Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"Este timpul laicilor!" Vorbește prefectul noului dicaster pentru laici, familie și viață

De Deborah Castellano Lubov

În această eră în care laicatul catolic este în prim plan trebuie promovată căsătoria creștină. Și viața, la toate nivelurile și la toate vârstele, trebuie ocrotită. Asta afirmă Monseniorul Kevin Farrell, episcop de Dallas, numit recent de papa Francisc prefect al nou-născutului Dicaster pentru Laici, Familie și Viață. Într-un interviu exclusiv acordat agenției Zenit, prelatul de origine irlandeză destăinuiește: "Mereu a fost dorința mea de a-i promova pe laici și de a-i ajuta să-și creeze spațiul lor adecvat în Biserică" și se oprește asupra propriilor așteptări și asupra a ceea ce va aduce din experiența sa în Statele Unite. Farrell explică și cum intenționează să promoveze căsătoria, familia și viața și vorbește despre speranțele sale cu privire la roadele ultimelor două Sinoade despre familie, ținute în Vatican, pentru a conduce munca dicasterului.

Excelență, pentru ce a fost necesar să se unească laicii și familia într-un singur dicaster?

Eh, aceasta este o întrebare care ar trebui adresată altcuiva... Oricum, cred că e vorba de un mod de a coordona slujirea întregului spirit de evanghelizare al Bisericii cu privire la aceste două sau trei aspecte diferite, care, în fond, au de-a face cu aceeași temă: se referă la viața zilnică a poporului lui Dumnezeu, fie că sunt laici, fie că sunt single sau căsătoriți. Este la fel de important, în această fază, în acest moment istoric precis, ca noi să ne concentrăm mult asupra căsătoriei și asupra familiei. Și cred că tocmai pentru asta papa a ales să convoace două Sinoade despre chestiunile căsătoriei și familiei și să sublinieze "bucuria iubirii" în exortația sa apostolică Amoris laetitia. Acest document trebuie promovat nu numai în general printre laici, ci, în mod specific, printre familii, adică locul în care în general laicii își găsesc dimensiunea lor ideală. Deci îl rog pe Dumnezeu că vom fi în măsură să promovăm această exortație apostolică și noi ne vom angaja în acest sens.

În ce mod veți primi moștenirea celor două Sinoade în noul dumneavoastră rol dicasterial?

Consider că acest document va orienta munca noului dicaster timp de mulți ani în viitor. Cred că acest dicaster va continua munca deja făcută de cele două Consilii Pontificale (Laici și Familie) dar asta va avea loc cu o nouă viziune și o energie reînnoită. Obiectivul meu va fi să se înțeleagă exact ceea ce fiecare dintre aceste secțiuni diferite face și, cu ajutorul laicilor din toată lumea, să se evalueze ce va putea să fie desfășurat mai bine și cu eficacitate mai mare în această eră a mass-media și a comunicațiilor sociale.

De altfel papa Francisc a sugerat că astăzi a venit momentul laicilor...

Da, este chiar așa.

În același timp Sfântul Părinte a observat că acest aspect încă nu este relevant în Biserică. Credeți că prin crearea acestui dicaster cel care dorește o prezență mai mare a laicilor în Biserică va fi satisfăcut? Există experiențe deosebite în acest sens pe care dumneavoastră le-ați avut în dieceza de Dallas pe care le veți aduce în Vatican?

Înainte de toate, eu cred că acesta este timpul laicilor. Papa Francisc vrea să-i promoveze pe laici la toate nivelurile administrației Bisericii. Toate organele consultative, în cadrul Bisericii sau al Curiei, au nevoie de laici în roluri speciale. Dacă se citesc statutele noului dicaster, pentru prima dată se citește că subsecretarii fiecărui departament trebuie să fie laici; și laicii trebuie să fie prezenți și în organismele consultative sau în cele care se ocupă să promoveze organizații internaționale, mișcări, studii și așa mai departe. Această muncă noi am făcut-o deja în dieceza mea la Dallas. Când am ajuns acolo am adunat toate fișele laicilor care puteau efectiv să desfășoare vreo slujire. Dorința mea a fost mereu de a promova laicatul și de a-l ajuta să-și creeze un spațiu adecvat în Biserică.

Așadar, credeți că prin numirea dumneavoastră Biserica universală va primi un stimulent în aceste domenii?

Sper, înainte de toate prin intermediul slujirii, să pot petrece timp pentru a analiza și a înțelege exact ce anume se face. Apoi, de acolo, voi face clar ce pot mai bine, cu consultanța laicilor, pentru a implementa toată activitatea. Aici în Statele Unite, acele slujiri sunt bine organizate. Și eu nu sunt în măsură, deocamdată, să vorbesc despre situația din Italia sau din restul lumii, dar cu siguranță este dorința mea de a promova căsătoria și viața umană la toate nivelurile și la toate vârstele.

Ultima întrebare: transferându-vă la Roma, considerați că se va deschide un nou capitol al vieții dumneavoastră?

Cum vă puteți imagina, a fost o mare surpriză precum și un șoc pentru mine, până acolo încât voi avea nevoie de timp pentru a mă adapta la această noutate... Sunt sigur că credincioșii la Dallas (sau măcar mulți dintre ei) vor fi întristați la ideea de a pierde episcopul lor, așa cum se întâmplă în orice dieceză, și în acest moment va trebui să mă confrunt cu asta. După aceea, se va merge înainte și se va începe acest nou capitol. Abia aștept să fiu la Roma, este un oraș pe care-l iubesc, am trăit acolo circa nouă ani și actualmente trăiește acolo fratele meu Brian, secretar al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor. Și acest lucru va fi o schimbare, pentru că, nouă ca preoți nu ni s-a întâmplat niciodată să lucrăm în același oraș, nici în aceeași țară. Deci, iată-ne aici...

(După Zenit, 19 august 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat