Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

ZMTCracovia2016:

Călătoria apostolică a Sfântului Părinte Francisc în Polonia
cu ocazia celei de-a XXXI-a Zi Mondială a Tineretului

(27-31 iulie 2016)

Salutul Sfântului Părinte adresat credincioșilor de la fereastra Arhiepiscopiei

Arhiepiscopia din Cracovia, joi, 28 iulie 2016

Îmi spun că mulți dintre voi înțeleg spaniola, și astfel voi vorbi în spaniolă. Îmi mai spun că astăzi este un frumos grup aici, în această piață, de proaspăt căsătoriți și tineri căsătoriți. Eu, când întâlnesc pe cineva care se căsătorește, un tânăr care se căsătorește, o tânără care se căsătorește, le spun: "Aceștia sunt cei care au curaj!". Pentru că nu este ușor a forma o familie, nu este ușor a angaja viața pentru totdeauna, trebuie avut curaj. Și vă felicit, pentru că voi aveți curaj.

Uneori mă întreb ce trebuie făcut pentru ca familia să meargă mereu înainte și să depășească dificultățile. Eu le sugerez să folosească mereu trei cuvinte, trei cuvinte care exprimă trei atitudini - acolo sosesc noi proaspăt căsătoriți -, trei cuvinte care pot să vă ajute să trăiți viața matrimonială, pentru că în viața matrimonială sunt dificultăți. Căsătoria este ceva atât de frumos, atât de splendid de care trebuie să avem grijă, pentru că este pentru totdeauna. Și cele trei cuvinte sunt: se poate, mulțumesc, scuză-mă.

Se poate. A cere mereu soțului, soția soțului și soțul soției: "Ce părere ai? Facem așa?". A nu călca în picioare niciodată. "Se poate".

Al doilea cuvânt: a fi recunoscători. De câte ori soțul trebuie să-i spună soției: "mulțumesc". Și de câte ori soția trebuie să-i spună soțului: "mulțumesc". A-și mulțumi reciproc, pentru că sacramentul căsătoriei este conferit de cei doi soți, unul altuia. Și această relație sacramentală se menține cu acest sentiment de recunoștință. "Mulțumesc".

Al treilea cuvânt este: "Scuză-mă". Este un cuvânt foarte greu de rostit. În căsătorie întotdeauna - între soț și soție -, mereu există vreo neînțelegere. A ști să se recunoască asta și a cere scuze, a cere iertare face foarte bine.

Sunt familii tinere, proaspăt căsătoriți, mulți dintre voi sunt căsătoriți, alții urmează să se căsătorească; amintiți-vă de aceste trei cuvinte, care au ajutat mult viața matrimonială: se poate, mulțumesc, scuză-mă. Să le repetăm împreună: se poate, mulțumesc, scuză-mă. Tare, toți! Se poate! Mulțumesc! Scuză-mă!

Bine, toate acestea sunt foarte frumoase! Și este foarte frumos a le spune în viața matrimonială. Însă mereu în viața matrimonială sunt probleme sau discuții. Este normal și se întâmplă ca soțul și soția să discute, să ridice glasul, să se certe, și uneori să zboare farfuriile! Nu vă înspăimântați, însă, când se întâmplă. Vă dau un sfat: să nu terminați niciodată ziua fără a face pace. Și știți de ce? Pentru că "războiul rece" în ziua următoare este foarte periculos. "Și cum să fac, părinte, pentru a face pace?", poate să întrebe cineva dintre voi. Nu este nevoie de discursuri, e suficient un gest, și totul s-a terminat, și pacea este făcută. Când este iubire, un gest aranjează totul.

Vă invit, înainte de a primi binecuvântarea, să ne rugăm pentru toate familiile prezente aici, pentru cei proaspăt căsătoriți, pentru cei care sunt deja căsătoriți de mult timp și știu ceea ce eu v-am spus, și pentru cei care se vor căsători. Să ne rugăm împreună cu un Bucură-te, Marie, fiecare în propria limbă.

Bucură-te, Marie...

Binecuvântarea.

Și rugați-vă pentru mine! Cu adevărat, rugați-vă pentru mine! Noapte bună și odihnă plăcută!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat