Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vaslui: 24 de ore pentru Domnul și misiuni populare

În perioada 4-6 martie 2016, s-au celebrat în Parohia "Sfinții Petru și Paul" din Vaslui inițiativa "24 de ore pentru Domnul" și "Misiunile populare" cerute de papa Francisc în bula "Misericordiae Vultus", de declararea a Anului Milostivirii, și de către episcopul diecezei noastre, în scrisoarea pastorală "Anul Jubiliar al Milostivirii". Predicator și misionar al milostivirii a fost pr. Ștefan Ciubotaru, paroh al parohiei vecine Bârlad.

Din psaltire: "Fericit este omul care-și găsește plăcerea și cugetă la Legea Domnului... ziua și noaptea" am înțeles invitația Sfântului Părinte de a dărui 24 de ore Domnului, nu doar ca pe o practică de pietate, ci ca pe un exercițiu de a descoperi "sensul vieții". Ziua și noaptea, 24 de ore, gândurile și inima noastră să se hrănească cu cele spirituale și să trăiască detașate de cele pământești, nu doar în Biserică, ci și acasă, în familie, la locul de muncă, în societate. Să fim în lume, dar să nu aparținem acestei lumi... măcar 24 de ore pe an!

Un timp petrecut împreună în biserică, dar și fiecare în mod personal, în Domnul. Programul comun a constat într-o celebrare penitențială în seara zilei de vineri, un moment de adorație continuă de-a lungul zilei de sâmbătă, și cele patru sfinte Liturghii de misiune.

Firul roșu, care a legat împreună toate aceste momente și le-a inspirat, l-a reprezentat misiunile populare, în cadrul cărora părintele Ștefan Ciubotaru ne-a oferit "materialele necesare pentru a construi un edificiu nou credinței noastre, pentru întregul An jubiliar al Milostivirii". În prima predică părintele ne-a reamintit caracterul excepțional al Jubileului Milostivirii prin care papa Francisc ne invită să redescoperim "chipul milostiv al lui Dumnezeu". În următoarele predici el a scos în evidență două din multiplele dimensiuni ale Milostivirii: iertarea și viața cea nouă în Duhul.

"Păcătuiesc, deci exist" și "Exist, deci sunt iertat" au fost temele paradoxale și provocatoare, prin care părintele ne-a făcut să înțelegem că vom putea recunoaște milostivirea iertării gratuite a lui Dumnezeu, numai în măsura în care vom recunoaște condiția dramatică a păcatului, care ne macină existența. Fără meritul nostru, și uneori chiar fără să ne dăm seama, noi ne trăim viața salvați de iubirea milostivă a Tatălui. Numai când vom deschide ochii credinței vom putea vedea răul pe care ni-l facem atunci când păcătuim și vom înțelege bucuria de a o putea lua mereu de la capăt încrezători în iubirea Tatălui, care ne așteptă. Asemenea fiului risipitor care în momentul în care devine conștient de propria mizerie își amintește de Tatăl și de belșugul din casa sa.

Însă iertarea lui Dumnezeu nu este o simplă formă de clemență, de mărinimie îngăduitoare. În ultima predică a misiunilor, meditând parabola Tatălui Milostiv, părintele Ștefan a insistat asupra condiției "cea dintâi" pe care o primește fiul rătăcitor, concentrându-se mai ales asupra inelului ca semn al demnității care-i este oferită. Prin iertare Dumnezeu nu doar că trece cu vedere păcatul, ci ne investește cu o forță interioară, capabilă să transforme în întregime viața noastră. Este vorba despre forța Duhului Sfânt, Duhul Milostivirii, care ne introduce în comuniunea Sfintei Treimi. Întâlnirea cu milostivirea iertătoare a lui Dumnezeu devine astfel o adevărată sărbătoare, un banchet în care gustăm adevărata bucurie a vieții. Este vorba despre banchetul euharistic, care se reînnoiește continuu pe altarele noastre.

Bucuria acestei sărbători a Milostivirii a fost pentru noi și mai intensă întrucât l-am avut în mijlocul nostru pe Preasfințitul Aurel Percă, care a celebrat pentru noi sfânta Liturghie de încheiere a misiunilor și ne-a împărțit binecuvântarea arhierească, alături de binecuvântarea părintelui misionar. Milostivirea Domnului ne-a atins astfel și prin îmbrățișarea plină de căldură și de bunătate a păstorului nostru. Am fost atinși și de cuvintele și îndemnul prin care preasfințitul ne-a încurajat să rămânem statornici și, chiar dacă suntem o comunitate mică, să continuăm "lucrarea frumoasă" pe care el o recunoaște în parohia noastră.

Cu recunoștință îi mulțumim Domnului pentru atingerea tainică a milostivirii. Îi mulțumim părintelui predicator pentru gândurile înălțătoare și pentru răbdarea cu care ne-a împărțit iertarea. Îi mulțumim preasfințitului pentru prezență și pentru prestanță. Și o mulțumire deosebită tuturor credincioșilor care s-au implicat în organizarea acestor zile și au contribuit la reușita lor.

"Lăudați-l pe Domnul, pentru că este bun: veșnică este milostivirea lui!" (Ps 118,1)

Pr. Bogdan Herciu

* * *

Înregistrări ale predicilor au fost publicate pe contului Youtube al Parohiei Vaslui:

Prima zi:

A doua zi - predica 1:

A doua zi - predica 2:

Liturghia de încheiere:

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4-6 martie: Vaslui: 24 de ore pentru Domnul și misiuni populare


 

lecturi: 89.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat