Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iran-Vatican, timpul încrederii depline

De Paolo Affatato

Iran și Sfântul Scaun trăiesc "yaqin", "încrederea reciprocă deplină". Folosește un termen important Abouzar Ebrahimi, conducătorul unei delegații de teologi, intelectuali și călugări iranieni, pentru a descrie raporturile dintre Vatican și Persia. Este deosebit de semnificativ că delegația venită peste Tibru pentru a zecea ediție a Colloquium dintre Sfântul Scaun și Iran, organizat sub egida Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios, s-a prezentat astăzi la papa Francisc cu spiritul lui "yaqin", care în credința islamică indică aceeași certitudine care se pune în Dumnezeu. Semn al unei profunde sintonii care deschide, în domeniul religios dar și politic, orizonturi de cooperare foarte importante la nivel internațional.

Ebrahimi, președinte al Organizației Culturii și Relațiilor Islamice (ICRO), parte a Ministerului iranian al Culturii și al conducerii islamice, explică faptul că climatul de colaborarea care se trăiește astăzi între părți este rod al unui drum lung și răbdător: "Într-o primă fază a existat necesitatea unei cunoașteri; apoi s-a trecut la o fază de incertitudine; astăzi este timpul certitudinii raporturilor, timpul încrederii". S-a deschis deci sub cele mai bune auspicii posibile dialogul început în Vatican, care se va prelungi cu întâlniri și meeting de înalt nivel toată săptămâna.

Tema centrală a confruntării reciproce, astăzi, este cea a angajării comune în lupta împotriva terorismului, și în mod specific, a violenței săvârșite în numele lui Dumnezeu: o temă actuală care, în confruntările organizate cu cadență bienală de circa douăzeci de ani, urmează după reflecția concertată desfășurată despre chestiuni precum modernismul, pluralismul, tinerii, pacea și dreptatea, bioetica, raportul dintre credință și rațiune, impactul credinței în societate, parcursurile dialogului.

Delegația de nouă lideri religioși șiiți, unii provenind de la cunoscuta școală teologică din Qom, orașul sfânt șiit, confirmând delegitimarea absolută a violenței săvârșite în numele islamului se apropie de Vatican cu atitudinea lui yaqin, a celui care știe că are în față un interlocutor aliat: "Astăzi în lumea contemporană asistăm la violențe brutale comise în numele credinței. Grație acestui climat de încredere reciprocă ce există între noi, putem căuta soluții valabile și împărtășite", explică Ebrahimi la Vatican Insider. "Aceasta este o temă crucială în lumea zbuciumată de conflicte: simțim urgența comună de a opri extremismul și violența în numele lui Dumnezeu".

Ebrahimi nu ezită să delegitimeze "grupurile radicale precum ISIS care cred și spun că au o legătură cu islamul: nu este așa. Fenomenul extremismului privește toate religiile și autoritățile religioase au negat oficial aceste grupuri, care nu cunosc adevărata natură a credinței islamice și au pretenția absurdă de a se pune în locul lui Dumnezeu, decizând de viața și moartea altor oameni".

"Pentru noi liderii religioși violența nu este niciodată legitimă", confirmă Javadi-Amoli, hojatoleslam (teolog șiit) de la școala din Qom, și membru al delegației iraniene. "Toate religiile, dată fiind natura lor transcendentă și legătura lor directă cu rațiunea - afirmă el - nu pot să aibă natură violentă. Trebuie clarificată opiniei publice că credința nu are niciun raport cu violența. Credința nu poate decât să construiască o conviețuire pașnică între ființele umane și cel care ucide nu are minima cunoaștere și nicio legătură cu credința".

Nu este o întâmplare, se remarcă, faptul că întâlnirea de dialog dintre Iran și Sfântul Scaun vine la încheierea Anului jubiliar dedicat milostivirii: cum observă ayatollahul Abolghasem Alidoost "se intenționează să se sublinieze viziunea comună creștină și islamică despre milostivire. În acest sens, Iranul, în promovarea mesajului de milostivire propriu credinței musulmane, poate lua din texte și teme îndrăgite de tradiția mistică, un patrimoniu imens, înrădăcinat în Persia de secole, care transmite acest mesaj". Mistica islamică, dezvoltată de personalități precum poetul persan Jalal al-Din Rumi din 1200, reprezintă un drum care "conduce la plinătatea păcii și a binelui pentru întreaga omenire".

Pentru aceasta este important a separa construirea unui parcurs de dialog, trăit la nivel de tradiții religioase, de implicațiile sale politice, deși sunt importante pentru a construi pacea în lumea de astăzi. Liderii religioși, întâlnindu-se și dialogând, pot să ofere un parcurs rodnic de proximitate și armonie pe care însă autoritățile politice rar îl ascultă: este exemplu clar, se afirmă, ceea ce se întâmplă astăzi pe terenul zbuciumat al conflictului care se desfășoară în Siria.

Sfântul Scaun și Iranul împărtășesc abordarea de fond cu privire la războiul din Siria, care este "puternic condiționat de factori externi", spune Ebrahimi. "Cum reușește ISIS să aibă arme sofisticate? Cum reușește să aibă finanțări? Unde s-a născut și cine îl susține?", întreabă liderul iranian. Noduri și chestiuni geopolitice complexe pe care Papa Francisc le-a ridicat de mai multe ori. Și pe care "alianța încrezătoare" între Iran și Vatican poate să contribuie la readucerea lor în vârful agendei internaționale.

(După Vatican Insider, 23 noiembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat