Sfinți care vor fi canonizați la 16 octombrie 2016
Un copil normal. Mexicanul de 15 ani - Iosif Sánchez del Río
De Fidel Gonzáles Fernández, postulator
Mexicanul de cincisprezece ani Iosif Sánchez del Río era un stegar al cristeros și, chiar fără a lua parte direct la ciocnirile armate, a plătit cu martiriul alegerea de a ceda calul său unui combatant pentru ca să poată fugi.
Născut la Sahuayo, în dieceza de Zamora în statul Michoacán, la 28 martie 1913, a fost botezat în parohia "Sfântul Iacob apostol", în același loc unde apoi a fost închis. Părinții săi, Macario Sánchez și Maria del Río, au avut patru copii: doi înainte de el - Macario și Miguel, membri ai Acțiunii catolice a tineretului mexican intrați în mișcarea lui cristeros pentru apărarea libertății religioase - și una după el, Maria Luisa.
Joselito, cum era numit în mod familiar, a primit prima împărtășanie la vârsta de 9 ani. După câțiva ani, la Guadalajara, a vizitat mormântul tânărului avocat Anacleto Gonzáles Flores, martirizat la 1 aprilie 1927 și beatificat în 2005 împreună cu alți opt laici, între care însuși Sánchez del Río. În timpul acestei vizite s-a format alegerea de a oferi și el propria viață lui Dumnezeu în apărarea credinței catolice. Har pe care l-a obținut în anul următor, la 10 februarie 1928, imediat după ce s-a unit cu cristeros.
Cei 27 de martori de la procesul său super martyrio îl amintesc ca un copil normal, sănătos și cu caracter jovial: frecventa catehismul și se distingea prin angajarea în activitățile parohiale dificile, nepermise în acele timpuri de persecuție; se apropia de sacramente, când putea, și pentru că era interzis cultul public, riscându-și viața; se ruga în fiecare zi rozariul împreună cu familia. Chiar dacă era foarte tânăr, știa bine ceea ce se trăia în Mexic. Cum se întreabă una dintre mărturii la procesul său: "De unde a luat acea forță acest copil nevinovat ca Tarciziu și curajos ca Sebastian?".
La Sahuayo mișcarea lui cristeros era foarte înrădăcinată. Familiile catolice o sprijineau în mii de moduri; de exemplu ascunzându-i pe preoții care riscau să fie împușcați. În acei ani adesea se vorbea despre primii martiri creștini și mulți tineri erau doritori să meargă pe urmele lor. Martirii credinței sunt mai multe sute. Biserica a recunoscut cu canonizarea 22 de preoți și 3 tineri laici și cu beatificarea a circa patruzeci, majoritatea tineri laici și câțiva preoți. Martiriul crud al multora dintre ei, despre care Joselito avea cunoștință, a întărit și mai mult dorința de a dărui viața lui Cristos în apărarea libertății religioase. Cu mare insistență cerea părinților săi permisiunea de a se uni cu cristeros. Și în pofida prudenței raționale inițiale și a refuzului din partea părinților și a conducătorilor, dată fiind vârsta tânără, a obținut consensul. La obiecții răspundea: "Mamă, niciodată n-a fost așa de ușor ca acum să se meargă în paradis". La sfârșit, a obținut binecuvântarea paternă. În vara anului 1927 a reușit să se intre la cristeros împreună cu un alt prieten, adolescent ca și el. Ocupația sa principală era să desfășoare simple îndatoriri, care nu comportau participarea la lupta activă. Dar în confruntarea cu trupele guvernamentale federale din 6 februarie 1928, după ce a cedat calul său a fost făcut prizonier împreună cu un alt tânăr prieten indigen al său cu numele Lázaro. Închis la Cotija, în aceeași zi Joselito a putut să trimită o scrisoare mamei. Ziua următoare a fost dus la Sajuayo și închis în biserica parohială "Sfântul Iacob", transformată în închisoare. Soldații foloseau parohia și ca grajd și transformaseră prezbiteriul cu tabernacolul într-un coteț pentru "cocoși de bătaie" aflați în proprietatea conducătorului politic al regiunii. În fața acelei profanări, Iosif a reacționat omorând cocoșii, fără a se teme de represaliile acelui conducător, care printre altele fusese prieten al familiei sale și nașul său la prima împărtășanie. La 8 februarie, tânărul a răspuns astfel la acuze: "Casa lui Dumnezeu este pentru rugăciune, nu ca un grajd de animale... Sunt dispus la orice. Poți să mă împuști, astfel voi fi foarte repede în prezența Domnului nostru și voi putea să-i cer să te nimicească".
Unul dintre soldați l-a lovit cu violență la gură cu patul puștii, rupându-i dinții. Apoi în prezența sa, colegul Lázaro a fost spânzurat în piața din fața bisericii. Chiar dacă în realitate n-a murit și a fost salvat de gropar.
Lui Iosif conducătorul politic i-a făcut propunere lingușitoare ca aceea de a-l înscrie la prestigioasa școală militară a regimului, precum și aceea de a fugi în Statele Unite, dar tânărul le-a refuzat cu fermitate. Apoi conducătorul politic a cerut familiei tânărului o răscumpărare, pe care tatăl lui Iosif a predat-o și pe care persecutorul a păstrat-o cu toate că îl omorâse în noaptea precedentă. Tânărul ceruse în mod repetat părinților săi să nu plătească răscumpărarea, spunând că "credința sa nu era de vânzare".
De fapt, la 10 februarie, pe la ora 18, din închisoarea din parohie Joselito a fost transferat într-o bodegă în piața din față, devenită cazarmă a trupelor federale. Aici soldații îi jupoaie picioarele cu un cuțit. Pe la ora 7, a putut să scrie o scrisoare pe care a reușit s-o trimită unei mătuși a lui, unde comunica faptul că probabil va fi ucis peste puțin timp și cerea să i se aducă împărtășania. Pe la ora 20 în aceeași seară a reușit să primească sacramentul.
La ora 23, când era de acum noapte, l-au scos din bodega-cazarmă și l-au constrâns să meargă lovindu-l de-a lungul drumului care ducea la cimitirul municipal. În pofida torturilor crude la care a fost supus, buzele sale au strigat: "Trăiască Cristos Regele și Sfânta Maria de Guadalupe".
La cimitir, șeful garnizoanei a ordonat soldaților să-l înjunghie pentru a evita ca în sat să se audă împușcături. Era ora de stingere. Tânărul martir, la fiecare lovitură de cuțit striga cu un fir de glas: "Trăiască Cristos Regele și Sfânta Maria de Guadalupe". Și înainte de a muri, șeful soldaților i-a cerut cinic dacă voia să trimită vreun mesaj tatălui său, și tânărul martir a răspuns să-i spună: "Că ne vom vedea în paradis". Atunci, șeful militar cu pistolul său l-a împușcat în cap. Trupul său a fost aruncat într-o mică groapă și acoperit cu puțin pământ. Era ora 23.30 în noapte de vineri 10 februarie 1928. După aceea groparul, ajutat pe ascuns de câteva suflete bune, l-a dezgropat, i-a învelit trupul într-un giulgiu și l-a îngropat din nou mai demn în același loc. În 1954, rămășițele pământești au fost exhumate și dese în cripta bisericii apropiate "Preasfânta Inimă". În 1996 au fost transferate la parohia "Sfântul Iacob apostol" din Sahuayo, într-o parte a baptisteriului, unde a fost botezat și unde a fost prizonier înainte de martiriu.
(După L'Osservatore Romano, 13 octombrie 2016)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 22.