Papa Francisc: Traficul de persoane este o crimă împotriva umanității
De Iacopo Scaramuzzi
Traficul de persoane umane, "formă modernă de sclavie", este o "crimă împotriva umanității". Asta a spus Papa Francisc în audiența rezervată acordată participanților la a II-a adunare a RENATE (Religious in Europe Networking Against Trafficking and Exploitation), asociație de călugărițe angajate îndeosebi în contrastarea prostituției, subliniind necesitatea de a sensibiliza tot mai mult societatea despre această problemă, cu atât mai necesară din cauza "unei anumite indiferențe și chiar complicități, a unei tendințe din partea multora de a se întoarce în partea cealaltă în timp ce puternice interese economice și rețele criminale sunt în acțiune".
A II-a adunare a RENATA se desfășoară la Roma de ieri până sâmbăta viitoare, 12 noiembrie, despre teme "Ending trafficking begins with us", a pune capăt traficului de persoane începe cu noi. "Traficul de ființe umane - se citește pe situl european al inițiativei, www.renate-europe.net - există în toată Europa. El are loc cu diferite forme, inclusiv munca forțată, căsătoriile forțate, cerșetoria forțată și exploatarea pentru activități criminale. Cea mai cunoscută formă de trafic de persoane are ca scop exploatarea sexuală".
"Una dintre cele mai dureroase dintre aceste răni deschise - a spus Papa - este traficul de ființe umane, o formă modernă de sclavie, care încalcă demnitatea, dar al lui Dumnezeu, în atâția frați și surori ai noștri și constituie o adevărată crimă împotriva umanității. În timp ce s-a făcut mult pentru a cunoaște gravitatea și extinderea fenomenului, mult mai mult rămâne de făcut pentru a ridica nivelul de conștiință în opinia publică și pentru a stabili o mai bună coordonare de eforturi din partea guvernelor, a autorităților judiciare, a celor legislative și a lucrătorilor sociali. Așa cum știți bine - a subliniat Francisc - una dintre provocările la această muncă de sensibilizare, de educare și de coordonare este o anumită indiferență și chiar complicitate, o tendință din partea multora de a se întoarce în altă parte în timp ce puternice interese economice și rețele criminale sunt în acțiune. Pentru acest motiv exprim aprecierea mea față de angajarea voastră cu scopul de a mări conștiința socială cu privire la dimensiunea acestei plăgi, care lovește în special femeile și copiii. Dar în mod cu totul special vă mulțumesc pentru mărturia voastră fidelă adusă Evangheliei milostivirii, așa cum este demonstrat de angajarea voastră în recuperarea și în reabilitarea victimelor. Activitatea voastră în acest domeniu - a continuat Papa citând propriul mesaj pentru Ziua Mondială a Păcii - ne amintește de enormele și adesea tăcutele eforturi care au fost făcute mulți ani de congregații călugărești, în special feminine în îngrijirea celor care au fost răniți în demnitatea lor și marcați de experiențele lor. Mă gândesc îndeosebi la contribuția specifică oferită de femei în însoțirea altor femei și copii în itinerarul profund și personal de vindecare și de reintegrare".
"Dragi prietene și prieteni, am încredere că împărtășirea voastră de experiențe, de cunoștințe și de competențe va contribui în aceste zile la o mărturisire mai eficace a Evangheliei într-una dintre marile «periferii» ale societății noastre contemporane", a spus Papa amintind de oportunitatea acestei întâlniri în cursul Jubileului Milostivirii care se încheie săptămâna viitoare.
Oaspete a Sălii de Presă a Sfântului Scaun, în zilele trecute, sora Monica Chikwe, călugăriță anti-trafic de persoane, a subliniat că "pentru a combate eficace acest cancer al secolului nostru trebuie să fie înfruntată cu decizie problema clienților, să fie promulgată legea care îi pedepsește". Pentru călugăriță, întrebarea centrală este "cine este clientul? Cum se poate recunoaște? Cărei clase îi aparține? Ce vârstă are? Desigur clienții nu sunt persoane fără locuință fixă, pentru că o prostituată nu i-ar accepta; nici nu sunt neputincioși mentali sau fizici care n-ar avea bani pentru a plăti prestația. Clienții sunt oameni avuți, tați de familie, salariați, îmbrăcați elegant cu cravată, și chiar și tinerii de 18 ani. Clientul, în acest fenomen, nu cunoaște clasă socială, vârstă, nivel de viață. De exemplu: pentru a face în ciudă prostituatelor, într-o zi un grup de tineri urcă în mașină și merge pe via Salaria, ajunge acolo și parchează. Unul dintre ei, coborând din mașină, vede mașina tatălui său și rămâne șocat pentru că a vedea un părinte cu o prostituată este un șoc care nu este indiferent pentru un fiu". De aici concluzia: "Dacă n-ar exista consumatorii, adică acești clienți, traficanții s-ar usca precum iarba în deșert, pentru că nimeni n-ar cumpăra produsele lor, deci și ei și-ar schimba meseria. Deci, închei spunând că dacă ar înceta cererea, în mod automat s-ar opri traficul de ființe umane în scop sexual. Nicio cerere, nicio ofertă - No demand, no supply".
(După Vatican Insider, 7 noiembrie 2016)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 14.