Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Discursul Sfântului Părinte Francisc adresat aderenților la Drumul Neocatecumenal (18 martie 2016)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Sunt bucuros să vă întâlnesc și vă mulțumesc, pentru că ați venit așa de numeroși. Un salut special celor care urmează să plece! Ați primit chemarea de a evangheliza: îl binecuvântez pe Domnul pentru asta, pentru darul Drumului și pentru darul fiecăruia dintre voi. Aș vrea să subliniez trei cuvinte pe care Evanghelia tocmai vi le-a încredințat, ca un mandat pentru misiune: unitate, glorie și lume.

Unitate. Isus îl roagă pe Tatăl pentru ca ai săi să fie "desăvârșiți în unire" (In 17,23): vrea ca să fie între ei "una" (v. 22), ca El și Tatăl. Este ultima sa cerere înainte de Pătimire, cea mai din inimă: ca să fie comuniune în Biserică. Comuniunea este esențială. Dușmanul lui Dumnezeu și al omului, diavolul, nu poate nimic împotriva Evangheliei, împotriva forței umile a rugăciunii și a sacramentelor, dar poate face mult rău Bisericii ispitind omenitatea noastră. Provoacă îngâmfarea, judecata asupra altora, închiderile, dezbinările. El însuși este "dezbinătorul" și începe adesea prin a ne face să credem că suntem buni, eventual mai buni decât ceilalți: astfel are terenul pregătit pentru a semăna neghina. Este ispita tuturor comunităților și se poate insinua și în carismele cele mai frumoase ale Bisericii.

Voi ați primit o mare carismă, pentru reînnoirea baptismală a vieții; de fapt, se intră în Biserică prin Botez. Fiecare carismă este un har al lui Dumnezeu pentru a mări comuniunea. Însă carisma se poate deteriora atunci când ne închidem sau ne mândrim, când vrem să ne deosebim de ceilalți. De aceea trebuie păstrată. Păstrați carisma voastră! Cum? Urmând calea maestră: unitatea umilă și ascultătoare. Dacă există aceasta, Duhul Sfânt continuă să acționeze, așa cum a făcut în Maria, deschisă, umilă și ascultătoare. Este mereu necesar să se vegheze asupra carismei, purificând eventualele excese umane prin căutarea unității cu toți și ascultarea față de Biserică. Astfel se respiră în Biserică și cu Biserica; astfel se rămâne fii docili ai "Sfintei Maici Biserici Ierarhice", cu "sufletul pregătit și prompt" pentru misiune (cf. Sf. Ignațiu de Loyola, Exerciții spirituale, 353).

Subliniez acest aspect: Biserica este Mama noastră. Așa cum copiii poartă imprimată pe față asemănarea cu mama, tot așa noi toți ne asemănăm cu Mama noastră, Biserica. După Botez nu mai trăim ca indivizi izolați, ci am devenit bărbați și femei de comuniune, chemați să fim făcători de comuniune în lume. Pentru că Isus nu numai că a întemeiat Biserica pentru noi, ci ne-a întemeiat pe noi ca Biserică. Biserica nu este un instrument pentru noi: noi suntem Biserica. De ea suntem renăscuți, de ea suntem hrăniți cu Pâinea vieții, de la ea primim cuvinte de viață, suntem iertați și însoțiți acasă. Aceasta este rodnicia Bisericii, care este Mamă: nu este o organizație care caută adepți, sau un grup care merge înainte urmând logica ideilor sale, ci este o Mamă care transmite viața primită de la Isus.

Această rodnicie se exprimă prin slujirea și conducerea păstorilor. De fapt, și instituția este o carismă, pentru că își înfige rădăcinile în același izvor, care este Duhul Sfânt. El este apa vie, dar apa poate continua să dea viață numai dacă planta este bine îngrijită și curățată. Adăpați-vă la izvorul iubirii, Duhul, și îngrijiți-vă, cu delicatețe și respect, de întregul organism eclezial, în special de părțile cele mai fragile, pentru ca să crească totul împreună, armonios și rodnic.

Al doilea cuvânt: glorie. Înainte de Pătimirea sa, Isus prevestește că va fi "glorificat" pe cruce: acolo va apare gloria sa (cf. In 17,5). Dar este o glorie nouă: gloria lumească se manifestă atunci când suntem importanți, admirați, când avem bunuri și succes. În schimb gloria lui Dumnezeu se revelează pe cruce: este iubirea, care acolo strălucește și se răspândește. Este o glorie paradoxală: fără zgomot, fără câștig și fără aplauze. Dar numai această glorie face Evanghelia rodnică. Tot așa și Maica Biserică este rodnică atunci când imită iubirea milostivă a lui Dumnezeu, care se propune și niciodată nu se impune. Ea este umilă, acționează ca ploaia în pământ, ca aerul care se respiră, ca o mică sămânță care aduce rod în tăcere. Cine vestește iubirea nu poate s-o facă decât cu același stil de iubire.

Și al treilea cuvânt pe care l-am ascultat este lume. "Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea" încât l-a trimis pe Isus (cf. In 3,16). Cine iubește nu stă departe, ci merge în întâmpinare. Voi veți merge în întâmpinarea atâtor orașe, a atâtor țări. Dumnezeu nu este atras de mondenitate, dimpotrivă, o detestă; dar iubește lumea pe care a creat-o și îi iubește pe fiii săi din lume așa cum sunt, acolo unde trăiesc, chiar dacă sunt "depărtați". Nu va fi ușoară pentru voi viața în țări îndepărtate, în alte culturi, nu vă va fi ușor. Dar este misiunea voastră. Și acest lucru îl faceți din iubire, din iubire față de Maica Biserică, față de unitatea acestei mame rodnice; faceți asta pentru ca Biserica să fie mamă și rodnică. Arătați copiilor privirea tandră a Tatălui și considerați un dar realitățile pe care le veți întâlni; familiarizați cu culturile, limbile și obiceiurile locale, respectându-le și recunoscând semințele de har pe care Duhul deja le-a semănat. Fără a ceda în fața ispitei de a transplanta modele dobândite, semănați prima vestire: "ceea ce este mai frumos, mai mare, mai atrăgător și în același timp mai necesar" (Exortația apostolică Evangelii gaudium, 35). Este vestea cea bună care trebuie mereu să revină, altminteri credința riscă să devină o învățătură rece și fără viață. Apoi, a evangheliza ca familii, trăind unitatea și simplitate, este deja o vestire de viață, o mărturie frumoasă, pentru care vă mulțumesc mult. Și vă mulțumesc, în numele meu, dar și în numele întregii Biserici pentru acest gest de a merge, a merge spre necunoscut și chiar a suferi. Pentru că va fi suferință, dar va fi și bucuria gloriei lui Dumnezeu, gloria care este pe Cruce. Vă însoțesc și vă încurajez și vă cer, vă rog, să nu uitați să vă rugați pentru mine. Eu rămân aici, dar cu inima merg cu voi.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat