Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Joaquín Navarro-Valls: "Așa l-a convins papa Wojtyła pe Fidel Castro să sărbătorească Crăciunul"

De Andrea Tornielli

"Fidel Castro m-a ținut să vorbească timp de șase ore. Era curios cu privire la Ioan Paul al II-lea și deși era gelos pe interioritatea sa se înțelegea că voia să meargă mai profund... I-am spus că era un om norocos, pentru că papa se ruga în fiecare zi pentru el. O dată a rămas în tăcere". Joaquín Navarro-Valls, purtătorul de cuvânt al lui Ioan Paul al II-lea cu ocazia istoricei vizite a lui Wojtyła în Cuba din ianuarie 1998 a desfășurat un rol care merge cu mult dincolo de ceea ce este încredințat directorului Sălii de Presă a Vaticanului. Așa relatează el asta în acest interviu acordat ziarului La Stampa.

Cum s-a ajuns la vizita papei care a contribuit la dărâmarea Zidului din Berlin în unul dintre ultimele bastioane ale comunismului?

"Timp de circa zece ani Ioan Paul al II-lea a trimis delegați ai săi în Cuba. A mers și «ministrul de externe» al Vaticanului, Jean Luis Tauran. Papa avea dorința de a vizita insula, dar invitația nu venea. În sfârșit, în noiembrie 1996, Castro a venit la Roma pentru o reuniune a FAO și a fost primit în Vatican și l-a invitat formal pe pontif".

Cum s-a pregătit călătoria?

"Tot anul 1997 s-a muncit pentru a o organiza. Cu trei luni înainte ca ea să aibă loc, în octombrie din acel an, am ajuns la Havana și l-am întâlnit pe Fidel. A fost o întâlnire lungă, care a durat șase ore și s-a încheiat aproape la ora trei dimineața. Castro era foarte curios, voia să știe totul despre Ioan Paul al II-lea, ce familie a avut, cum a trăit. Voia să știe mai mult despre omul Wojtyła și lăsa să transpară admirația sa față de el. Se percepea că voia să meargă mai profund. I-am spus: «Domnule președinte, vă invidiez». «De ce?». «Pentru că papa se roagă pentru dumneavoastră în fiecare zi, se roagă pentru ca un om cu formarea dumneavoastră să poată regăsi calea Domnului». Președintele cubanez măcar o dată a rămas în tăcere".

Ce v-a întrebat Castro în privința Sfântului Scaun?

"I-am explicat că de acum fiind fixată data vizitei, la 21 ianuarie 1998, era interesant ca aceasta să fie un mare succes. «Cuba trebuie să surprindă lumea», i-am spus eu. Fidel a declarat că este de acord. Atunci eu am adăugat ceva în privința surprizelor pe care papa le aștepta. I-am cerut lui Castră ca Nașterea Domnului, Crăciunul, care era de acum aproape, să fie celebrată în Cuba ca o festivitate oficială pentru prima dată de la începutul revoluției".

Cum a reacțional Líder Máximo?

"A spus că va fi foarte dificil, Crăciunul cădea în miezul recoltării trestiei de zahăr. I-am replicat: «Dar Sfântul Părinte ar vrea să vă poată mulțumi public pentru acest gest deja la sosirea sa la aeroportul din Havana». Atunci, după o lungă discuție, Castro a ajuns să spună da. Chiar dacă a adăugat: «Dar s-ar putea să fie numai pentru anul acesta». M-am limitat să spun: «Foarte bine, papa vă va fi recunoscător. Și cât privește anul viitor, se va vedea». Așa cum se știe, sărbătoarea Crăciunului a continuat să fie de atunci sărbătoare civilă".

Cum privea Castro la papa Wojtyła?

"În zborul spre Havana un jurnalist l-a întrebat pe papa ce anume îl va sfătui pe președintele SUA cu privire la poziția care trebuie avută cu Cuba: «To change!». Sfatul lui era de a schimba. Apoi a fost întrebat ce anume aștepta de la președintele Cubei. Ioan Paul a răspuns: «Aștept de la el ca să-mi explice adevărul său, ca om, conducător și comandant». Eu nu eram în avion, eram deja la Havana. Am primit textul acelui răspuns și l-am arătat lui Castro în timp ce așteptam ca papa să aterizeze. Astfel era deja o ordine de zi scrisă pentru întâlnirea lor. Întâlnirea față în față a durat îndelung și la ieșire erau amândoi senini și zâmbitori. Îmi amintesc de liturgia din Plaza de la Revolución cu frații Castro în primul rând și mulțimea care însoțea omilia cu strigătul «Libertad! Libertad!». Și îmi amintesc de cuvintele cu care Fidel și-a luat rămas-bun de la Ioan Paul al II-lea la aeroport înainte de plecarea spre Roma: «Vă mulțumesc pentru toate cuvintele pe care le-ați spus, și pentru acelea care ar fi putut să nu-mi placă». Avea această eleganță umană, în timp ce Wojtyła zâmbea: cu acea vizită a inaugurat un timp de deschideri lente dar reale".

(După Vatican Insider, 27 noiembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat