Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican, anul acesta pomul de Crăciun vine din Trentino. Ieslea, din Malta

În Vatican începe deja să se simtă aer de Crăciun, cu anunțul că anul acesta pomul de Crăciun din Piața "Sfântul Petru" va veni din Trentino, în timp ce ieslea va fi donată de Malta. "La 9 decembrie, la 16.30 - anunță Guvernatoratul - vor avea loc inaugurarea ieslei și iluminarea pomului de Crăciun".

Anul acesta ieslea și pomul vor rămâne iluminate din după-amiaza inaugurării până în noaptea de duminică 8 ianuarie 2017, zi în care se comemorează Botezul Domnului.

Pomul, un brad roșu înalt de 25 de metri și cu o circumferință maximă a trunchiului de 75 cm (reduși la 65 pentru a permite transportul său), va fi dăruit de Primăria din Scurelle - Pădurea del Lagorai - Provincia autonomă de Trento. În momentul tăierii - prevăzut pentru duminică, 13 noiembrie - copiii de la școala elementară din Scurelle vor planta 40 de noi puieți brad roșu și de larice într-o zonă apropiată unde toamna trecut au fost tăiați câțiva copaci loviți de un parazit. După tăiere, marele pom va fi transportat în vale de un elicopter de la Armata Italiană - Regimentul Aves "Antares" din Viterbo - cu colaborarea Protecției Civile din Trento și apoi așezat pe Tir-ul care-l va transporta pe cauciuc în capitală. Va ajunge la Roma în noaptea dintre 23 și 24 noiembrie și, cu ajutorul personalului de la Serviciile Tehnice și de la Grădinile Vaticane, va fi ridicat în Piața "Sfântul Petru".

Ieslea în schimb este dăruită de arhidieceza și de guvernul din Malta care anul trecut au convocat un concurs între artiști locali. Schița aleasă de comisia malteză este cea a artistului din Gozo, Manwel Grech. Aranjamentul scenografic reproduce peisajul maltez, arhitectura construcțiilor de la țară, floră și faună locale. Opera măsoară 17 metri lungime, 12 metri lățime și o înălțime maximă de 8 metri. Personajele poartă veșminte tipice malteze și unelte și instrumente muzicale. Sunt prezente 17 figuri, fiind excluse animalele; statuile sunt din rigips.

"Desigur este prezentă în scenă tradiționala «cruce de Malta» și o referință la actualitate reprezentată de «luzzu», ambarcațiune tipică din arhipelagul maltez care nu numai că reprezintă tradiția, pescuitul și viața, ci din păcate și realitatea migranților care tocmai în acele ape navighează pe ambarcațiuni întâmplătoare pentru a ajunge în Italia".

Și anul acesta bradul de Crăciun va fi împodobit de reproduceri de sfere din lut care reprezintă desene realizate de copiii aflați în îngrijire în secțiile oncologice din câteva spitale italiene. Acești copii, împreună cu părinții lor, au participat la un program de ceramico-terapie recreativă în laboratoarele spitalicești permanent create, coordonate și gestionate de Fundația Contesa Lene Thun Onlus.

Și iluminarea va fi o noutate mai ales pentru ocrotirea mediului: 18.000 de beculețe cu tehnologie led dintre care 1.400 cu efect scânteie, în greutate totală de 140 kg și un consum de numai 1,7 KW. În dimineața zilei de 9 decembrie, delegația din Trentino și cea malteză, împreună cu câțiva dintre copiii care au realizat sferele, vor fi primiți în audiență de papa pentru prezentarea oficială a darurilor.

(După Vatican Insider, 9 noiembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat