Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"Islam, răspunsul papei este unul puternic. Nu este toleranță"

De Andrea Tornielli

Răspunsul papei la violența teroriștilor islamici nu este "toleranță". Este în schimb un "răspuns puternic și convins". Gestul musulmanilor care au decis să manifeste solidaritatea lor față de creștini pentru asasinarea barbară a părintelui Jacques Hamel este un semn inovativ și important". Teologul Bruno Forte, arhiepiscop de Chieti-Vasto, i-a lăsat de puțin timp pe tinerii de la ZMT îndreptându-se spre aeroportul din Cracovia pentru a se întoarce în Italia. Astfel comentează la Vatican Insider prezența credincioșilor islamici în biserici.

Ieri în multe biserici musulmanii au fost prezenți la Liturghie pentru a manifesta solidaritatea lor față de creștini. Ce semnificație are acest gest?

"Este un gest inovativ și important, pentru că în mod normal acest lucru nu s-a întâmplat niciodată ca semn comun, public. Și vrea să semnifice că în multe exprimări ale sale comunitatea islamică vrea să mărturisească public solidaritatea sa față de creștini, loviți de episoade barbare ca acela al uciderii părintelui Jacques Hamel. Gestul acestor credincioși musulmani atestă ceea ce papa Francisc a spus: violența comisă în numele lui Dumnezeu, abuzând de numele lui Dumnezeu, nu este justificată niciodată. Adevăratul jihad este lupta cu sine pentru ca binele să învingă".

Există unii care cer răspunsuri puternice împotriva islamului în fața terorismului jihadist. Papa însă afirmă că războiul care este în desfășurare nu este un război de religie și le spune tinerilor că ura nu va fi învinsă de mai multă ură. De ce?

"Sunt profund convins că papa dă lumii unicul mesaj cu adevărat rodnic. Ne amintește că a răspunde la violență cu altă violență provoacă numai mai multă ură, mai multă moarte. Dacă în schimb se răspunde cu milostivirea și cu iertarea, există posibilitatea de a construi o lume mai dreaptă și mai fraternă. Cea indicată de papa Francisc cred că este singura cale pentru a realiza asta".

Cum considerați integrarea musulmanilor în Italia?

"În linie generală, și ca o chestiune numerică, mi se parte mult mai senină față de ceea ce se întâmplă în contextul francez sau belgian, unde prezența numeroasă fără nicio integrare adevărată - cum demonstrează banlieu franceze - a provocat o încărcătură de violență și de ură. În Italia mi se pare că asta nu s-a întâmplat. Și din cauza faptului că prezența islamică s-a distribuit ca blana de leopard în țară, fără a crea ghetouri sau grupuri consistente care să poată deplânge forme de marginalizare. Așadar există o consistență numerică mai mică, dar există și o capacitate de integrare a italienilor, care ei înșiși în atâtea părți ale lumii au trăit ca migranți. Amintirea a ceea ce am trăit personal în trecutul nostru recent, fără ca Italia să fi fost o mare putere colonială, probabil că facilitează o cale de integrare mai senină".

Răspunsul evanghelic în fața evenimentelor ca acelea de la Nisa, München și Rouen nu riscă să apară "tolerantă"?

"Aceasta este acuza care este adusă papei Francisc și tuturor celor care asemenea lui - și eu sunt printre aceștia - reafirmă că răspunsul la violență nu poate să fie violența. Toleranța este o atitudine renunțătoare. Ceea ce propune papa este în schimb o atitudine puternică și convinsă, atitudinea celui care știe că forța, violența, închiderea, la sfârșit produc numai mai multă durere și moarte. În schimb dialogul, iertarea oferită și primită, în timpuri îndelungate poate construi conviețuirea și o lume mai bună. În spatele acestei alegeri există așadar cu totul altceva decât renunțare, pasivitate, frică, cvietism sau subevaluare a problemei. Este un răspuns puternic, deși nu face apel la forță ci privește la Evanghelie și este destinat să aducă roade".

(După Vatican Insider, 1 august 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat