Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

București: La șapte ani de la marele marș de protest în sprijinul catedralei

În urmă cu șapte ani, peste 6.000 de cetățeni, credincioși romano-catolici, greco-catolici, ortodocși ș.a., au participat, în ziua de 12 iulie 2009, la unul dintre cele mai mari marșuri de protest din România ultimilor 25 de ani.

Cu acel prilej, ÎPS dr. Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, afirma în cadrul sfintei Liturghii: "Nu am avut parte de nici un ajutor, de nici un favor din partea autorităților. În schimb, investitorilor de la «Cathedral Plaza» le-au venit în ajutor multe autorități, chiar doi primari generali, care le-au concesionat terenuri în mod ilegal... Nu-i invidiem, nici nu-i urâm pentru că suntem creștini și Domnul ne învață să-i iubim și pe dușmanii noștri. Dar avem ochi și vedem că în timp ce noi nu suntem ascultați, cei care urâțesc Bucureștiul sunt ajutați".

În concluzia acelei zile IPS Ioan Robu a transmis un mesaj plin de speranță, actual și după șapte ani de zile: "Cred că există în poporul nostru atâta forță și atâta inspirație încât să depășească răul prezent! Cred că există în societatea noastră atâta solidaritate încât să elimine răul și pericolul public, de orice natură ar fi! Cred că prin schimbarea noastră interioară, poate vreți un alt cuvânt, dar eu îl spun pe acesta căci este din Evanghelie, cred că prin convertirea noastră putem schimba ceva din drumul și din destinul poporului nostru!"

Atunci, ca și acum, cetățenii din Arhidieceza Romano-Catolică de București au protestat față de indiferența autorităților centrale și locale, față de amenințarea care planează asupra catedralei "Sfântul Iosif", din cauza clădirii ilegale din apropierea ei (auto-intitulată Cathedral Plaza), care, în conformitate cu deciziile irevocabile ale justiției românești (decizia nr. 456/2013 a Curții de Apel Ploiești și decizia nr. 89/2016 a Curții de Apel Constanța confirmă sentința nr. 2520 a Tribunalului Dâmbovița), trebuie desființată.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București

*

Predica ținută la 12 iulie 2009 de IPS Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București:

Excelențele voastre,
Preacucernici părinți,
Iubiți credincioși,

Catedrala, pentru orice comunitate, este mama tuturor bisericilor și centrul de comuniune și de unitate a preoților și credincioșilor care formează respectiva comunitate; în cazul nostru, Arhidieceza Romano-Catolică de București.

Dacă ne-am adunat astăzi aici, după ce am avut un lung șir de procese, nu o facem pentru că timpul ne stă la dispoziție și ca să pierdem vremea. Suntem conștienți că această catedrală este amenințată în existența ei fizică și morală. În existența fizică, prin colosul de alături și prin lecțiile pe care le-am primit de la Biserica armenească, unde au crăpat solul și catedrala; unde un incendiu a pus în pericol valorile inestimabile ale acestei minorități din România, care este Biserica armenească. Am învățat, am fost atenți și suntem în continuare atenți să nu se întâmple la fel și cu catedrala noastră. Dacă nu ar fi acest pericol, dacă autoritățile orașului cred că fac ceva sau lasă să crească ceva frumos în București, nu avem nimic împotrivă să meargă până la cer, ca Turnul Babel; nu ne vom împotrivi. Dar știm că suntem în pericol cu catedrala noastră și de aceea procesele, de aceea această formă de protest. Nu în zadar!

Poate să creadă cineva că facem aceste procese sau acest protest numai așa, de ochii lumii?

Catedrala este și în pericol moral. În ce sens? După ce au început lucrările de la clădirea de-alături, mulți credincioși n-au mai venit la catedrală, pentru că i-au deranjat zgomotul, vibrațiile, fumul, circulația fără noimă. Și atunci e în pericol centrul unității noastre unității noastre catolice locale; e în pericol comuniunea noastră catolică locală! Și de aceea procese, de aceea acest protest!

Am adunat peste o sută treizeci de mii de iscălituri de la catolici și necatolici, de la prieteni și susținători! Am avut cuvântul Senatului, favorabil cauzei catedralei! Am avut intervenții de voci importante de personalități din țară și de peste hotare! Am avut intervenția Vaticanului, intervenția Academiei, a Bisericii Ortodoxe Române, prin glasul Patriarhului Teoctist, Dumnezeu să-l fericească! Am avut multe semne și voci în favoarea noastră. Și la ce ne-a folosit? Am câștigat multe procese, dar ultimul l-am pierdut la Ploiești din cauza unui grup de judecători care au aruncat o pată neagră asupra chipului Justiției române. Ce-am obținut prin procesele câștigate? Nimic, decât că nu s-au început lucrările! Ce-am pierdut în ultimul proces? Că aceste lucrări pot începe! Nu ne-am bucurat de niciun favor din partea autorităților! Ne-am bucurat, dacă se poate spune, de indiferență, de dispreț, poate pentru că suntem o minoritate neglijabilă, cum mai sunt și alte minorități neglijabile. Am aflat că o geamie, în Constanța, se află în aceleași condiții în care se află în aceleași condiții în care se află catedrala, de pericol, așa ca și Biserica armenească. Este un semn alarmant acest lucru ce se întâmplă în România, în politica față de minorități. Nu cred că se merge pe drumul cel bun, și-o spun cu toată responsabilitatea.

N-am avut parte de nici un favor, de nici un ajutor, nimeni nu ne-a auzit! Și nu mai spun câte adrese am scris către autoritățile române!

Am avut, uitam să spun, și de la Parlamentul Europei o atitudine la fel, pozitivă, pentru catedrala noastră. Și la ce ne-a folosit? Nu ne-a folosit la nimic!

În schimb, părții care a lucrat și intenționează să lucreze mai departe la această clădire i-au venit în ajutor mulți: doi primari generoși - primari generali - , unul după altul; le-au concesionat terenul, în condiții ilegale. Ministerul Culturii și Cultelor, deși nu a avut un cvorum - din nouăsprezece au votat pentru acest proiect doar opt - a dat, totuși, aviz de construire. Este o favoare, dar pentru noi o defavoare. Nu-i invidiem pe acești vecini ai noștri, nici nu-i urâm pentru ceea ce fac, că suntem creștini și Legea ne spune să-i iubim și pe dușmanii noștri. Dar avem ochi și vedem că în timp ce noi nu suntem ascultați - de aceea am spus că protestăm pentru felul în care suntem tratați - , vedem că alții care urâțesc chipul Bucureștiului și pun în pericol adevărate monumente de artă, aceștia sunt înțeleși și ajutați. Primăria sectorului 1 la fel, îi ajută. Le dă aprobările, deși nu împliniseră tot ce trebuia împlinit în dosar. Și apoi, aceeași Primărie i-a însoțit în procese, ținându-le partea. Și nouă cine ne-a ținut partea?! Și totuși suntem cetățeni ai acestei țări! Avem și noi dreptul, cred eu, să fim ascultați! Și ce se întâmplă? Ni se spune: clădirea va merge mai departe. Dacă așa va fi, nu avem ce face! Dar noi vom continua cu mijloacele care ne stau la îndemână să apărăm această catedrală.

Și uitam iarăși să spun: înainte de proces, Curtea Constituțională s-a exprimat în favoarea noastră, adică a spus clar că nu Primăria sectorului 1, ci Primăria Generală, Consiliul General al Capitalei trebuia să dea aprobarea; deci a declarat că era nulă această aprobare; și apoi Tribunalul din Târgoviște a declarat nulă aprobarea dată de Primăria sectorului 1. Și totuși, la Ploiești, trei judecători au găsit o altă decizie, împotriva aceea ce a spus și Curtea Constituțională și colegii lor de la Târgoviște. La Ploiești s-a întâmplat ceva: ori a fost comandă mafioto-politică ori a fost banul. Or, justiția, într-un stat de drept, nu lucrează nici la comandă nici la culoarea sau mulțimea banilor. Și de aceea ne simțim nedreptățiți într-un proces a cărui revizuire am cerut-o deja! Dar ne temem, o spun de pe-acum!

Și să nu creadă cineva că vreau să critic toată justiția. Nu! Îi critic pe cei din justiție care fac nedreptate oamenilor, cum ne-au făcut și nouă, pentru cine știe ce foloase pe care nu putem să le dobândim, și despre care toată lumea vorbește. Și nimeni nu se sesizează!

Întrebarea care-mi revine mereu este aceasta: pentru ce suntem tratați așa? Pentru că suntem catolici, pentru suntem minoritari, pentru că suntem puțini, pentru că nu contăm la un vot? Pentru ce nu ne ascultă nicio autoritate? De ani de zile nimeni nu a luat în mână cauza noastră! Să vedem că cineva se pleacă spre noi! Nimeni! De ce? Suntem stat de drept? Atunci, așteptăm altceva! Nicio persoană umană nu poate fi neglijabilă, cu atât mai mult un grup, o minoritate!

Iubiți frați și surori, cred că am spus suficient din nemulțumirea mea! Aștept! Așteptăm ca lucrurile să se schimbe!

În Evanghelia de azi am auzit un cuvânt: că apostolii trimiși de Isus le-au cerut oamenilor să se convertească. Cuvântul acesta este și pentru noi toți: episcopi, preoți, credincioși, catolici și de alte confesiuni. Să ne convertim, să ne schimbăm, căci prin schimbarea noastră mai putem schimba niște lucruri în jurul nostru și în țara noastră!

S-a ajuns prea departe cu multe lucruri! Mă gândesc la un lucru la care nu mi-a dat nimeni răspuns: suntem o țară bogată și bogată în mulți săraci! Pentru ce? Noi avem petrol, avem munții, avem gazele naturale, atâtea bogății! Trebuie ca să ai geniul răului ca să administrezi în acest fel o țară. Nu se poate!

Și încă o dată întrebarea: pentru ce pe noi, catolicii, nu ne iau în seamă autoritățile, pentru că și noi plătim toate taxele, rezonabile și nebunești? Atâtea! Și familiile noastre au lăsat copiii să meargă în străinătate să lucreze. Și acest lucru de multe ori, dacă nu încontinuu, înseamnă umilire, înseamnă nedreptate. Și noi, catolicii, asistăm de ani de zile la certuri politice care demonstrează că nimeni nu se gândește la binele comun al acestei țări, ci numai la interese personale și politice. De aceea trebuie să ne convertim, trebuie să ne schimbăm! Și prin schimbarea noastră să aducem ceva nou, ceva bun în țara noastră, în societatea noastră. Să fie mai multă bunătate, mai multă înțelegere, mai multă solidaritate, mai multă atmosferă creștină, nu de ură, fiindcă altfel mergem pe o cale care nu ne promite decât rău ca popor, ca națiune.

Trebuie să ne convertim, să ne schimbăm, căci altă cale nu mi se pare că există! Evanghelia pe care am ascultat-o azi, ca și toată Evanghelia, este, rămâne vie și ne vorbește nouă să ne schimbăm.

În sfârșit, nu vreau să vă mai țin cu aceste gânduri deloc comode. Vreau să închei sperând că lucrurile se vor schimba și se vor aranja. Nu pot să nu termin pe un ton totuși optimist! Cred că există în poporul nostru atâta forță și atâta inspirație încât să depășească răul prezent! Cred că există în societatea noastră atâta solidaritate încât să elimine răul și pericolul public, de orice natură ar fi! Cred că prin schimbarea noastră interioară, poate vreți un alt cuvânt, dar eu îl spun pe acesta căci este din Evanghelie, cred că prin convertirea noastră putem schimba ceva din drumul și din destinul poporului nostru! Altfel, nemulțumirea noastră poate să rămână, cum spune Eminescu, ca o spaimă împietrită.

Noi știm că Dumnezeu este Stăpânul timpului și al istoriei, noi știm că grija lui stă, planează asupra noastră, ne însoțește! De aceea ne-am adunat la oră de rugăciune, la sfânta Liturghie, să-l implorăm pe bunul Dumnezeu să binecuvânteze țara noastră, să-i lumineze pe conducătorii noștri, să ne lumineze pe noi toți, pentru ca prin ceea ce facem și suntem să schimbăm ceva! Căci poporul nostru, consider, că merită mai mult!

Lăudat să fie Isus Cristos!

12 iulie 2009
Catedrala Sfântul Iosif

ÎPS Ioan Robu,
arhiepiscop mitropolit de București

*

Din comunicatul nr. 288 / 12 iulie 2016, al Arhiepiscopiei Romano-Catolice București, instituție cu următoarele date de contact: Str. G-ral Berthelot 19, 010164-București (RO); tel. 021/2015411, tel./fax 021/2015481, e-mail: birouldepresa@arcb.ro


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat