Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Congresul Milostivirii Divine

În cadrul Anului Jubiliar al Milostivirii, Dieceza de Iași a organizat, în catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, un congres dedicat milostivirii lui Dumnezeu, în zilele de 9 și 10 iunie 2016. La acest eveniment local au participat numeroși credincioși din întreaga țară, însoțiți fiind de preoții care îi păstoresc, dar și persoane consacrate și tineri din Iași.

Congresul Milostivirii Divine început joi, 9 iunie, la ora 18.30, cu sfânta Liturghie din catedrala din Iași, celebrată de PS Aurel Percă. În cadrul cuvântului de învățătură, Excelența Sa a subliniat faptul că "la baza credinței noastre stă milostivirea, mila lui Dumnezeu. Am fost învățați și crescuți sub privirile unui Dumnezeu care este drept, el răsplătește binele și pedepsește răul. Și ne-am obișnuit cu acea față severă a lui Dumnezeu care, parcă, ne pândește la orice colț să ne pedepsească. Este dorința papei să abandonăm o astfel de imagine și să-l vedem pe Dumnezeu Tatăl sub alte perspective mai biblice... Dacă vedem câte a făcut Dumnezeu pentru noi, prin Isus Cristos, ne vom schimba această optică pesimistă a noastră". Prin urmare "Dumnezeu este drept! Da, este drept, dar făcând milostivire!" După Liturghie a urmat adorația euharistică până la ora 20.30.

Ziua de vineri, 10 iunie, a fost împărțită în trei părți. Primele două părți (până la 13.00) au constat în diverse conferințe, discuții, analize și dezbateri, iar partea a treia a cuprins mai multe mărturii. Conferințele s-au desfășurat în aula "Fericitul Anton Durcovici" de la subsolul catedralei.

Partea întâi, moderată de pr. Iosif Iacob, a început cu salutul PS Petru Gherghel. Excelența Sa a făcut referință la papa Francisc și la Misericordiae vultus, documentul prin care a fost proclamat Anul Jubiliar al Milostivirii Divine. "Acest congres este un răspuns la inițiativa papei și sper ca prin acesta să se aprindă în noi speranța milostivirii". "Acolo unde este Biserica, trebuie să fie milostivirea Tatălui... Aceasta este misiunea noastră, a păstorilor, să fim mesageri ai milostivirii divine".

Pr. conf. Iulian Faraoanu a prezentat tema "Caracteristicile milostivirii în Sfânta Scriptură". Ideea centrală a prezentării a fost: "Milostivirea este cartea de identitate a lui Dumnezeu". Pentru a înțelege aceasta, trebuie să știm ce înseamnă termenul "milostivire" în Vechiul Testament și în Noul Testament. În Vechiul Testament avem doi termeni: hesed (bunătate, har, favoare, milostivire) și termenul rahamim (sân matern, pântece, măruntaie). Practic milostivirea provine din intimitate lui Dumnezeu. În Noul Testament avem tot doi termeni: eleos (afect emoțional) și oiktirmos (la fel ca rahamim).

Cele mai importante caracteristici ale milostivirii sunt următoarele: istorică (milostivirea se arată în istorie, în special în cea biblică), dreaptă (Dumnezeu este drept atunci când e milostiv) și sfântă. Omul trebuie să răspundă la milostivirea divină prin credință, pocăință, convertire și fapte de milostenie.

A doua conferință a fost prezentată de sr. Veronica Boasa și a avut titlul: "Caracteristicile cultului și ale spiritualității milostivirii divine în Biserică". "Au fost mulți sfinți - a spus sora - care nu au scris nici un cuvânt despre milostivire, dar au fost ei însuși «cărți deschise» către aproapele. Au fost și sfinți ce au scris despre milostivire.

Spre final, sr. Veronica a vorbit despre devoțiunea în cinstea milostivirii lui Dumnezeu: "O importanță deosebită o au și devoțiunile către milostivirea divină. Prin acesta ne întărim credința și speranța în milostivirea lui Dumnezeu... Preoții au un rol deosebit în proclamarea milostivirii. Aceasta este o mare responsabilitate, dar însuși Cristos vă va călăuzi și întări"

Cea de-a treia conferință a fost susținută de moderatorul acestei părți și anume pr. Iosif Iacob. Sfinția sa a prezentat tema "Formele cultului milostivirii divine". În această prelegere a vorbit despre cele cinci caracteristici ale milostivirii divine: duminica milostivirii, imaginea lui Isus Milostiv, coronița (Rozariul) milostivirii divine, ora milostivirii (ora 15.00), răspândirea devoțiunii către milostivirea divină.

La 11.35 a început ce-a de-a doua parte, moderată de pr. Benone Lucaci.

Ce-a de-a patra conferință din Congresul al Milostivirii Divine de la Iași a purtat numele de "Grupurile de rugăciune în viața Bisericii" și a fost prezentată de Eugenia Dămătăr. A vorbit despre importanța rugăciunii, mai ales cea comunitară. Acest lucru a fost punctat - spunea ea - și de Isus: "Unde doi sau trei se adună în numele meu, acolo sunt și eu". "Tatăl nostru este o rugăciune la plural și milioane de oameni o recită zilnic. Care sunt efectele recitării acestei rugăciuni?" "Cine nu învață să citească milostivirea din Biblie, nu va înțelege niciodată iubirea", a mai adăugat Eugenia Dămătăr.

Următoare conferință ("Caritatea - expresie a milostivirii. Forme de milostivire la periferii") a fost susținută de Marius Pușcașu, manager al Centrului Diecezan Caritas, Iași. Ajutat fiind de două videoclipuri, Marius Pușcașu a prezentat activitățile concrete ale Caritas-ului, activități pe care le desfășoară în favoarea bătrânilor și a copiilor "de la periferii".

Pr. Gabriel Bucur, paroh la Poiana Micului, a încheiat cea de-a doua parte prin conferința "Modalități practice de promovare a milostivirii divine în comunitate". Sfinția Sa a subliniat aspectele practice ale devoțiunii către milostivirea divină. Mai exact a enumerat câteva exemple concrete care deja se practică în Dieceza de Iași și a propus modalități prin care se poate promova devoțiunea.

A urmat prânzul, o scurtă pauză, iar la ora 14.45 a început ora milostivirii, coronița milostivirii divine și celebrarea sacramentului Reconcilierii în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași.

Cea de-a treia parte a congresului a constat în mărturii ale unor persoane care au simțit cu adevărat milostivirea divină în viața lor. Primul a fost pr. Doru Popovici, director la Radio Maria, după care au urmat Valeria Gălățanu și Daniela Cobzaru, din Gherăești, Ana Doboș, din Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași, pr. Alois Fechet, Ioana din București, Mărioara din Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Roman, și Iosif din Nisiporești. Mișcații fiind de mărturiile auzite, toți cei prezenți la congres au pornit, în jurul orei 18.00 spre catedrală să recite Rozariul.

A urmat momentul culminant al acestui congres și anume sfânta Liturghie pontificală de la ora 18.30, celebrată de PS Petru Gherghel. Excelența Sa a fost însoțit la altar de 23 de preoți.

În cadrul cuvântului de învățătură, pr. Doru Popovici a vorbit despre glasul păstorului: "Oile merg după glasul păstorilor... Isus ne cheamă pe toți pe nume. Nu putem să-i ascultăm glasul dacă nu plecăm urechea la vocea sa. Dar unde putem găsi cel mai ușor vocea sa? În evanghelie! Prin evanghelie putem ajunge cel mai ușor pe frecvența lui Dumnezeu". După o scurtă povestioară despre sare, părintele a concluzionat: "Vom înțelege cine este Dumnezeu atunci când ne vom contopi cu Dumnezeu. Să ne lăsăm conduși de glasul lui Dumnezeu pentru că acel glas ne va conduce spre lumină".

La sfârșitul Liturghiei, PS Petru Gherghel ne-a îndemnat pe toți "să fim brațe care să-l ajute pe Dumnezeu să împartă milostivirea". L-a felicitat pe pr. Iosif Iacob că a reușit să organizeze acest congres, dar și pe toți cei prezenți pentru că au dat din timpul lor pentru a fi cât mai aproape de milostivirea divină. După aceasta a recitat rugăciunile necesare pentru dobândirea indulgenței plenare și a împărțit binecuvântarea finală.

Congresul Milostivirii Divine s-a încheiat cu un concert de muzică sacră susținut de Corala "Universitas" a Universității "Alexandru Ioan Cuza", din Iași.

Comitetul de organizare a fost format din: pr. Benone Lucaci; pr. Iulian Faraoanu; pr. Egidiu Condac; pr. Daniel Iacobuț; pr. Gabriel Bucur; Celina Romila; Marina Ferenț; Eugenia Dămătăr; Nadia Puiu; Daniela Cobzariu; Laurențiu Diac și pr. Iacob Iosif.

Andrei Gherghel

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9-10 iunie: Iași: Congresul Milostivirii Divine


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat