O încredințare simbolică tuturor surorilor de clauzură
În contextul Anului Sfânt al Milostivirii, papa Francisc a invitat în Vatican comunitatea surorilor de clauzură din mănăstirea clariselor urbaniste "Santa Maria di Vallegloria", la Spello, în Dieceza de Foligno. Este vorba despre mănăstirea care, conform tradiției, a fost întemeiată în jurul anului 560 de câțiva ucenici ai sfântului Benedict și apoi reformată în 1230 de două ucenice ale Clarei de Assisi, Balbina și Pacifica. Surorile își au numele lor de la cel al Papei Urban al IV-lea, care în 1263 a promulgat Regula surorilor sfintei Clara practicată de comunitate. Trecută prin numeroase evenimente istorice, mănăstirea a suferit daune foarte mari din cauza cutremurului care în 1997 a lovit Umbria și Marche și a constrâns comunitatea să locuiască îndelung mai întâi în corturi și apoi într-un container în grădina lor, pentru a nu rupe angajarea clauzurii. Numai după paisprezece ani, în 2011, au putut să reintre în chiliile lor.
În cursul întâlnirii, desfășurate în dimineața zilei de joi 25 august, în Casa "Sfânta Marta", pontiful a încredințat călugărițelor - și în mod simbolic tuturor surorilor de clauzură - constituția apostolică Vultum Dei quaerere din 29 iunie, care la șaizeci și șase de ani după Sponsa Christi a lui Pius al XII-lea reia și aprofundează aspectele esențiale ale vieții contemplative feminine, introducând câteva noutăți semnificative mai ales cu privire la formare, la autonomie și la rolul federațiilor. La rândul lor, clarisele i-au dăruit papei o copie foarte fidelă a crucifixului din "Sfântul Damian", pictată de abatesa Maria Chiara Mosetti.
Clarisele au fost însoțite de episcopul de Foligno, monseniorul Gualtiero Sigismondi, care este și președinte al comisiei pentru cler și viața consacrată în cadrul Conferinței Episcopale Italiene; Francisc i-a încredințat și lui exemplarul constituției apostolice. "Am ieșit pentru prima dată în formă comunitară din mănăstire", explică abatesa, destăinuind o emoție puternică. Francisc s-a întreținut în colocviu cu fiecare dintre ele, salutându-le personal: clarisele sunt douăzeci și patru - toate italiene în afară de trei filipineze - plus o novice și două postulante. O amintire deosebită, destăinuiesc ele, au avut pentru maica Giacinta, decedată în urmă cu doi ani, care a avut "un rol deosebit de semnificativ în viața comunității". Sunt călugărițe, afirmă episcopul, care "trăiesc în simplitate, în umilință și în libertate", conform carismei lor franciscane, și se inspiră de la sfânta Clara legându-se cu profilul ei esențial de femeie "nobilă prin naștere dar și mai mult prin har".
N-a lipsit un moment de rugăciune comună, trăit într-un spirit de împărtășire spirituală bucuroasă și fraternă: în jurul orei 10.20, papa a prezidat liturghia în capela din Casa Sfânta Marta. Au concelebrat episcopul Sigismondi și Monseniorul Yoannis Lahzi Gaid.
La sfârșitul celebrării călugărițele au mers în bazilica vaticană pentru o vizită, dar mai ales pentru a trece prin poarta sfântă și a da astfel un ulterior sigiliu jubiliar întâlnirii cu papa. În bazilică, clarisele au recitat toate împreună și Crezul și s-au rugat în fața mormintelor sfinților papi Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea. Apoi, la încheierea dimineții, pontiful a voit să ia prânzul cu ele, în simplitate. Cu un oaspete de excepție, vizibil emoționat: Claudio Testasecca, șoferul autocarului, care a însoțit călugărițele pe tot parcursul lor, participând și la ofertoriul de la celebrarea euharistică.
(După L'Osservatore Romano, 26 august 2016)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 32.