![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]()
Dobrogea: Impresii de călătorie (V) Statuia lui Ovidiu, sarcofage și pietre funerare, Edificiul Roman cu Mozaic și Termele Romane
Statuia a fost admirată și de arhiep. Raymund Netzhammer în 1908. Iată cum descrie arhiepiscopul statuia și cele spuse de poet despre țară și locuitorii ei (Din România. Incursiuni prin această țară și istoria ei, vol. I, Ed. "Humanitas", București, p. 223-224): "După ce ne-am întors în piața principală, am admirat cu toată plăcerea monumentul lui Ovidiu, marele exilat de la Tomis. Statuia poetului gânditor, îmbrăcat în togă, ridicată în anul 1888, este opera artistică a sculptorului italian Ferari. Ce uriașă nefericire umană, provocată de personajul însuși, ne evocă această statuie! (...) Statuia lui Ovidiu se potrivește aici mai bine decât oriunde în altă parte, căci lui îi datorăm zugrăvirea țării și a oamenilor de la Tomis și din împrejurimile acestuia din elegiile și din scrisorile sale pontice. Cu o pană cu adevărat de artist el conturează foarte corect țara monotonă, asemănătoare mării, al cărei pământ nu hrănește nici vița-de-vie, nici plante aromate, lipsit până și de orice fel de tufișuri, în timp ce pe dealuri nu cresc nici măcar stejarii verzi. Și ce imagine clasică creează Ovidiu, zugrăvindu-l pe agricultorul care, de frica permanenților dușmani, nici nu-și poate cultiva ogorul sau, dacă o face, atunci este nevoit să țină cu o mână plugul și cu cealaltă armele! Ciobanul este prezentat în ținută de război, adică având pe cap un coif, cântând la fluierul său înfășurat cu smoală, în timp ce sarmații și geții cu aspect sălbatic, învăluiți în blănuri din creștet până-n tălpi, țin în mână, după spusele sale, în permanență arcul și poartă cuțite la brâu. În afară de vitregiile vremii și ororile războiului, Ovidiu descrie și cumințenia tomitanilor care-i sunt dragi și rostește cuvinte de apreciere la adresa femeilor harnice, care muncesc cu spor la morile de măcinat grâne și cară vasele cu apă pe cap".
Mesajul inscripțiilor înseamnă adevărate meditații. Interesantă este piatra de pe un mormânt creștin, o inscripție aplicată pe un monument funerar păgân: "Amintire (mormânt). Paula, soția lui Paul sirianul, hipodiacon." Se vede cum a fost șters scrisul dinainte, aplicată o cruce și încrustat un alt scris. E o mărturie a începutului creștinismului de pe aceste meleaguri. Funcția de subdiacon arată un creștinism organizat. Am admirat, de asemenea, epitaful de pe altarul funerar al Epiphaniei: "Salutare, trecătorule! Și ție (salutare). Te-ai oprit, spunându-ți în gând: oare cine și de unde este acesta (care zace aici)? Ascultă, străinule, patria și numele meu: Locul meu (de baștină) a fost mai înainte Hellada. M-am născut (adică) din mamă atheniană și din tată originar din Hemione, iar numele îmi este Epiphania. Am văzut multe ținuturi și am plutit pe tot întinsul mării, căci îmi erau armatori și tatăl și soțul, pe care, după moarte, i-am așezat, cu mâini curate, în mormânt. Cu adevărat fericită îmi era înainte viața! M-am născut între muze și m-am împărtășit din bunurile înțelepciunii. Ca femeie unor femei am dat mult (ajutor) soțiilor părăsite, stăpânită fiind de sentimente pioase. De asemenea, am ajutat mult pe cea reținută de patul de suferință. Căci mi-am dat bine seama că nu pe măsura pietății lor este soarta muritorilor. Hermogenes, ancyirianul și tomitanul, din tribul Oinopes, plin de recunoștință față de soția sa, a consacrat (acest monument) ca amintire." Dincolo de ce ni se spune că a făcut această femeie, propoziția: "Nu pe măsura pietății lor este soarta muritorilor", dă mult de gândit, regăsind ideea în Cartea lui Iob, în psalmi sau în Qohelet. De altfel, mai toate pietrele ne salutau prin mesajul lor: "Salutare, oricine ai fi cel care treci pe lângă mormintele noastre!", "Salutare, trecătorule!", "Salutare, trecătorule, și iarăși sănătate pentru ceilalți!", "Să trăiești, trecătorule!"
În apropiere se pot vedea vestigii datate în aceeași perioadă ca mozaicul. O inscripție în limba greacă arată că pe acest loc se aflau băile publice. Se poate vedea vestiarul (lentiarion). Având 300 mp, sala principală era pavată cu marmură albă, fiind încălzită prin intermediul unor tuburi de ceramică, aerul cald fiind adus de la un sistem de încălzire subteran. (O parte dintre fotografii sunt luate de pe diverse site-uri, printre care http://pontuleuxin.ro, https://ecomareaneagra.wordpress.com, o altă parte au fost făcute la fața locului cu propriile aparate de fotografiat). Pr. Cornel Cadar * * * Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4-9 iulie: Dobrogea: Impresii de călătorie (V) * * * Dobrogea: Impresii de călătorie (IV) Dobrogea: Impresii de călătorie (III) Dobrogea: Impresii de călătorie (II) Dobrogea: Impresii de călătorie (I) lecturi: 40.
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064-Iași (IS) tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro design și conținut copyright 2001-2025 * ![]() | ![]() |