Luncași: Campus pentru copii
În perioada 14-17 iulie 2016, comunitatea din Luncași a avut un prilej de mare bucurie și voie bună, mai ales în rândul celor mici, datorită campusului organizat de pr. paroh Adrian Iștoc și de Comunitatea "Iosefinii lui Murialdo" din Roman, la care au participat 60 de copii și 20 de animatori.
Tema din acest an este "Iosif cel milostiv - Regele viselor", povestea fiului cel mai mic a lui Iacob din Vechiul Testament. Vândut de frații săi ca sclav în Egipt, Iosif, datorită înțelepciunii și priceperii cu care era înzestrat, devine persoana de sprijin și de încredere a lui Faraon. Când lipsurile și foametea i-au îndreptat pe frații care l-au vândut, tocmai la Iosif, acesta, deși era în măsură și ar fi putut să se răzbune pentru răul care îi fusese făcut, le-a oferit ajutorul de care aveau nevoie, ba chiar le-a oferit o locuință în Egipt pentru a nu mai simți vreodată lipsa hranei. De aceea, Iosif rămâne exemplul prin excelență al milostivirii și prefigurarea lui Isus Cristos. "Voi ați gândit răul împotriva mea, iar Dumnezeu a gândit asta spre bine" (Gen 50,20) În existența sa nu întâlnim doar un simplu episod izolat de milostivire, ci întreaga sa viață este caracterizată de experiența milostivirii, de încrederea în Dumnezeu și dorința de a face bine.
Fiecare zi a fost una specială prin prisma pieselor de teatru, ce au servit ca suport în aceste zile. Viața lui Iosif cel milostiv a fost pusă în scenă de animatorii noștri, care au dat dovadă de pricepere, talent și implicare. După vizualizarea pieselor de teatru, copiii, împărțiți în patru grupe, au participat la momentul de cateheză. La cateheză s-a discutat despre cât de importantă este milostivirea și iertarea în viața noastră, despre recunoștința pe care trebuie să o avem pentru darul vieții noastre, despre perseverența în iubire pe care Dumnezeu și-o dorește de la noi. Un alt punct cheie al catehezelor a fost exprimarea iubirii față de aproapele, trăind milostivirea, oferind iertare și trăind bucurie. Scopul acestui șir de cateheze a fost luarea unui angajament de a pune în practică și de a trăi toate cele învățate în aceste zile, în mod deosebit milostivirea, care le va caracteriza viața. "Fiți desăvârșiți, precum desăvârșit este Tatăl vostru din ceruri" (Mt 5,48).
Nu putem uita de diversele activități, jocuri și mai ales bansuri, ce au reușit să întrețină entuziasmul în rândul copiilor, să le inducă spiritul de echipă și să păstreze o continuitate a bucuriei din aceste zile. În cea de-a doua zi am avut bucuria unei vizite neașteptate, când PS Petru Gherghel ni s-a alăturat pentru câteva minute, rostind un mesaj încurajator copiilor și dându-ne tuturor binecuvântarea sa. Ziua cea mai voioasă și încărcată de entuziasm a fost sâmbătă, când s-a desfășurat jocul "În căutarea comorii", joc mult așteptat de către copii. Jocul avea ca scop găsirea pieselor pentru realizarea unui puzzle, piesa cea mai valoroasă fiind cea care reprezenta chipul lui Iosif.
Ultima zi a fost una încărcată de emoție. Aceasta a început cu participarea tuturor la sfânta Liturghie a duminicii, la sfârșitul căreia fiecare echipă (Egiptenii, Faraonii, Beduinii și Păstorii) a prezentat câte un bans și sloganul ce i-a îndrumat în aceste zile. Bineînțeles, a urmat momentul mult așteptat de către copii, anunțarea clasamentului final, câștigători fiind echipa Faraonilor. Totul s-a încheiat cu distracție, dans și cu regretul că s-a terminat atât de repede.
Nu ne rămâne decât să-I mulțumim Domnului pentru aceste zile frumoase, pline de har, bucurie și iubire, părintelui paroh Adrian Iștoc, care a făcut posibil ca aceste zile să rămână în amintirea noastră. Într-un mod deosebit mulțumim seminariștilor din cadrul Comunității "Iosefinii lui Murialdo", căci tuturor ne-au dat un exemplu de animare activă, loialitate și dăruire, dar mai ales au avut grijă să declanșeze în copii dorința de a concura, a se bucura, a câștiga și a afla lucruri noi.
Lidia-Mădălina Chicet
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
14-17 iulie: Luncași: Campus pentru copii
lecturi: 8.