Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Liturghia cu prohod pentru odihna sufletului reginei Ana a României

O Liturghie cu prohod pentru odihna sufletului reginei Ana a României a avut loc în catedrala din Iași în seara zilei de 12 august 2016. La Liturghia prezidată de PS Petru Gherghel a participat PF Fouad Twal, patriarh latin emerit al Ierusalimului și 12 preoți.

Liturghia a început la ora 18.30. Lângă lumânarea pascală a stat imaginea reginei Ana înconjurată de flori. La celebrare au fost prezenți credincioși catolici din Iași, credincioși ortodocși, simpatizanți ai Casei Regale, un grup de tineri de la Crucea Roșie. Cântarea a fost animată de corul de tineri al catedralei.

În cuvântul de învățătură, după proclamarea evangheliei care vorbea despre căsătorie, Preasfințitul a spus:

"Ne rugăm astăzi pentru odihna sufletului reginei Ana, care a trecut la cele veșnice într-un spital din Elveția în ziua de 1 august, la 92 de ani. Cu o zi înainte, regina a primit sfintele taine de la părintele titular al parohiei catolice din orașul Morges (Elveția). Mâine la Curtea de Argeș vor fi funeraliile.

Regina Ana a fost alături de regele Mihai într-o căsătoria lungă: din 1948 până anul acesta, 68 de ani și-a sprijinit soțul, întărind prin aceasta principiul citit în Evanghelia de astăzi: «Ceea ce Dumnezeu a unit omul să nu despartă».

Ne rămân în memorie spontaneitatea și eleganța ei, simplitatea de care a dat dovadă. Dar nu se pot omite suferința și continua încercare la care această femeie a fost supusă. L-a urmat pe rege pe calea exilului și a muncit alături de el pentru creșterea și educarea celor cinci fete. Nu a considerat încercările unui exil de o viață drept o nedreptate, dar nici drept un privilegiu, de aceea la un moment dat a spus că viața nu-i este datoare cu nimic, dar nici ea vieții.

Noi, catolicii din Iași, ne amintim că în seara de 4 mai 1997 regele și regina s-au rugat împreună cu noi în catedrala «Adormirea Maicii Domnului», un grup de seminariști au cântat. În fața catedralei după cuvântul nostru în care aminteam de discursul pe care fericitul Anton Durcovici îl scrisese cu ocazia jurământului față de rege pe care, din cauza vremurilor de atunci, nu l-a mai putut face, au urmat cuvântul Maiestăților Lor regele Mihai I și regina Ana. Au vizitat apoi clădirea Episcopiei, iar la plecare au semnat în cartea de onoare.

Sfânta Scriptură ne îndeamnă să dăm cinste autorităților și să ne rugăm pentru ele (cf. Rom 13,7ss; 1Tim 2,2; 1Pt 2,17). Ne rugăm în seara aceasta pentru odihna veșnică a reginei Ana și pentru Casa Regală. Așa cum am scris în mesajul de condoleanțe: «Dumnezeu, bogat în milostivire și plin de iubire față de toți cei care îl caută și îl iubesc, să ofere sufletului nobil al reginei Ana, care și-a însușit deviza casei regale Nihil sine Deo, bucurie veșnică în patria celor drepți, patria adevărată și veșnică, iar Maiestății Sale regelui Mihai, întregii Case Regale și întregii familii îndoliate, mângâiere și motive de adevărată speranță în victoria iubirii și a vieții, cu bogat curaj și împliniri sufletești și ducerea mai departe a iubirii de țară și popor».

Requiescat in pace!"

La finalul Liturghiei, înainte de prohod, PF Fouad Twal, prezent în Moldova și în București în perioada 12-19 august la invitația PS Petru Gherghel, s-a adresat credincioșilor: "Mulțumesc din inimă Excelenței Sale Petru care m-a invitat să vizitez Biserica din România cu dorința de a întări raporturile dintre Biserica locală din România și Biserica mamă din Ierusalim. E frumos să încep această vizită cu rugăciune împreună. Prezența mea la rugăciunea pentru odihna reginei Ana nu este o coincidență, este mai degrabă providențială. Privind la sutele și miile de morți din Orientul Mijlociu, unde există o cultură a violenței, fără rugăciune, fără sacramente, fără oameni care să plângă în rugăciune, cred că moartea reginei Ana, credincioasă lui Dumnezeu, familiei și patriei sale, nu este un motiv de a plânge, ci de a-i mulțumim lui Dumnezeu. Ne aflăm în Anul Milostivirii, sigur milostivirea lui Dumnezeu nu cunoaște limite, ne rugăm pentru regină, pentru familie, pentru poporul român, dar și pentru miile de oameni care nu au pe nimeni care să-i plângă, care să se roage pentru ei. Ceea ce trăim în Țara Sfântă trăiți și voi aici. Ierusalimul în Orientul Mijlociu, mereu am spus, că suntem o Biserică a Calvarului. Calvar din cauza războaielor, Calvar din cauza emigrării creștinului, Calvar din cauza fanatismului sălbatic. Însă pentru noi, creștinii, Biserica Calvarului este în același timp și Biserica învierii, a bucuriei, a speranței. Dacă acceptăm Calvarul, crucea, problemele, trebuie să fim convinși că Dumnezeu ne așteaptă, că ne-a promis că nu ne va lăsa singuri, că va fi mereu cu noi. Îl rog pe bunul Dumnezeu de a fi cu voi, cu Biserica voastră, cu păstorul vostru, cu toți preoții, surorile și credincioșii de aici. Vă rog să vă rugați pentru Ierusalim".

Preasfințitul a participat, alături de ÎPS Ioan Robu și PS Cornel Damian, și la celebrarea care a avut loc, marți, 9 august, pe aeroportul Henri Conadă din București la sosirea trupului neînsuflețit al reginei Ana. Sâmbătă, 13 august, regina Ana a fost înmormântată în mănăstirea din Curtea de Argeș.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Principesa Ana de Bourbon-Parma s-a născut la 18 septembrie 1923, Paris, Franța, fiica prințului René de Bourbon-Parma și a prințesei Margaret a Danemarcei. A fost botezată și educată catolic. A fost strănepoata regilor Christian al IX-lea al Danemarcei (pe linie maternă) și Miguel I al Portugaliei (pe linie paternă) și nepoata de soră a împărătesei Zita de Bourbon-Parma.

În 1939 și-a însoțit familia, care fugea din calea naziștilor, în Spania, Portugalia, apoi în Statele Unite. În perioada 1940-1943 în timp ce studia a lucrat ca vânzătoare într-un magazin. Din 1943 până la sfârșitul războiului a participat, înrolându-se voluntar alături de Forțele Franceze Libere, la campaniile din Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg și Germania unde a fost șofer pe ambulanță și infirmieră, pentru acestea primind "Crucea de Război" a Franței.

L-a cunoscut pe regele Mihai la 20 noiembrie 1947 la nunta principesei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, cei doi logodindu-se înainte de întoarcerea regelui în România. La 30 decembrie 1947 regele a fost forțat să abdice.

Căsătoria a avut loc în exil, la 10 iunie 1948, la Atena, la invitația regelui Pavlov și a reginei Frederica ai Greciei. În anul 1966, la Monaco, și-au reînnoit jurămintele conjugale, în cadrul unei ceremonii religioase catolice, regina revenind în Biserica Catolică.

La început, au trăit în Italia și în Marea Britanie, apoi s-au mutat în Elveția. Au împreună cinci fiice. După un exil de 44 de ani regina Ana a călcat pe pământ românesc abia la sărbătoarea de Paști din 1992.

S-a stins din viață la ora 13.45 la Spitalul Morges din Elveția la 1 august 2016. Cu o zi înainte, regina a primit sfintele taine de la părintele titular al parohiei catolice din orașul Morges (Elveția).

* * *

Înregistrarea video a Liturghiei:

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12 august: Iași: Liturghia cu prohod pentru odihna sufletului reginei Ana a României


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat