Celălalt în tradiția ebraică și catolică: refugiații în lumea de astăzi
A XXIII-a Reuniune a Comitetului Internațional de Legătură Catolică-Ebraică (Varșovia, 4-7 aprilie 2016)
COMUNICAT COMUN
A XXIII-a reuniune ca Comitetului internațional de legătură catolică-ebraică (ILC) s-a ținut la Varșovia de la 4 la 7 aprilie 2016. Comitetul internațional de legătură catolică-ebraică, constituit în 1970, este organul oficial de legătură dintre Sfântul Scaun și Comunitatea ebraică mondială, forul autoritar al dialogului continuu dintre Comisia Sfântului Scaun pentru Raporturile Religioase cu Ebraismul și Comitetul Ebraic Internațional pentru Consultațiile Interreligioase (IJCIC). Reprezentanți evrei și catolici din cele cinci continente au luat parte la reuniunea, prezidată împreună de cardinalul Kurt Koch, președinte al Comisiei Sfântului Scaun pentru Raporturile Religioase cu Ebraismul, și de domnul Martin Budd, Esq., președinte al Comitetului Ebraic Internațional pentru Consultațiile Interreligioase.
Această conferință a fost convocată într-un moment istoric semnificativ: Comitetul internațional de legătură catolică-ebraică, s-a format ca o consecință directă a Conciliului al II-lea din Vatican și a documentului său profund inovator, Nostra aetate, a cărei a cincizecea aniversare a fost celebrată și comemorată în fiecare parte a lumii; în același timp milioane de persoane din lume, inclusiv catolicii și evreii din multe zone ale lumii, sunt puse în fața provocărilor raporturilor interreligioase și interculturale.
Polonia a fost un sediu potrivit pentru această întâlnire, deoarece ea a fost locul de realizare a câtorva dintre cele mai importante și rodnice dezvoltări - din punctul de vedere al culturii fie catolice fie ebraice - și, în secolul al XX-lea, teatru al câtorva dintre cele mai oribile evenimente din istoria mondială. Participanții la reuniune, și instituțiile pe care ei le reprezintă, sunt pe deplin conștienți de tensiunea dinamică ce atinge acești doi poli opuși și de provocarea nobilă care rezultă pentru a dezvolta astăzi criterii de judecată construite pornind de la lecțiile din trecut. Ei sunt de asemenea conștienți de cât de mult dinamicile politice contemporane influențează direct asupra raporturilor catolicilor și evreilor din Polonia și din orice parte a lumii.
Conferința s-a deschis cu un eveniment public la care au participat autoritățile din ambele comunități ebraică și catolică, conducătorii civili și de guvern din Varșovia și din Polonia, reprezentanți ai Sfântului Scaun, ai Bisericii poloneze și ai statului Israel. Fiecare dintre moderatorii întâlnirii, cardinalul Kurt Koch și domnul Martin Budd, a ilustrat fie contextul istoric fie provocările care se prezintă astăzi: cardinalul Koch a subliniat că în cursul anilor unul dintre roadele binecuvântate ale acestor întâlniri ale ILC a fost dezvoltarea unei adevărate prietenii între participanți și a unui sentiment genuin de colaborare între comunitățile pe care ei le reprezintă; M. Budd a schițat semnificația simbolică a întâlnirii în acest loc - Varșovia - cu istoria sa de durere, și în același timp la cincizeci de ani de la declarația Nostra aetate, și a circumstanțelor contemporane de provocări morale pentru comunitățile de credincioși. Seara s-a încheiat cu o intervenție a ambasadorului Israelului în Polonia; în numele lui Yad wa-Shem ambasadorul a acordat titlul postum de "Drepți între națiuni" pentru trei catolici polonezi, pentru că au salvat vieți ebraice în timpul Shoah, întrupând astfel în modul cel mai nobil realizarea raporturilor catolico-ebraice.
Agenda dialogului, care se ține la fiecare doi ani, a avut ca temă Celălalt în tradiția ebraică și catolică: refugiații în lumea de astăzi. Cu scopul de a furniza o bază religioasă și academică discuțiilor succesive, ședințele s-au deschis cu analize aprofundate ale izvoarelor tradiționale care se referă la Celălalt din punct de vedere fie ebraic fie catolic. Fiecare conferențiar, în conformitate cu caracterul academic al intervenției sale, a recunoscut tensiunea dialectică dintre universalitate și particularitate în cadrul fiecăreia dintre cele două tradiții, subliniind importanța și integritatea morală care sunt componente esențiale pentru a-l primi pe Celălalt după autoînțelegerea respectivelor tradiții. Prezentările, și discuția care a urmat, au precizat că respectivele noastre Scripturi sacre ne furnizează un model de referință pentru a înfrunta problemele sociale urgente precum criza actuală a refugiaților. Ca răspuns la poruncile religioase ebraice și creștine, conferința a tratat actuala criză a refugiaților care atinge o mare parte a Europei, recunoscând tensiunile dintre obligația de a-l iubi pe cel străin cu demnitatea sa ca fiind creat după chipul lui Dumnezeu, pe de o parte, și, pe de altă parte, atenția datorată siguranței și preocupării față de schimbare.
Chiar dacă ultimii cincizeci de ani au văzut o amplă deschidere fără precedent între cele două comunități ale noastre în multe locuri, nu în cele din urmă la nivel internațional, totuși în anii cei mai recenți constatăm apariția de dezvoltări problematice care ne privesc pe noi toți. După ce am tratat modul în care respectivele noastre tradiții ne încurajează să-i ajutăm pe ceilalți, am examinat cum cele două comunități ale noastre se află actualmente în situația de a fi "alții". Antisemitismul în discursuri și în fapte a reapărut în Europa și în altă parte, în timp ce persecuția creștinilor, în măsură însemnată în cea mai mare parte a Orientului Apropiat și în parte în Africa, a ajuns la nivele care nu se vedeau de mult timp. Participanții au subliniat că antisemitismul este o realitate care asumă multe forme, un pericol nu numai pentru evrei ci și pentru idealurile democratice, și că pentru a-l combate sunt necesare programe educative actualizate și reînnoite. Ei au observat că persecuția creștinilor a avut din an în an o creștere din 2012 până în 2015, recunoscând obligația de a aduce la cunoștința conștiinței lumii această problemă și responsabilitatea morală de a da glas celor care nu au glas.
Participanții, ca recunoaștere a istoricității indiscutabile a Shoah și a semnificației sale, au vizitat lagărul de exterminare din Treblinka. În timpul ceremoniei de comemorare a victimelor, autoritățile au afirmat angajarea lor de a nu permite niciodată ca o astfel de tragedie să fie uitată, nici să permită ca în lume să se mai facă încă o dată o asemenea negarea a demnității fiecărei ființe umane, de orice rasă, religie sau popor ar aparține. Vizita lor la o instituție catolică de asistență socială și la muzeul POLIN de istorie a poporului ebraic a scos în evidență rolul important dezvoltat de comunitățile ebraică și catolică în viața poloneză contemporană. Conferința a scos în evidență experiența poloneză de tranziție de la comunism, cu reprimarea sa, la libertatea de reflecție și de exprimare a credinței religioase într-o societate nouă.
În continuitate cu parcursul ILC în timpul celor 45 de ani de la instituirea sa, reprezentanții au afirmat angajarea lor permanentă pentru un dialog deschis și constructiv, ca model de înțelegere interreligioasă și interculturală în lume, mai ales față de autoritățile religioase ale comunităților musulmane. Ei a reexprimat de asemenea propunea lor de a colabora pentru a înfrunta nevoile care apar în comunitățile lor oriunde s-ar afla, și pentru a comunica mesajele lor transcendente unei lumi care are nevoie așa de profundă de afirmațiile genuine și grijulii propuse de cele două tradiții religioase.
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 12.