Când Maica Tereza era vestită în toată lumea... dar nu și în țara sa
De Rocío Lancho García
Când Maicii Tereza i s-a acordat Premiul Nobel pentru Pace, în 1979, era deja celebră în toată lumea datorită operelor sale și a misiunii sale la Calcutta. În toată lumea, cu excepția țării sale de origine, Albania, unde regimul comunist a interzis nu numai religia ci chiar pe Dumnezeu, prin urmare, a cenzurat-o complet pe această cetățeană ilustră a sa, Agnes Gonxha Bojaxhiu.
A povestit asta la agenția Zenit Visar Zhiti, reprezentant diplomatic al Albaniei pe lângă Sfântul Scaun. "În acea epocă, Albania era impermeabilă la orice știre, inclusiv cele despre Maica Tereza. Era vestită în lume dar nu putea să meargă în țara sa", amintește el. Prima dată când Zhiti a auzit despre numele ei a fost în 1969, când se afla în închisoare, unde executa o condamnare pentru că a compus versuri poetice "subversive". Când veneau noi deținuți, ceilalți îi întrebau ce se întâmpla acolo afară. Un tânăr i-a spus: "am auzit la RAI că o soră albaneză a câștigat Premiul Nobel pentru Pace, sora Tereza". Acest nume "s-a întipărit în mintea mea și în inima mea", povestește diplomatul albanez.
În Albania, religia era interzisă, era singura țară din lume în mod formal atee. Toate templele religioase au fost distruse. Preoții au fost toți împușcați sau închiși în închisoare. "A auzi că o soră albaneză era cunoscută în toată lumea și că a cucerit un Premiu Nobel era o bucurie. Dumnezeu ne dădea acest «premiu» pentru a compensa situația în care se afla țara", afirmă Zhiti.
Când a ieșit din închisoare, regimul comunist încă era în picioare și Zhiti, ca mulți compatrioți ai săi, vedea transmisiunile de la RAI pe ascuns. I s-a întâmplat să vadă un documentar despre Maica Tereza și a rămas foarte mișcat de misiunea sa și de operele sale din India. După mai mulți ani, s-a mutat în Italia pentru muncă și acolo a adunat ulterioare informații despre Maica Tereza: a găsit o carte a sa de rugăciuni în italiană și a simțit necesitatea de a o traduce în albaneză. "Nu mă rușinez să spun că, în timp ce traduceam, plângeam", destăinuiește el. Și așa a fost prima dată când au fost publicate traducerile rugăciunilor Maicii Tereza în limba sa maternă. O publicare ce a avut un mare succes.
Apoi Zhiti amintește de prima dată când a văzut-o pe Maica Tereza personal. S-a întâmplat în Albania și a fost o întâlnire la un centru cultural internațional, la sfârșitul căreia, el s-a apropiat de ea și i-a spus: "Maică Tereza, am tradus rugăciunile dumneavoastră". Și ea a răspuns în mod sec și rapid: "ai făcut bine". Acest răspuns a provocat în el o întrebare: de ce nu s-a entuziasmat? Și i-a venit îndoială dacă nu cumva i-a spus ceva nepotrivit. În orice caz era fericit că este aproape de ea. După aceea a aflat că Maica Tereza n-a citit niciodată o carte despre ea însăși, deci a înțeles motivul răspunsului primit cu acea ocazie. "Femeia cea mai cunoscută din lume, nu dorea statui, nici elogii, nici cărți... Ea lucra pentru omenire", amintește diplomatul albanez.
Pentru Albania acest eveniment "mondial" este un motiv special de bucurie, afirmă Zhiti. "Poporul albanez a dăruit lumii o astfel de fiică" și acest lucru, subliniază el, este "o chemare de a fi mai buni, de a îmbunătăți țara, de a-l vedea pe Dumnezeu în ceilalți".
Citind și aprofundând textele Maicii Tereza, Zhiti admite că s-a simțit ca un miner în căutarea aurului. Găsea tot mai mult decât ceea ce spera să găsească, ca și cum ar fi avut în fața sa un orizont care nu se termină niciodată.
Când a murit Maica Tereza, amintește diplomatul, "toți ne-am simțit un pic orfani. Acum când a fost canonizată, această condiție de orfan se încheie pentru că, din cer, știm că se îngrijește de noi".
În concluzie, Zhiti amintește și că Maica Tereza este iubită nu numai de creștini, ci și de adepții altor religii. Și menționează, în această privință, despre momentul când a participat la inaugurarea sediului bektashi-lor, în Albania și cum a spus ea: "când ne rugăm suntem cu toții uniți". Acesta este - explică el - un mesaj al Maicii Tereza care în Albania a fost înțeles foarte bine, așa cum s-a întâmplat pentru Papa Francisc, în vizita sa în această țară. În Albania, conclude Zhiti, există o "fraternitate religioasă".
(După Zenit, 6 septembrie 2016)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 8.