Iași: Întâlnirea Consiliului Prezbiteral
În ziua de 14 noiembrie 2016, la ora 10.30, la sediul Episcopiei Romano-Catolice din Iași, a avut loc întâlnirea membrilor Consiliului Prezbiteral.
Sesiunea de discuții a fost deschisă printr-o rugăciune și un salut de bun venit din partea Preasfințitului Petru Gherghel, episcop al Diecezei de Iași.
Prima temă luată în considerare a fost aceea a unei retrospective asupra Anului Jubiliar extraordinar dedicat Milostivirii, încheiat prin momentul solemn al ceremonialului de închidere a porții sfinte în ziua de 13 noiembrie. Tema a fost prezentată de către pr. dr. Daniel Iacobuț. Acesta a propus un chestionar de nouă întrebări care ar trebui expuse în cadrul ședințelor decanale. Fiecare dintre cele nouă întrebări, referitoare la experiența avută cu ocazia Anului Jubiliar al Milostivirii și la viitorul practicii pastorale, a avut ca punct de plecare un citat din Bula de convocare a acestui an extraordinar Misericordiae vultus a Sfântului Părinte papa Francisc. Părintele Daniel a expus cinci căi pentru o prospectivă a pastorației, plecând de la următoarele cinci verbe: a ieși (stilul milostivirii), a vesti (conținutul milostivirii), a locui (metoda milostivirii), a educa (scopul intermediar al milostivirii) și a transfigura (scopul final al milostivirii).
A doua temă, propusă de către pr. Eduard Mihai Coșa, a fost referitoare rolul și necesitatea exercițiilor spirituale în viața preotului, la forma și locul unde se desfășoară.
A treia temă referitoare la anumite precizări și recomandări pastorale cu privire la familia creștină și taina căsătoriei a fost expusă de către păstorul nostru, ep. Petru Gherghel. Preasfințitul, plecând de la textul exortației apostolice postsinodale Amoris laetitia, a insistat asupra faptului că Dumnezeu trebuie lăsat să fie milostiv, tratarea cu disponibilitate din partea preoților a persoanelor care au probleme legate de căsătorie sau se află în situații iregulare.
A patra temă a fost prezentată de pr. dr. Mihai Roca și a avut ca obiectiv necesitatea unei noi metode de catehizare cât privește persoanele implicate, materialele folosite și timpul alocat.
În al cincilea rând s-a propus ca la începutul fiecărui an să se facă o listă cu preoții care urmează să fie schimbați în anul respectiv. S-a propus ca mutările părinților parohi să aibă loc în luna mai și să fie anunțați încă de la începutul anului asupra viitoarei destinații. De asemenea s-a propus ca parohii din parohiile mai mici să fie schimbați după o perioadă mai scurtă de timp. În ceea ce privește situația preoților vicari s-a hotărât menținerea aceleiași perioade, începutul lunii august.
A șasea temă, prezentă de către Preasfințitul Aurel Percă și de către pr. econom diecezan, Mihai Budău jr., a avut în centru problemele legate de personal și administrație și s-a reamintit necesitatea de a respecta cadrul legislativ.
Părintele dr. Fabian Doboș a vorbit despre frumusețea păstrării amintirii vii a sfinților și pregătirea unui simpozion dedicat fericitului Anton Durcovici și episcopului Martin Aron, ce va avea loc la Iași în ziua de 10 decembrie 2016.
Preasfințitul Petru a recomandat ca scrisoarea semnată de episcopii catolici din România cu privire la alegerile parlamentare să fie citită în biserici așa cum a fost trimisă, fără adăugiri și interpretări.
Totul s-a încheiat cu rugăciunea Ora media.
Pr. dr. Romeo Neculai
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
14 noiembrie: Iași: Întâlnirea Consiliului Prezbiteral
lecturi: 18.