Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău-Izvoare: Pelerinaj al recunoștinței la Cacica și Sighetu Marmației

În Anul Jubiliar al Milostivirii, în perioada 19-21 septembrie 2016, ca pregătire pentru sfintele misiuni care vor avea loc în perioada 29 septembrie - 2 octombrie, un grup de 25 de credincioși, împreună cu părintele paroh Lucian Adam, au făcut un pelerinaj al recunoștinței la Cacica și Sighetu Marmației, locul unde a murit fericitul Anton Durcovici, episcopul care a consacrat biserica noastră în anul 1948.

Pelerinajul a început în dimineața zilei de luni, 19 septembrie, când grupul celor 25 de credincioși ai Parohiei "Sfântul Francisc de Assisi" din Bacău a meditat sfântul Rozariu, pentru a încredința Domnului gândurile și recunoștința lor față de Preacurata Fecioară Maria și vrednicul slujitor al lui Dumnezeu, fericitul Anton Durcovici.

Călătoria a fost făcută în spirit de credință, exprimându-ne bucuria de a fi împreună, am recitat rugăciunea sfântul Rozariu și am cântat cântece dedicate sfintei Fecioare Maria și acestor zile de sărbătoare ale pelerinajului.

Primul popas spiritual a fost făcut în comunitatea Solonețu Nou, unde, cu maximă disponibilitate, pr. dr. Ioan Stanislau Cucharec, vicedecan de Bucovina, ne-a întâmpinat și ne-a prezentat istoricul și spiritualitatea acestei comunități polone. După acest moment ne-am îndreptat spre basilica minor din Cacica și, după primirea binevoitoare a părintelui Mitică Baltag, într-un glas de cântări entuziaste, mariane, pelerinii au pășit în casa Domnului trecând prin poarta sfântă. Părintele ne-a oferit prilejul de a trăi duioșia milostivirii divine prin cuvântul ascultat și prin meditația ținută. În esență, cuvintele părintelui au subliniat iubirea filială a Mamei lui Isus și a Mamei noastre. Măicuța sfântă ne iubește, veghează asupra fiecărui fiu și fiice, este atentă la necesitățile și cererile noastre și se emoționează. O istorioară povestește că din ochii Mariei a curs o lacrimă la cererea unui suflet de a-l face tot mai asemănător cu Fiul ei, Isus. Sfânta Fecioară Maria - a continuat părintele - este cea care ne conduce la Isus, la iubirea și milostivirea sa.

Hrăniți la masa cuvântului și a sfintei Împărtășanii, ca o familie unită, mulțimea s-a orientat apoi spre comunitatea parohială Poiana Micului, unde, prin disponibilitatea părintelui paroh, Gabriel Bucur, am aflat mai multe despre biserica închinată sfântului Ioan Paul al II-lea, comunitatea de polonezi și numeroasele relicve prezente în acest lăcaș sfânt.

Cu forțele trupești revigorate, în jurul orei 15.00, am trăit cu credință intensă Ora Milostivirii divine, rugându-ne Rozariul Divinei Îndurări și ușor-ușor ne-am îndreptat spre Maramureș, mai exact spre Borșa, unde am și înnoptat.

A doua dimineață, entuziaști, am continuat pelerinajul nostru mai întâi spre Mănăstirea Bârsana, apoi spre Cimitirul Vesel din Săpânța și atingând punctul central al pelerinajului, Cimitirul Săracilor și Memorialul Victimelor Comunismului din Sighetu Marmației.

Vizita la Memorialul Durerii a fost așteptată cu emoție de către toții pelerinii chiar dacă pentru unele persoane era pentru a doua oară când treceau pragul acestei instituții. Prezentarea semnificației acestui loc și motoul ,,Și veți cunoaște adevărul, și adevărul vă va face liberi", care este la intrarea în Memorial arată că prin realizarea acestui muzeu s-a dorit ca societatea românească să cunoască adevărul, adevăr care să ducă la trezirea din amorțire a poporului român.

Vizita la celula unde a murit episcopul Anton Durcovici s-a făcut în tăcere și recunoștință pentru suferințele îndurate de el. Rugăciunea pentru răposații care au decedat în penitenciarul din Sighetu Marmației, făcută împreună cu părintele Lucian Adam, a trezit în fiecare dintre noi profundul sentiment de comuniune cu frații noștri răposați deoarece iubirea este mai tare ca moartea. Fericitul martir episcop Anton Durcovici a fost pomenit în rugăciune de persoanele foarte dragi lui, de creștinii de pe meleaguri moldave care au venit în vizită la el. Seara am celebrat sfânta Liturghie în capela surorilor greco-catolice și am beneficiat de generozitatea Surorilor Maicii Domnului din localitate, unde ne-am și cazat.

Ultima zi și implicit întoarcerea a cuprins vizitarea Muzeului Oului din Vama și a Mănăstirii Voroneț.

Îi mulțumim milostivului Dumnezeu pentru aceste binecuvântate zile și părintelui paroh pentru inițiativă!

Comunitatea parohială

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19-21 septembrie: Bacău-Izvoare: Pelerinaj al recunoștinței la Cacica și Sighetu Marmației


 

lecturi: 44.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat