Alegerea drumului corect
Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși la București
Va fi momentul culminant al evenimentelor pe care Patriarhia din România le-a organizat în 2016 în contextul Anului solemn al instruirii religioase a tineretului creștin ortodox: 2500 de persoane între 16 și 35 de ani, care provin din toate episcopiile Patriarhiei din România, împreună cu reprezentanți ai altor Biserici ortodoxe, vor participa de la 1 la 4 septembrie la București la Întâlnirea Internațională a Tineretului Ortodox. Obiectivul întâlnirii este să ofere o experiență de formare tinerilor în domeniul educativ, spiritual, cultural și artistic, în așa fel încât ei să poată la rândul lor să formeze alți indivizi în comunitățile de apartenență.
În viața fiecărei națiuni - se citește într-un comunicat difuzat de situl Orthodoxie - tineretul joacă un rol crucial în salvgardarea patrimoniului său cel mai prețios: credința, tradițiile, cultura. Valorile pe care noile generații învață să le promoveze, precum și respectivele atitudini și comportamente, pot întări societatea (prin angajarea lor, sprijinul reciproc, "consumul" cultural) sau să irosească ceea ce a fost creat de predecesorii lor (datorită lipsei de interes, de participare civilă în comunitate). Pentru ca tinerii să aleagă primul drum și nu al doilea, este necesar de un efort comun pentru a crește conștiința propriei responsabilități în fața lui Dumnezeu și a istoriei umane. De aici nevoia de a fi implicați în întâlniri caracterizate de efervescență spirituală și culturală, în activități de formare și informare, în dialoguri destinate să întărească fie spiritul lor fie inima lor. Întâlniri în care vor simți că "motivația și satisfacția se nasc dintr-o viață interioară bogată care aduce după aceea roade în viața familială și profesională a fiecăruia".
În acest sens, Întâlnirea internațională a tineretului ortodox, ajunsă la a treia ediție, oferă oportunitatea de a stabili un raport privilegiat cu spiritualitatea trăită în comunitățile ortodoxe din București, cu tradiția și cultura orașului, cu lumea voluntariatului, cu promovarea valorilor creștine legate de familie și de apărarea vieții. Fiecare grup va avea un coordonator. Toți participanții la întâlnire au fost selecționați din fiecare episcopie în funcție de activitățile din parohii și din mișcările de tineret și de studiul din facultățile de teologie și din seminarii. În afară de tineri din România, vor veni tineri din episcopiile ortodoxe din străinătate (Ucraina) sau situate în teritoriile de la graniță (Basarabia, Bucovina). Programul prevede două seminarii ținute în zece școli din București care vor da posibilitatea de a răspunde la întrebarea "Care sunt locul, rolul și importanța tineretului în Biserică?". Vor fi și concerte, conferințe spirituale, activități recreative. Duminică, 4 septembrie, patriarhul din România, Daniel, va celebra dumnezeiasca liturghie în fața catedralei "Mântuirea Neamului". Patriarhia, întinzând mâna către noile generații, vrea să fie "adevăratul lor prieten" pe drumul reînnoirii spirituale și morale a țării. Pe deplin conștient de complexitatea acestui drum, Daniel îi invită pe tineri să se îndrepte spre Cristos și să caute "înainte de toate împărăția lui Dumnezeu și dreptatea sa" (Mt 6,33) și toate celelalte - succesele universitare, bucuria de a crea o familie, obiectivele profesionale - vor veni ca rezultat al acestei întâlniri cu Cristos.
Anul viitor adunarea tineretului ortodox se va desfășura în Arhiepiscopia de Iași.
(După L'Osservatore Romano, 30 august 2016)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 17.