Rădăuți: Hramul Parohiei "Nașterea Sfintei Fecioare Maria"
Într-o frumoasă zi de duminică, 11 septembrie 2016, comunitatea noastră din Rădăuți a adus prinos de recunoștință Sfintei Fecioare Maria, care a fost aleasă de înaintașii noștri ca patroană și ocrotitoare a acestei biserici și parohii.
Ca în fiecare an, în ziua hramului bisericii locale, "Nașterea Sfintei Fecioare Maria", lăcașul a îmbrăcat frumoase straie de sărbătoare, iar noi, cei din comunitate, cu emoție și bucurie, ne-am pregătit pentru această zi, cu flori, aranjamente și cântări înălțătoare, astfel încât să dăm acestei zile o solemnitate deosebită.
Conform tradiției din Bucovina, sărbătoarea hramului a început cu sfânta Liturghie în limba polonă, care a fost celebrată de pr. Andrei Staszkovian - paroh de Pleșa, apoi a urmat sfânta Liturghie în limba germană celebrată de pr. Lucian Farcaș - profesor la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași.
Liturghia solemnă a hramului, prezidată de pr. Iosif Păuleț, paroh de Suceava și decan de Bucovina, a fost concelebrată de mai mulți preoți din Bucovina.
La începutul sfintei Liturghii, părintele paroh Aurel Iștoc a transmis salutul său de "Bun venit" la sărbătoarea anuală a hramului, tuturor oaspeților și invitaților, transmițând un gând bun de fraternitate tuturor credincioșilor.
Cuvântul de învățătură rostit de Mons. dr. Benone Farcaș - rector al Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, ne-a readus în față pe Maica Domnului ca model de credință și trăire de credință în viața concretă. Sfinția sa ne-a spus că Fecioara Maria a fost întotdeauna propusă Bisericii ca model pentru a fi imitată de credincioși, pentru că în condiția ei concretă de viață, a aderat la voința lui Dumnezeu, pentru că a primit cuvântul lui Dumnezeu și l-a pus în practică și a fost cea dintâi care l-a urmat pe Cristos. Biserica o prezintă pe Fecioara Maria ca model de credință tocmai pentru "Da-ul" dat lui Dumnezeu, pentru felul în care a pus în practică angajamentul luat în momentul divin al Bunei Vestiri. Astăzi continuăm imnul de laudă și de binecuvântare care s-a revărsat de-a lungul veacurilor asupra Mariei. Dumnezeu a înzestrat-o cu mari și felurite daruri, iar Fecioara Maria a dăruit tuturor darurile și binecuvântările cu care a fost înzestrată. Maria este calea noastră de a ajunge la Dumnezeu, este calea care ne conduce la Cristos, astfel încât orice rugăciune în cinstea Mariei este o rugăciune îndreptată spre Cristos. În încheierea cuvântului său, părintele predicator a spus, că cinstea cea mai mare pe care o putem da Sfintei Fecioare Maria este aceea de a împlini poruncile lui Dumnezeu, de a respecta și a pune în practică cuvântul lui Isus Cristos și ne-a îndemnat să imităm credința Fecioarei Maria în viața noastră, ca să ne putem bucura de aceeași dumnezeiască răsplată.
La sfârșitul sfintei Liturghii, părintele paroh Aurel Iștoc, cu bucurie și pace în suflet, a mulțumit tuturor pentru prezența la sărbătoarea noastră, preoților concelebranți și credincioșilor din parohiile Bucovinei, tuturor credincioșilor parohiei, pentru disponibilitatea și generozitatea față de biserică și a reamintit că venerând-o pe Sfânta Fecioară Maria, speranța și aurora mântuirii noastre, suntem recunoscători și-i mulțumim lui Dumnezeu pentru că prin jertfa Fiului Său revarsă haruri prin care ne umple inima de bucurie și pace.
Lucia Maria Șmid
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
11 septembrie: Rădăuți: Hramul Parohiei "Nașterea Sfintei Fecioare Maria"
lecturi: 17.