Totul în cinci cuvinte
Prefața papei Francisc la cartea "Să-l iubim pe cel care nu este iubit"
Cu titlul Să-l iubim pe cel care nu este iubit (Amiamo chi non è amato. Testi inediti [Editrice Missionaria italiana, Bologna, 2016, 96 de pagini]), la 29 iulie va fi în librării o culegere de texte ale Maicii Tereza de Calcutta: îndeosebi transcrierea intervenției ținute la Milano la 19 octombrie 1973 la Centrul misionar al Institutului Pontifical Misiuni Externe și răspunsurile la întrebările publicului compus din tineri și călugărițe. Publicăm prefața la volum scrisă de Papa Francisc.
Există o expresie a Maicii Tereza care aș vrea să fie fundal pentru reflecția mea: Noi nu suntem o ONG. ONG-urile lucrează pentru un proiect; noi lucrăm pentru Cineva". De aceea, și eu repet adesea că Biserica nu este o ONG, pentru că lucrează pentru Cristos și pentru săracii în care trăiește Cristos, ne întinde mâna, invocă ajutor, cere privirea noastră milostivă, duioșia noastră.
Recitind aceste pagini m-am gândit să adun câteva reflecții în jurul a cinci cuvinte.
Primul cuvânt este rugăciune. Maica Tereza ne invită în mod neobosit să luăm din izvorul Iubirii, Isus răstignit și înviat, prezent în sacramentul Euharistiei, pentru a avea apoi forța de a-l ajuta în cei mai săraci dintre săraci, cu inima plină de bucurie. Maica Tereza își începea ziua participând la Sfânta Liturghie și o încheia cu adorația adusă lui Isus Sacrament, Iubire infinită. Astfel, devine posibil să se transforme munca în rugăciune. Să nu uităm niciodată să avem o mică evanghelie în buzunar, să citim din ea o pagină și să intrăm și noi în relatarea pe care o citim. Să încercăm să intrăm în gândurile și în sentimentele lui Isus, să vorbim cu El, să cerem harul Duhului său: astfel vom deveni bărbați și femei care au gustul vieții și vom ști să dăruim o privire reînnoită celui pe care-l întâlnim.
Al doilea cuvânt este caritate. Înseamnă a deveni aproapele la periferiile bărbaților și femeilor pe care-i întâlnim în fiecare zi, să simțim compasiune față de cei din urmă în trup și în spirit - și a simți compasiune este posibil numai atunci când nevoia și rănile celuilalt sunt primite în inima mea - a deveni martori ai mângâierii lui Dumnezeu pentru orice rană a umanității. Toate acestea sunt posibile atunci când fiecare dintre noi stă cu Domnul Isus, vorbește cu El, se lasă locuit de Duhul său. Astfel noi vom fi capabili să oferim ceea ce persoanele doresc: prezența și apropierea lui Dumnezeu milostivire.
Al treilea este milostivire activă. Am putea spune și fapte de milostenie trupească și sufletească, adică a ne îngriji de tot omul și de fiecare om. În Misericordiae vultus, bula de convocare a Jubileului extraordinar al Milostivirii, scriam: "Este dorința mea vie ca poporul creștin să reflecteze în timpul Jubileului asupra faptelor de milostenie trupească și sufletească. Va fi un mod pentru a trezi conștiința noastră adesea ațipită în fața dramei sărăciei și pentru a intra tot mai mult în inima Evangheliei, unde săracii sunt privilegiații milostivirii divine. Predica lui Isus ne prezintă aceste fapte de milostenie pentru ca să putem înțelege dacă trăim sau nu ca discipoli ai săi. Să redescoperim faptele de milostenie trupească: a da de mâncare celor înfometați, a da de băut celor însetați, a-i îmbrăca pe cei goi, a-i primi pe străini, a-i asista pe bolnavi, a-i vizita pe cei închiși, a-i îngropa pe morți. Și să nu uităm faptele de milostenie sufletească: a-i sfătui pe cei îndoielnici, a-i învăța pe neștiutori, a-i avertiza pe păcătoși, a-i mângâia pe cei mâhniți, a ierta ofensele, a îndura cu răbdare persoanele sâcâitoare, a ne ruga lui Dumnezeu pentru cei vii și pentru cei morți". Maica Tereza a făcut din această pagină a Evangheliei călăuza vieții sale, drumul spre sfințenie și ar putea să devină astfel și pentru noi.
Al patrulea cuvânt este familie. În ea se evidențiază figura și prezența mamei, și așa vorbește în aceste pagini Maica Tereza: "Mamele sunt inima casei și ele sunt cele care formează familia, acceptând, iubind și îngrijindu-se cu iubire de copiii lor. (...) [De fapt] multe dintre suferințele tinerilor sunt cauzate de viața familială. (...) Mama este cea care face din casă un cuib de iubire. Uneori a fi mamă poate să fie o experiență într-adevăr grea, poate să fie o cruce; dar o avem cu noi pe Sfânta Fecioară Maria, cea mai bună dintre mame, care mereu ne învață să fim duioase cu copiii noștri". De fapt, în familie învățăm de la mama și tata să ne zâmbim, să ne iertăm, să ne primim, să ne jertfim unii pentru alții, să dăruim fără a pretinde nimic în schimb, să ne rugăm și să suferim împreună, să ne bucurăm și să ne ajutăm reciproc. În nicio altă situație de viață nu este posibil a trăi cum și cât se trăiește într-o familie. Și Maica Tereza, într-un dintre răspunsuri în timpul întâlnirilor prezentate în această carte, ne spune: "Voi trebuie să deveniți tot mai mult bucuria și mângâierea lui Dumnezeu, readucând rugăciunea în familiile voastre. Familia are nevoie de iubire, comuniune și muncă grea. Și cesta va fi darul cel mai mare pe care-l veți putea oferi Bisericii".
Al cincilea cuvânt este tineri. "În mod deosebit mă adresez vouă tinerilor! Spun unii că Albania este țara cea mai tânără din Europa și mă adresez vouă. Vă invit să construiți existența voastră pe Isus Cristos, pe Dumnezeu: cine construiește pe Dumnezeu construiește pe stâncă, pentru că El este mereu fidel, chiar dacă noi nu suntem fideli (cf. 2Tim 2,13)". Cu aceste cuvinte la Angelus la Tirana, în timpul vizitei mele în Albania, la 21 septembrie 2014, mă adresam tinerilor din acea țară. Acum le cer tuturor tinerilor să nu-și piardă speranța, să nu lase să li se fure viitorul, care este în mâinile lor. Rămâneți și Domnul și iubiți-vă așa cum Dumnezeu vă iubește, fiți constructori de punți pentru a frânge logica diviziunii, a refuzului, a fricii unora de alții, puneți-vă în slujba săracilor, înfruntați cu curaj viața, care este dar al lui Dumnezeu. Zburați la înălțime, ca acvila simbol al țării de origine a Maicii Tereza! Vă încurajez să-i implicați pe cei de vârsta voastră; să vă hrăniți asiduu din Cuvântul lui Dumnezeu deschizând inimile voastre lui Cristos, Evangheliei, întâlnirii cu Dumnezeu, dialogului dintre voi pentru a oferi o mărturie lumii întregi. Vă binecuvântez cu afect. Vă urez ca aceste pagini să facă bine inimii voastre așa cum au făcut bine inimii mele, în timp ce invoc pace și milostivire în casele voastre, în familiile voastre, în viața voastră. Pace și milostivire să invocăm de la Dumnezeu, asupra întregii lumi, prin mijlocirea Maicii Tereza.
(După L'Osservatore Romano, 23 iulie 2016)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 14.