Papa Francisc: Audiență acordată participanților la reuniunea Asociației Rurale Catolice Internaționale (I.C.R.A.) (10 decembrie 2016)
Iubiți frați și surori,
Sunt bucuros pentru această întâlnire, la sfârșitul reuniunii voastre despre problemele lumii rurale și mai ales despre realitatea celor care lucrează în agricultură cu angajare zilnică. O muncă uneori foarte obositoare, dar făcută cu conștiința că se face ceva pentru alții, cultivând cu pasiune pământul pentru a-i garanta roadele, urmând ciclurile anotimpurilor și înfruntând greutățile datorate schimbărilor climatice, din păcate agravate de neglijența umană.
Cu atenția îndreptată spre lumea rurală înrădăcinată în viziunea învățăturii sociale a Bisericii, voi reprezentați bine acel imperativ de "a cultiva și a păstra grădina lumii" (Enciclica Laudato si', 67) la care suntem chemați dacă vrem să dăm continuitate acțiunii creatoare a lui Dumnezeu și să ocrotim casa comună.
Trăim paradoxul unei agriculturi care nu mai este considerată sector primar al economiei, dar care menține o relevanță evidentă în politicile de dezvoltare, în dezechilibrele siguranței alimentare precum și în viața comunităților rurale. De fapt, în unele zone geografice, dezvoltarea agricolă rămâne răspunsul principal posibil la sărăcie și la lipsa de hrană. Însă asta înseamnă a remedia lipsa aparatelor instituționale, dobândirea nedreaptă de terenuri a căror producție este sustrasă de la beneficiarii legitimi, metodele speculative nedrepte sau lipsa de politici specifice, naționale și internaționale.
Privind la lumea rurală astăzi, reiese primatul dimensiunii pieței, care orientează acțiuni și decizii. Afacerile, înainte de toate! Chiar cu prețul de a sacrifica ritmurile vieții agricole, cu momentele sale de muncă și de timp liber, de odihnă săptămânală și de îngrijire a familiei. Pentru cei care trăiesc realitatea rurală asta înseamnă a constata că dezvoltarea nu este egală pentru toți, ca și cum viața comunităților de la câmpie ar avea o valoare mai joasă. Solidaritatea însăși, larg invocată ca remediu, este insuficientă dacă nu este însoțită de dreptate în atribuirea terenurilor, în salariile agricole sau în accesul la piață. Pentru micii producători participarea la decizii rămâne departe, datorită absenței instituțiilor locale și lipsei de reguli sigure care să recunoască valori ca onestitatea, corectitudinea și mai ales lealitate.
Ce-i de făcut? Istoria lui ICRA arată că e posibil a conjuga verbul a fi creștini cu verbul a acționa ca niște creștini în realitatea lumii agricole, unde semnificația persoanei umane, dimensiunea familială și socială, simțul solidarității sunt valori esențiale, chiar și în situațiile de mai mare subdezvoltare și sărăcie. Structura voastră mondială, relațiile cu marile organizații internaționale sunt modul prin care este posibil, pentru o ONG de inspirație creștină cum este a voastră, să se reacționeze la provocări și să se răspundă la necesități. Însă pentru aceasta este cerut un supliment de umanitate, format înainte de toate din alegeri curajoase și din competență constant actualizată, pentru a coopera cu instituțiile statale și internaționale în a predispune tehnicile și în a da soluție la probleme, mereu în cheie umanizatoare. Așadar, un rol pozitiv care să ajute lumea rurală să nu rămână la marginile deciziilor politice, ale planurilor normative sau ale acțiunii în diferitele sectoare ale vieții sociale și ale economiei.
În proiectele voastre de formare, voi sunteți pe bună dreptate critici cu privire la modelul orientat spre agribusiness, dar puneți mai degrabă accentul pe nevoile reale, în funcție de condițiile persoanelor și locurilor. Asta permite să se evite nu numai pierderi și risipe în producție, ci și recurgerea nesăbuită la tehnici care, în numele unei recolte îmbelșugate, pot să elimine varietatea speciilor și bogăția biodiversității; și în afară de asta nu se cunosc consecințele asupra sănătății umane. Când vedem atâtea așa-numite "boli rare" care nu se știe de unde vin, trebuie să ne gândim... Să nu ni se întâmple să fim "martori muți ai unor nedreptăți foarte grave", ca atunci când "se pretinde să se obțină beneficii importante făcând să plătească restul omenirii, prezente și viitoare, costurile foarte mari ale degradării mediului" (enciclica Laudato si', 36).
În contribuția la acțiunea instituțiilor internaționale, rolul unei ONG puternic ancorată în doctrina socială a Bisericii este înainte de toate acela de a construi punți, pornind de la o cunoaștere aprofundată a propriilor rădăcini, nelimitându-se să participe la procese, ci lucrând pentru o schimbare de strategii și de proiecte. Pentru aceasta este necesară o competență care să înlocuiască improvizația, chiar și aceea care exprimă o bună voință sau un simț evident de altruism. Ca membri ai ICRA sunteți chemați să propuneți un stil de viață sobru și o cultură a muncii agricole care își are fundamentele, precum și obiectivele, în centralitatea persoanei, în disponibilitatea față de celălalt și în gratuitate.
Îmi permit o anecdotă personală: în urmă cu mai mult de o lună am avut un colocviu cu un agricultor. Îmi povestea cum curăța măslinii. Un agricultor simplu, care cultiva măslini. Și când îmi povestea modul în care făcea asta, vă asigur că eu am văzut acolo duioșie; avea acel raport cu natura. Și curăța pomii săi ca și cum era tatăl, cu duioșie. Fie ca să nu se piardă acest raport cu natura, cu creația! Asta asigură demnitate nouă tuturor.
Binecuvântez din inimă activitatea voastră și îl rog împreună cu voi pe Domnul să vegheze asupra fiecărui lucrător al pământului, asupra familiilor rurale și asupra celor care lucrează în lumea agricolă. Și vă cer cu rugăminte să vă amintiți și de mine în rugăciunile voastre, pentru că am nevoie de asta. Mulțumesc.
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 10.