Hollande la papa: recunoscători pentru apropierea sa după atentate
De Iacopo Scaramuzzi
Un colocviu de 40 de minute pentru a-i exprima papei "recunoștința" pentru apropierea sa față de poporul francez după atentatul de la Nisa și uciderea părintelui Jacques Hamel și pentru contribuția sa la "unitatea" țării, pentru a asigura că laicitatea apără libertatea religioasă, pentru că "atunci când o biserică este atinsă, când un preot este asasinat, Republica este profanată", și pentru a garanta angajarea de a apăra creștinii din Orientul Mijlociu. Președintele francez François Hollande a mers cu avionul astăzi la Roma, unde s-a oprit câteva minute în tăcere în biserica "San Luigi dei Francesi", în centru, într-o capelă dedicată victimelor franceze ale terorismului și îndeosebi preotului de 86 de ani asasinat de doi tineri teroriști francezi de origini magrebiene în timp ce celebra Liturghia, la 26 iulie 2016, în Parohia Saint-Etienne-du-Rouvray, Dieceza de Rouen, în Normandia, revendicat de așa-numitul Stat Islamic (ISIS), și apoi a fost primit de papa Francisc în Vatican într-o audiență privată. Sala de Presă a Sfântului Scaun a afirmat că papa i-a dăruit președintelui de la Elizeu o sculptură care reprezintă profeția lui Isaia, "pustiul va deveni grădină", care reprezintă trecerea de la egoism la colaborare, de la război la pace.
Președintele francez a ajuns la Roma înainte de amiază, după ce a prezidat dimineața la Paris o reuniune a Consiliului de Apărare și de Securitate Națională dedicată temei terorismului în Franța și în străinătate. De altfel, în ziua în care premierul francez Manuel Valls a exprimat sprijinul său pentru administrațiile locale din Franța care au condamnat îmbrăcămintea pentru femei musulmane care acoperă în întregime corpul, "burkini", Hollande este însoțit de ministrul de interne Bernard Cazeneuve, de ambasadorul pe lângă Sfântul Scaun, Philippe Zeller, de consilierul diplomatic Jacques Odibert și de șeful protocolului Frederic Biller. Înainte de a merge în Vatican, conducătorul de la Elizeu s-a oprit pe la ora 16.00 la "San Luigi dei Francesi", biserica națională franceză în centrul Romei. Aici s-a recules timp de câteva minute în capela răstignitului, unde din noiembrie 2015 a fost creat un "loc de rugăciune pentru victimele atentatelor" teroriste și unde, din 26 iulie, este expusă și o fotografie a părintelui Hamel. Elizeul, prin propriul cont Twitter, a difuzat fotografiile președintelui francez, însoțit în prima de rectorul bisericii, Monseniorul François Bosquet, și apoi singur, în picioare în tăcere cu mâinile la spate, în fața altarului din capelă.
Am venit să aduc un "mesaj de recunoaștere, de recunoștință, pentru că după încercarea teribilă reprezentată de asasinarea părintelui Hamel, după atentatele de la Nisa, a avut cuvinte foarte încurajatoare", a spus Hollande la ieșirea din biserică. "Mi-a destăinuit că se simte ca un frate alături de poporul francez, expresie pe care a reluat-o după ZMT de la Cracovia. Toate cuvintele sale, și mă gândesc și la ceea ce au făcut responsabilii Bisericii din Franța, au fost foarte importante în această perioadă pentru că au contribuit ca să amintească unitatea Franței, rassemblement care trebuie să se facă, precum și solidaritatea întregii lumi față de Franța victimă a atentatelor teroriste. Am venit - a continuat Hollande - și pentru a evoca împreună cu papa chestiunea creștinilor din Orient: avem aceeași vocație, fiecare la locul său, Franța pentru că suntem printre protectorii creștinilor din Orient și papa desigur pentru că știe cât de mult contribuie creștinii din Orient la echilibrul regiunii. Voi face în așa fel încât să vorbesc cu el despre situația din Orientul Mijlociu, despre criza care rezultă din ea și despre refugiați, o situație care cere cuvinte care trebuie să fie de viziune care se voiește să se aibă despre lume și nu numai de răspunsuri de frică. Iată pentru ce este important, în numele tuturor francezilor, catolicii desigur, deosebit de încercați de evenimentul Hamel ucis în biserica sa, dar al tuturor francezilor, dincolo de convingere, de sensibilitate, de ateism chiar, toată Franța oricare ar fi propriile convingeri religioase, propria condiție, este foarte important ca eu să vin ca să-i spun papei cât de sensibili am fost la cuvintele sale și la acțiunile sale care încurajează viziunea noastre despre umanitate".
O reconciliere cu catolicii? "Catolicii francezi - a răspuns Hollande - sunt încercați de atentat, dar toată Franța a fost lovită. Când o biserică este atinsă, când un preot este asasinat, Republica e cea care este profanată, pentru că - aceasta este laicitatea - Republica trebuie să protejeze toate cultele și să asigure libertatea de a crede sau de a nu crede, așadar posibilitatea francezilor sau a celor care sunt în Franța de a trăi religia pe care o aleg, cu condiția să existe respectarea celorlalți. Iată pentru ce mesajul laicității nu este un mesaj care poate să rănească, ci să unească și să pună împreună". Jurnalistului care încerca să întrebe despre polemica izbucnită chiar astăzi cu privire la "burkini" după afirmațiile premierului Manuel Valls, care a exprimat sprijinul său pentru primăriile care au interzis îmbrăcămintea integrală de plajă purtată de unele femei musulmane, Hollande s-a limitat să răspundă: "Nu, asta nu va fi pentru astăzi: v-am vorbit despre libertatea religioasă, despre laicitate și despre unitatea indispensabilă în respect".
După atentatul de la Nisa, la 14 iulie, sărbătoarea națională franceză, părintele Federico Lombardi afirma "din partea papei Francisc și a noastră, toată participarea și solidaritatea la suferințele victimelor și ale întregului popor francez, în ceea ce trebuia să fie o mare zi de sărbătoare. Condamnăm în maniera cea mai absolută orice manifestare de nebunie ucigașă, de ură, de terorism, de atac împotriva păcii". Apoi într-o telegramă adresată arhiepiscopului de Nisa, Francisc denunța îndeosebi "violența oarbă" care a lovit încă o dată Franța, fără milă nici măcar față de copiii care sunt mulți printre victime. Pontiful, care în recenta călătorie în Polonia a afirmat, la plecare, că lumea este în război, "dar nu un război de religie", la întoarcere, la 26 iulie, a precizat că "nu este adevărat și nu este corect" a spune că islamul este terorist.
Hollande, a afirmat Sala de Presă vaticană într-un comunicat esențial dat seara, a ajuns în Vatican pe la ora 16.45. Papa l-a primit pe președintele francez în biroul său de la "Aula Paul al VI-lea" pentru un colocviu privat în prezența unui traducător. Colocviul cu ușile închise a durat circa 40 de minute. La sfârșit, în sălița alăturată, a avut loc prezentarea suitei și schimbul de daruri. Hollande i-a dăruit papei un porțelan de Sevres, cu stema Franței. La rândul său papa i-a dăruit președintelui francez "o sculptură în bronz - operă a artistei Daniela Fusco - ce vrea să reprezinte în mod vizibil profeția lui Isaia: «deșertul va deveni o grădină»: ramura uscată și cu spini care se acoperă cu frunze și cu roade reprezintă trecerea de la egoism la colaborare, de la război la pace".
Papa i-a dăruit lui Hollande și un exemplar al enciclicei Laudato si' și al exortațiilor apostolice Amoris laetitia și Evangelii gaudium. După audiența cu papa, Hollande și ministrul său de interne au avut un colocviu cu cardinalul secretar de stat, Pietro Parolin, în Palatul Apostolic, însoțit de "ministrul de externe" al Sfântului Scaun, arhiepiscopul Paul R. Gallagher. Cortegiul prezidențial a părăsit Vaticanul pe la ora 18.30.
Imediat după atentatul la adresa bătrânului preot francez, Hollande l-a contactat telefonic pe papa, subliniind că "atunci când un preot este atacat, toată Franța este lovită" și asigurând că "va fi făcut tot posibilul pentru a proteja bisericile noastre și locurile noastre de cult". Un colocviu la care Francisc a făcut referință în mod public atunci când, întorcându-se din recenta călătorie în Polonia a afirmat: "Aș vrea să le mulțumesc tuturor celor care au prezentat condoleanțe", a spus Francisc personal în drum spre Polonia, "în mod special președintelui Franței, care a voit să se contacteze cu mine telefonic, ca un frate. Îi mulțumesc". Acel telefon, a reevocat astăzi la microfoanele de la Radio Vatican cardinalul Philippe Barbarin, arhiepiscop de Lyon, "a fost bun, fratern și emoționant. Cred că această vizită a fost decisă în manieră simplă și că nu are nimic oficial: pentru aceasta este vorba despre o vizită privată. Și este și un mod pentru a-și vorbi din nou, după un eveniment așa de dureros care a emoționat întreaga Franță. Președintele Republicii a exprimat propria suferință și cea a întregii noastre țări în fața unui asasinat așa de nedrept și revoltător ca acela din 26 iulie la Sain-Etienne-du-Rouvray. Așadar în acest sens - cred - această vizită are în același timp sens și atâta simplitate".
După vizita în Vatican, Hollande - care de altfel lunea viitoare se va întoarce în Italia pentru a lua parte la o întâlnire în insula Ventotene cu președintele Matteo Renzi și cancelara germană Angela Merkel - are programată întoarcerea la Paris tot în seara asta.
(După Vatican Insider, 18 august 2016)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 6.