Cardinalul care a pus în vânzare palatul pentru a da săracilor suma obținută
De Andrea Tornielli
Cu moartea sa, la vârsta de 95 de ani, pleacă ultimul mare protagonist al Bisericii latinoamericane al perioadei post-conciliu, ales de Paul al VI-lea pentru conducerea marii metropole braziliene São Paulo, creat cardinal în 1973, în același consistoriu în care a primit purpura patriarhul de Veneția Albino Luciani. Paulo Evaristo Arns era penultimul supraviețuitor dintre cardinalii montiniani, ultimul este Joseph Ratzinger, astăzi papă emerit. Episcopatul lung al lui Arns - 28 de ani ca arhiepiscop precedați de patru ca auxiliar tot la São Paulo - a trecut prin trei pontificate. Retrăgându-se în 1998, a decis să rămână în oraș, în aceeași periferie pe care a urmărit-o ca auxiliar, în cartierul Jaçaná.
Arns a fost un frate franciscan, jurnalist, a scris peste cincizeci de cărți dedicate pastorației în marile metropole împreună cu studii despre literatura creștină din primele secole. Dar ceea ce a caracterizat mai mult episcopatul său a fost apărarea săracilor, a libertății poporului și a drepturilor umane, îndeosebi în timpul dictaturii care în Brazilia a durat din 1964 până în 1985. Prezența și autoritatea sa au favorizat trecerea nesângeroasă la regimul democratic. În 1982 a fost unicul religios ales în Comisia internațională pentru problemele umanitare a ONU. Imediat ce a lăsat conducerea diecezei, a dat un lung interviu lui Stefania Falasca pentru revista lunară 30Giorni. La întrebarea despre ce anume l-a făcut să sufere mai mult în acești ani, a răspuns: "Când primeam mamele lui desaparecidos politici în căutare de informații, sprijin și întărire. Anii dictaturii militare, fețele acestor femei și mame, mi-au lăsat în amintire o urmă de durere. Ceea ce m-a făcut să sufăr a fost tocmai faptul de a nu putea alina, de multe ori, atâtea suferințe".
Abia numit cardinal, a vândut vechiul palat al reședinței episcopale pentru cinci milioane de dolari și a împărțit săracilor banii, cumpărând terenuri pentru emigrați și pentru cei fără locuință și creând centre comunitare în periferie. "Consider un har - a spus el - faptul de a fi acționat mereu în favoarea și de partea preaiubiților Domnului nostru".
Luând doctoratul la Sorbona din Paris cu o teză despre tehnica unei cărți în sfântul Ieronim discutată în 1952, a avut printre profesorii săi la universitatea catolică pe viitorul cardinal Daniélou și a devenit prieten al lui Paul Claudel. De la Charles Péguy învață importanța speranței în viața creștină: ca moto episcopal după un deceniu va alege "Ex spe in spem", pentru că "speranța este totul, este zâmbetul vieții creștine. Ce am fi noi, ce am face noi fără speranță?". Marele scriitor francez îi transmite și conștiința descreștinării aflate în desfășurare.
În 1966 devine auxiliar de São Paulo. De trei ori refuză promovarea episcopală, cere mai degrabă să fie trimis misionar în Japonia sau în Amazonia. Însă papa Montini insistă și obține da-ul său. Se ocupă de periferia extremă a marii metropole braziliene, unde se întâlnesc mizeria și condițiile de viață subumane. "Dezrădăcinarea forțată, în afară de a provoca aceste consecințe teribile - povestea Arns - a destabilizat orice urmă a acelei structuri familiale în care a fost garantată catolicitatea. Nu mai puteam să ne facem iluzii, ne aflam în fața unei realități dure, marcate de descreștinare. Și atunci ca și astăzi, ca întotdeauna, a nu lua partea săracilor însemna a trăda Evanghelia. O nouă evanghelizare nu putea decât să fie personală și socială".
În 1967 Paul al VI-lea publică marea sa enciclică socială Populorum progressio. După un an, conferința episcopatului latinoamerican la Medellín se desfășoară pe urma documentului montinian, care "ne-a introdus - amintea Arns în interviul din 30Giorni - în noul climat al pastorației în favoarea săracilor. Chiar în această zonă din São Paulo am început să întemeiem primele comunități de bază unde mai ales laicii erau cei pe deplin implicați în vestirea creștină și în necesitățile pe care le cerea realitatea".
