Castel Gandolfo, scenariul dramei finale a trei pontificate
De Andrea Tornielli
Reședința de vară a papilor, la Castel Gandolfo, de trei ani nu mai găzduiește pentru câteva luni pe an pe chiriașul îmbrăcat în alb: așa cum se știe, Francisc a decis să n-o folosească și preferă să rămână la "Sfânta Marta" și în perioada de vară. Astfel, deși rămâne cum este, gata să fie reutilizat, și apartamentul papal va putea fi vizitat de public. Ceremonia inaugurală este prevăzută pentru mâine, vizitele vor putea începe de sâmbătă, 22 octombrie 2016 (pentru informații www.museivaticani.va).
Salutul emoționant al lui Benedict al XVI-lea
În acest palat, transformat în centru de primire în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, s-au consumat ultimele ore ale trei pontificate importante din secolul al XX-lea. Amintirea cea mai apropiată de noi este aceea a lui Benedict al XVI-lea, care în ultima zi a slujirii sale ca episcop de Roma, la două săptămâni după ce a anunțat renunțarea sa, s-a transferat acolo cu elicopterul de la Roma. În seara aceea de 28 februarie 2013, salutul scurt de la balconul exterior care dă spre piața de la Castel Gandolfo a fost ultima apariție a lui Ratzinger ca papă, cu vântul care mișca drapelul greu cu stema pontificală. "Mulțumesc pentru prietenia voastră, pentru afectul vostru - a spus Benedict al XVI-lea credincioșilor mulți adunați sub ferestrele sale -. Voi știți că această zi a mea este diferită de cele precedente; nu mai sunt suveran pontif al Bisericii Catolice: până la opt seara voi mai fi, după aceea nu. Sunt simplu un pelerin care începe ultima etapă a pelerinajului său pe acest pământ. Dar aș mai vrea, cu inima mea, cu iubirea mea, cu rugăciunea mea, cu reflecția mea, cu toate forțele mele interioare, să lucrez pentru binele comun și pentru binele Bisericii și al omenirii". La opt seara din acea zi, poarta mare a palatului a fost închisă și gărzile elvețiene au părăsit posturile lor: în interiorul apartamentului nu mai era papa, ci Joseph Ratzinger.
Paul al VI-lea, un sfârșit în vârful picioarelor
La jumătatea lunii iulie din anul 1978, obosit și suferind datorită artrozei, după luni dificile și de suferință datorită răpirii și uciderii lui Aldo Moro și aprobarea legii italiene despre avort, Paul al VI-lea se transferă în reședința de vară de la Castel Gandolfo. Apare extenuat și incapabil să-și revină. La 31 iulie iese pentru ultima dată în grădinile de la vilele pontificale pentru o scurtă plimbare. În după-amiaza zilei de marți 1 august vrea să meargă ca să se roage în biserica "delle Frattocchie", unde este înmormântat vechiul său superior, cardinalul Pizzardo, care a mijlocit înlăturarea sa de la Secretariatul de Stat și numirea ca arhiepiscop de Milano, trăită de Montini ca un exil. Paul al VI-lea se întoarce din acea vizită cu febră. Miercuri, 2 august, în pofida febrei, Montini ține totuși audiența generală, ultima. Ziua următoare primește pe noul președinte al Republicii italiene Sandro Pertini. Apoi prima criză. Papa este grav, există o infecție la căile urinare, însă medicii încă nu disperă. Sâmbătă seara, 5 august, Paul al VI-lea reușește încă să rămână așezat câtva timp și să vadă niște scene dintr-un film de cowboy la televizor. Povestește secretarul de atunci John Magee: "monseniorului Macchi (secretarul particular încă din timpurile episcopatului milanez) îi plăceau foarte mult aceste filme. Paul al VI-lea nu urmărea acțiunea, dar îi plăceau mult caii... Astfel, atunci când erau filme cu cowboy, monseniorul Macchi urmărea filmul și Paul al VI-lea urmărea numai scenele în care se vedeau caii".
Soneria ceasului deșteptător
Dimineața următoare, duminică, 6 august, Paul al VI-lea nu se ridică din pat și nu se va arăta la fereastră pentru Angelus, al cărui text este oricum difuzat. Are febră de 44 grade. La amiază, Montini, cu greu, se ridică. "L-am dus în capelă sprijinindu-l, pentru că nu reușea nici măcar să stea așezat. A recitat cu noi Angelus, spunând înainte: «În această mare zi a Schimbării la Față eu spun Angelus pentru toți credincioșii Bisericii»". Orele următoare trec în prada unei mari agitații, provocate de febra ridicată.
La 17.30, părintele Macchi se pregătește pentru a celebra Liturghia în capela de lângă dormitorul Pontifului. Paul al VI-lea rostește toată formula rugăciunii euharistice, imediat după aceea vine infarctul. Îi este făcută o injecție, Liturghia continuă și la sfârșit este administrată ungerea bolnavilor. La 21.41, papa moare și în acea clipă de tăcere începe să sune vechiul ceas deșteptător pe care Montini îl avea pe noptieră, cadoul mamei care îl însoțea încă din timpurile petrecute la nunțiatura din Polonia. Monseniorul Macchi, fără să știe, gândindu-se numai să-l încarce, în dimineața aceea fixase soneria la ora exactă la care Paul al VI-lea avea să moară. Papa Montini, își va aminti Macchi, "dorea să moară bine; de mai multe ori mi-a repetat: «Să mă ajutați să mor bine». Voia să moară fără să aducă greutăți Bisericii, fără o perioadă de infirmitate care să poată crea probleme: să moară în tăcere, fără a deranja, în deplinătatea forțelor intelectuale și spirituale pentru a oferi conștient moartea sa ca «dar de iubire oferit Bisericii». Domnul a ascultat rugăciunea sa".
Agonia lui Pius al XII-lea
Papa Pacelli, cu doi ani înainte de a muri, a destăinuit colaboratoarei sale fidele sora Pascalina Lehnert că i-a cerut lui Dumnezeu o "ultimă zi" de luciditate pentru a se pregăti pentru moarte. La 5 octombrie 1958, la Castel Gandolfo, după ce a celebrat ultima sa Liturghie, primește peste două mii de notari vorbindu-le circa douăzeci de minute. La sfârșit apare epuizat, dar la amiază vrea oricum să se asocieze la rugăciunea către Fecioara de Pompei. La apus se arată la fereastră pentru a binecuvânta câteva sute de credincioși care se adunaseră în curtea palatului papal. Este obosit și chinuit de sughițuri. În seara aceea este lovit de o primă criză gravă. La 6 octombrie, dimineața, papa este lovit de un atac ischemic. Este în comă atunci când primește ultima ungere. După amiază își recapătă cunoștința. Știrea despre agonia pontifului se răspândește și la Castel Gandolfo vine o mare mulțime. Însă în dimineața zilei de 7 octombrie, Pacelli pare să-și revină și îi spune sorei Pascalina: "Aceasta este ziua mea". Ziua de luciditate perfectă pe care papa cerut-o o petrece în rugăciune și se încheie cu ascultarea unei bucăți din prima simfonie a lui Beethoven. Toți, la palat, văzând îmbunătățirea evidentă, sunt plini de speranță. În afară de sora Pascalina.
Știrea anticipată a morții
Al doilea atac, din care Pius al XII-lea nu-și va mai reveni, vine pe la șapte dimineața în ziua următoare, 8 octombrie. Papa este în agonie, dar încă viu, când la 11.11, pe neașteptat, o agenție de știri romană anunță știrea morții sale și înainte de amiază patru ziare apar cu însemnul de doliu la chioșcurile de ziare din capitală. Ediții extraordinare deja pregătite de ziua precedentă, la care sunt adăugat numai câteva rânduri pe prima pagină sub titluri cu caractere uriașe care anunță: "Pius al XII-lea a murit". Dar este o știre falsă. Un jurnalist grăbit a interpretat rău mișcarea unei draperii de la una dintre ferestrele apartamentului. Mișcarea unei surori provoacă echivocul neplăcut. Însuși Galeazzi-Lisi va fi protagonist al difuzării de fotografii făcute lui Pacelli muribund care respiră din butelia de oxigen și apoi imediat după moarte, pe pat, înainte ca trupul să fie îmbrăcat și așezat în sicriu. În seara acelei zile medicii informează că sfârșitul este de acum iminent. Papa se stinge la 3.52 noaptea, primele ore ale zilei de 9 octombrie 1958.
(După Vatican Insider, 20 octombrie 2016)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 6.