Cel mai sărac dintre săraci este unul dintre noi încă nenăscut
Declararea sfințeniei canonice a Maicii Tereza de Calcutta trebuie să imprime un mare impuls fazei a doua a inițiativei europene denumite "Unul dintre noi".
Aceasta este teza susținută de Carlo Casini în ultima sa carte intitulată "Cel mai sărac dintre săraci este unul dintre noi încă nenăscut", publicată în aceste zile (editura Cantagalli), care va fi prezent la următorul Meeting de la Rimini (19-24 august) în coincidență cu o expoziție despre Maica Tereza, pregătită pentru prima dată în acea împrejurare.
Sfânta săracilor - proclamată președinte de onoare și spirituală a tuturor mișcărilor pentru viața lumii - cunoștea bine orice formă de extremă marginalizare și mizerie umană ale cărei condiții au voit să le împărtășească.
De aceea mărturia sa că cel mai sărac dintre săraci este copilul încă nenăscut este convingătoare și emoționantă.
Copilul zămislit este un sărac pentru că este "unul dintre noi". De aceea, este sigur că sfânta Tereza de Calcutta încurajează inițiativa "Unul dintre noi", pentru că - așa cum repeta ea - cea mai mare sărăcie este nerecunoașterea demnității umane însăși a celui încă nenăscut.
Cartea lui Carlo Casini se oprește asupra mărturiilor în favoarea celui mai sărac dintre săraci date de Maica Tereza cu cuvinte clare, puternice și insistente în fața conducătorilor de națiuni, așa cum s-a întâmplat - îndeosebi - când i-a fost acordat Premiul Nobel pentru pace și când a vorbit la adunarea generală a ONU.
Secretarul general al ONU de atunci, Perez De Quiellar, a prezentat-o pe Maica Tereza ca "femeia cea mai puternică din lume".
Este de dorit acum ca "puterea" sa să dea forță apelului făcut celor care au competență și responsabilitate cu privire la viața care trebuie să se nască (medici, obstetrice, farmaciști, infirmieri, juriști, politicieni), care sunt chemați să dea mărturie pentru "Unul dintre noi" în fața conducătorilor Uniunii Europene.
Și Maica Tereza a adresat împreună cu Chiara Lubich un apel Uniunii Europene pentru ca ea să parcurgă calea unui nou umanism întemeiat pe recunoașterea valorii vieții umane întotdeauna, începând de la cea care trebuie să se nască, suferindă și muribundă. Acesta este un aspect inedit din istoria Maicii Tereza pe care cartea lui Carlo Casini îl scoate în evidență în mod documentat.
La sfârșitul noii publicații, după ce a prezentat textele cele mai semnificative ale Maicii Tereza, furnizează indicațiile necesare pentru a susține faza a II-a a inițiativei "Unul dintre noi" și a o cinsti astfel pe sfânta săracilor urmând în mod laborios exemplul său.
Pentru a ști mai mult despre inițiativa europeană e suficient să se intre pe situl www.oneofusappeal.eu sau pe cel italian www.unodinoi.org sau pe cel românesc www.unuldintrenoiromania.wordpress.com.
(După Zenit, 10 august 2016)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 8.