În 1970 vine numirea ca arhiepiscop de São Paulo. În anii regimului dictatorial reușește să intre în închisori, își dă seama personal de crimele și de torturile îndurate de opozanții politici. Reușește să împiedice ca multe persoane să fie ucise sau să dispară în nimic. Colegialitatea este cifrul conducerii sale episcopale. "Colegialitatea dintre episcopi - explica Arns - este caracteristică a succesiunii apostolice. Într-o metropolă enormă ca São Paulo, datorită vastității și complexității realității, a devenit necesar ca toți episcopii auxiliari să asume competența de vicar general în arhidieceză și ca, în același timp, fiecăruia dintre ei să-i fie încredințat un teritoriu propriu în care să reprezinte autoritatea arhiepiscopului. Apoi, fiecărui episcop i-a fost încredințată responsabilitatea de a coordona o pastorație specifică pentru tot orașul. Am lucrat împreună cu nouă episcopi. Acest climat de colaborare fraternă, de confruntare reciprocă, de deschidere și destăinuire a dat roadele sale. Apostolatul în arhidieceza de São Paulo a înflorit în acest mediu de mare colegialitate. Și eu cred că tocmai acest aspect trebuie să fie fundamental în acțiunea Bisericii și ar trebui să fie reconsiderat în viitor".
Cardinalul primește de la Paul al VI-lea misiunea de a vizita diecezele din marile metropole. "Am mers la Paris, Londra, New York, Chicago. Apoi întocmeam o dare de seamă prezentându-i Papei modul în care lucrau episcopii. În 1975 mi-a cerut chiar să elaborez un proiect de pastorație pentru marile orașe. Din ascultare față de cererea sa l-am făcut, reflectând în el experiența de colegialitate formată la São Paulo. Cardinalul Baggio (în acea vreme prefect al Congregației pentru Episcopi) mi-a spus și că era foarte bun, dar după trei ani mi-a spus că a fost arhivat".
În 1989, Ioan Paul al II-lea decide să dezmembreze dieceza de São Paulo în patru dieceze distincte. Arns suferă din cauza asta, și pentru că măsura este prezentată în unele medii ca o pedeapsă pentru tendințele progresiste ale Bisericii braziliene. "Biserica latinoamericană - povestea el - a suferit mult. Adesea și pentru că a fost interpretată greșit într-un context ideologizat. A fi alipiți de credința apostolilor comportă mereu îndrăzneala în apărarea săracilor și denunțarea nedreptății". În timpul conferinței episcopatului latinoamerican din Santo Domingo în 1992, cardinalul suferă un grav accident, care îi va provoca serioase probleme de sănătate. "A fost așa: am fost invitat la un cocktail la consulatul brazilian la care m-a dus cu mașina de ordonanță escortată de un colonel din armată. Ajuns acolo, în timpul manevrelor pentru parcare, am văzut venind spre noi cu viteză mare un automobil militar. Automobilul a mărit viteza chiar în apropierea mașinii noastre și ne-a lovit în plin. Impactul a fost foarte violent. Mi-am lovit capul și pentru o anumită perioadă mi-am pierdut cunoștința".
Despre Montini, pe care-l cunoscuse când încă era substitut în Secretariatul de Stat și cu care vorbea în franceză, Arns a spus: "Paul al VI-lea a fost papa intuiției. Cea mai bună intuiție din istorie pe care am cunoscut-o în viața mea, nu numai din istoria particulară a țării mele, ci și din istoria Bisericii universale, în a percepe cu realism și luciditate extremă condițiile în care se afla aceasta. A fost profetic în a intui că realitatea era schimbată și nu mai trebuia să ne facem iluzii, nu se mai vorbea unui popor creștin. Și luând act de această realitate nu se va ajunge o remorcă a istoriei nici în afara realității. Paul al VI-lea a indicat Bisericii drumul și drumul care trebuia parcurs era esențial, simplu, cel conținut în Crezul poporului lui Dumnezeu și în Populorum progressio: a păstra credința, a-i sluji pe săraci".
(După Vatican Insider, 14 decembrie 2016)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 23.