Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Întrunirea noului Consiliu Prezbiteral al Episcopiei Romano-Catolice de Iași

Noii membri ai Consiliului Prezbiteral (episcopi, decani, vicedecani, responsabili ai diferitelor sectoare din cadrul diecezei, reprezentanți ai preoților parohi și călugări) s-au întrunit joi, 10 martie 2016, la ora 10.30, la sediul Decanatului de Bacău. Printre temele care s-au discutat se numără Anul Jubiliar al Milostivirii - programul și insistențe pentru viitor, pelerinaje la poarta sfântă a celor trei centre: Iași, Bacău și Cacica, programarea și desfășurarea misiunilor populare, consultări pentru responsabilii Oficiilor Curiei Episcopale, Radio Maria și aria de acoperire prin antena de la Rotunda.

Prezentăm în continuare un rezumat al procesului verbal întocmit de pr. Alois Moraru.

Întâlnirea a fost deschisă, cu o rugăciune, de Preasfințitul Petru Gherghel, care a moderat ședința la care au fost prezenți PS Aurel Percă, precum și 29 de preoți.

După enunțarea agendei reuniunii, a luat cuvântul pr. Benone Lucaci, decan de Iași, care a prezentat conferința "Anul Jubiliar al Milostivirii și desfășurarea manifestărilor legate de programul anunțat și noi insistențe pentru viitor". Părintele decan a prezentat 10 repere pentru acest an jubiliar din bula de convocare a Jubileului Extraordinar al Milostivirii, Misericordiae vultus (contemplarea misterului milostivirii, meditarea parabolelor milostivirii, redescoperirea faptelor de milostenie trupească și sufletească, organizarea de misiuni populare etc), cinci inițiative preluate din scrisoarea pastorală "Anul Jubiliar al Milostivirii", emisă de Preasfințitul Petru Gherghel la 1 decembrie 2015 (organizarea de pelerinaje la centrele de spiritualitate din dieceză și la hramurile bisericilor, elaborarea de teme catehetice din partea Oficiului pentru Cateheză, organizarea unor momente de rugăciune mariană etc.) și câteva inițiative practice pentru Anul Jubiliar al Milostivirii, preluate din scrisoarea trimisă de episcopul diecezan la 1 martie 2016 (adorația euharistică în ultima duminică a fiecărei luni, promovarea novenei de pregătire a sărbătorii Milostivirii, mediatizarea devoțiunilor Divinei Îndurări etc.) În final, au fost propuse și alte inițiative: promovarea de către grupările parohiale a faptelor de milostenie trupească și sufletească, disponibilitatea preoților pentru Spovada credincioșilor, distribuirea unor pliante de pregătire pentru Spovadă, cateheze speciale etc.

Pr. Daniel Iacobuț a prezentat tema "Pelerinajul pentru trecerea prin poarta sfântă în cele trei centre: Iași, Bacău și Cacica". Părintele profesor a analizat "pelerinajul" din trei perspective: biblic, liturgic și jubiliar. S-a subliniat faptul că în anii jubliari, "poarta sfântă" are un rol important de conștientizare a faptului că Isus este "poarta" și "calea" prin care beneficiem de milostivirea lui Dumnezeu. De asemenea, s-a vorbit despre noutatea acestui Jubileu al Milostivirii: posibilitatea ca fiecare Biserică locală să promoveze una sau mai multe "porți sfinte", pentru promovarea pelerinajelor și a angajării comunităților parohiale.

Pr. Iosif Păuleț a prezentat "programarea și desfășurarea misiunilor populare în Anul Milostivirii". S-a pornit de insistența papei Francisc din bula Misericordiae vultus, care cere organizarea unor asemenea zile de har, dar și de la inițiativele sugerate de episcopul diecezan. Cele mai multe dintre parohiile diecezei au programat deja predicatorii și perioada în care vor avea loc misiunile populare, dar s-a cerut: predicatorii să aleagă bine temele pe care le vor aborda, să fie invitați preoți oaspeți pentru Spovadă și să se vorbească credincioșilor despre "roadele" pe care le pot culege în acest an jubiliar.

S-a vorbit și despre înștiințarea celor interesați de facultățile speciale cu care a fost investit pr. Marius-Petru Bîlha, OFMConv., care a fost numit de papa Francisc misionar al milostivirii.

PS Aurel Percă a făcut o prezentare a Curiei Diecezane și a Consiliului Pastoral Diecezan. Preasfințitul Aurel Percă a prezentat unele puncte din Statutul și Regulamentul Oficiilor Dicezane și a analizat organigrama existentă. S-au făcut propuneri pentru unele sectoare pastorale, și s-au solicitat și unele propuneri care se vor face în cadrul ședințelor decanale.

Despre "Radio Maria și aria de acoperire prin antena de la Rotunda" a vorbit pr. Iosif Dorcu. După ce s-a prezentat un scurt istoric al acestui post de radio, au fost apreciate eforturile depuse de unele persoane și comunități pentru răspândirea acestui mijloc de comunicare socială și s-a cerut colaborarea la strângerea fondurilor necesare unei bune funcționări. S-a insistat ca și alte parohii să transmită Liturghiile și alte celebrări liturgice, dar și ca preoții să se implice în emisiunile Radio Maria.

Ultimul punct supus dezbaterii a vizat unele probleme administrative, financiare și organizatorice.

În final, Preasfințitul Petru Gherghel a mulțumit preoților pentru participare și implicare și le-a cerut să fie disponibili în slujirea ce le-a fost încredințată. Întâlnirea s-a încheiat cu rugăciunea Angelus.

Pr. Claudiu Bulai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 martie: Bacău: Întrunirea noului Consiliu Prezbiteral al Episcopiei Romano-Catolice de Iași

* * *

Componența Consiliului Prezbiteral, pentru mandatul 1 ianuarie 2016 - 31 decembrie 2020 (www.ercis.ro > Prezentare > Organisme diecezane)


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat