ne-am bucurat să încredințăm și noi Biserica noastră locală cu toate componentele sale ocrotirii Maicii Domnului, încă din prima zi a noului an bisericesc, reînnoind cu multă însuflețire consacrarea întregului popor creștin după modelul fericitului nostru episcop Anton, care ne-a lăsat ca testament o binecuvântată consacrare și o sfântă încredințare ocrotirii și mijlocirii ei plină de iubire și milostivire.

Ceea ce am făcut în prima duminică din Advent, dorim să facem și acum, în prima zi a anului civil, implorând cu mare încredere ocrotirea mamei noastre cerești, cea care s-a umplut de Duhul Sfânt și de milostivire, câștigând dreptul de a fi ocrotitoare puternică la tronul îndurării sale.

Lumea are nevoie de un asemenea ajutor și de o asemenea ocrotire, căci numai așa ne vom putea bucura de darul lui Cristos, care este cu adevărat chipul milostivirii Tatălui, cel îndelung răbdător și plin de iubire.

Sfințiile Voastre,

dragi și iubiți frați și surori,

Bucurându-ne că am avut fericita ocazie de a avea un an jubiliar care ne-a introdus mai mult în misterul milostivirii divine și în timpul căruia am primit un nou impuls pentru trăirea noastră de credință, vrem ca anul acesta să dăm un răspuns viu și practic de mulțumire pentru toate darurile primite și pentru bogăția milostivirii de care ne-am făcut părtași prin grija întregii Biserici și mai ales a papei milostivirii, papa Francisc.

În ziua cea dintâi a noului an civil, când o sărbătorim pe Sfânta Fecioară Maria, Născătoare de Dumnezeu, vrem să reînnoim actul de încredințare a Bisericii noastre locale sub ocrotirea Maicii noastre cerești, rugându-ne cu toții Sub tuum praesidium: "Sub ocrotirea ta alergăm, sfântă Născătoare de Dumnezeu, nu ne disprețui rugăciunile în nevoile noastre, ci ne mântuiește pururea de toate primejdiile, Fecioară slăvită și binecuvântată. Amin".

Privirea noastră pe tot parcursul acestui an o vom îndrepta mai departe spre Isus cel care ne arată iubirea sa pe cruce, dar să nu uităm să o facem împreună cu Maria, care privește la Isus și ne reprezintă pe toți, așa cum ne vor aduce aminte imaginile care ne însoțesc în acest an civil, ca lait motiv, ca împreună "să creștem în har și în cunoașterea Domnului nostru și a Mântuitorului Isus Cristos", așa cum ne îndeamnă apostolul Petru în a doua scrisoare a sa (2Pt 3,18a).

Vom acorda, desigur, pe parcursul acestui an o atenție deosebită sfintei Fecioare Maria, care ne va susține în iubirea față de cel care ne-a iubit și ne iubește până la dăruirea totală de sine. Să ne însoțească sfânta Fecioară Maria, care se afla lângă cruce. Ea ne-a născut acolo ca maică a Bisericii, care dorește să-i adune pe toți sub mantia sa. Sub cruce, ea l-a văzut pe tâlharul cel bun, primind iertare și l-a luat pe ucenicul lui Isus ca pe un fiu al ei. Este Maica milostivirii, căreia ne încredințăm: orice situație a noastră, orice rugăciune a noastră, îndreptată spre ochii ei cei milostivi, nu va rămâne fără răspuns (cf. papa Francisc, solemnitatea Cristos, Rege, 20 noiembrie 2016).

Vom avea motiv să ne asociem Mamei noastre cerești pentru a-l lăuda pe Dumnezeu pentru toate darurile sale, spunând și cântând și noi: "Sufletul meu îl preamărește pe Domnul, căci lucruri mari mi-a făcut mie Cel Atotputernic, al cărui nume este sfânt" (Lc 1,46.49).

Cu Maria, mama lui Isus și mama noastră, vom putea să trăim din plin credința și vom putea să o transformăm în fapte de iubire și milostivire, îndrep- tându-ne și noi, cu ochi plini de milostivire, spre frații noștri.

Cu milostivul Isus, să ne binecuvânteze Fecioara de sus! Amin.

Iași, 1 ianuarie 2017

Petru Gherghel,
episcop de Iași

* * *

Alte scrisori pastorale ale PS Petru Gherghel sunt publicate în secțiunea: "Bibliotecă" la pagina Documente episcopale.


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat