Joia Sfântă printre refugiați
Papa va spăla picioarele la doisprezece oaspeți de la centrul de primire din Castelnuovo di Porto
De Rino Fisichella
Nu trece o zi ca papa Francisc prin cuvântul său să nu provoace ca să se ia în considerare urgența umanitară care se scurge sub ochii noștri distrați. Milioane de refugiați arată lumii trăsăturile reale ale unui nou exod care mută mase de abandonați care nu mai au casă nici patrie. Fug fără voie sub presiunea violenței gratuite, a războiului inutil și a mușcăturilor foamei, spre ținte care adesea sunt mai mult rodul imaginației decât al realității.
Și totuși, mai ales țările bogate din Occident rămân cu încărcătura lor de nepăsare, indiferenți în fața unei drame care tulbură prin durată și prin numărul de persoane implicate. Ar fi suficient un flash al politicii pentru a înfrunta cu curaj și atenție aceste situații, dar se preferă să se lase să treacă timpul fără a se îngriji de suferință. Maxim, se deliberează alocarea de fonduri de bani pentru a pune în ordine conștiința. În cele din urmă, pare că soluția cea mai la îndemână este aceea de a închide propriile granițe pentru a se simți mai siguri, sau a construi noi ziduri din sârmă ghimpată. Soluții care apar cu atât mai anacronice cu cât se laudă mai mult de a fi ajuns la progres și la maturitate democratică.
În apelul său din 6 septembrie 2015, chiar în apropierea jubileului milostivirii, papa în timpul Angelus-ului duminical a cerut ca în fața acestei tragedii fiecare parohie, fiecare comunitate călugărească, fiecare mănăstire, fiecare sanctuar din Europa să poată găzdui o familie, începând de la dieceza de Roma. Un mic gest concret pentru a provoca la conștiința dramei internaționale. S-a pus în funcție o mișcare care a dus la exprimarea în tăcere a unei mari solidarități.
Trece timpul și provocarea inițială, din păcate, pare să se atenueze în timp ce problemele rămân și se accentuează. Primele luni ale anului sfânt al milostivirii au înregistrat un însemnat aflux de popor în toată lumea, semn evident că creștinii simt acest moment ca o oportunitate oferită lor pentru a simți apropierea, duioșia și iertarea lui Dumnezeu. Însă milostivirea pentru a fi experiență completă are nevoie de a converti inima. În timp ce se primește milostivire se devine instrumente pentru a exprima milostivire.
Între cele șapte fapte de milostenie trupească rămâne ca provocare actuală a sa aceea a ospitalității. Deci a-i primi pe refugiați devine pentru creștini o exprimare tangibilă pentru a trăi jubileul milostivirii.
În acest an, papa Francisc este obișnuit într-o vineri din lună să dea mărturie concretă despre aceste fapte. În luna decembrie a deschis poarta sfântă în hanul "Don Luigi di Liegro", care-i găzduiește pe cei fără adăpost și distribuie zilnic mâncare. În ianuarie, s-a apropiat de atâția bătrâni și de unii bolnavi în stare vegetativă, pentru a da de înțeles că o "cultură a rebutului" are puțin de-a face cu viziunea creștină despre viață. În februarie a vizitat o comunitate terapeutică pentru tinerii dependenți de droguri, pentru a revărsa în fiecare dintre ei o puternică doză de speranță în viitor.
În Joia Sfântă, papa Francisc va merge la Castelnuovo di Porto pentru a rămâne cu tinerii refugiați găzduiți în Centrul de primire pentru cei care cer azil (CARA). Va fi un semn simplu dar elocvent. Vizita va fi însoțită de celebrarea ritului spălării picioarelor. Asupra a doisprezece refugiați papa se va apleca și va spăla picioarele lor ca semn de slujire și atenție față de condiția lor.
La audiența jubiliară de sâmbătă trecută, papa Francisc tocmai comentând gestul spălării picioarelor a spus: "Spălând picioarele apostolilor, Isus a voit să reveleze modul de a acționa al lui Dumnezeu față de noi și să dea exemplul «poruncii noi» de a ne iubi unii pe alții așa cum el ne-a iubit, adică dându-și viața pentru noi". Și pentru a intra și mai mult în amănunt a adăugat: "este slujirea concretă pe care o dăm unii altora. Iubirea nu sunt cuvinte, sunt fapte și slujire; o slujire umilă, făcută în tăcere și în ascuns... se exprimă în împărtășirea bunurilor materiale, pentru ca nimeni să nu fie în nevoie... este un stil de viață pe care Dumnezeu îl sugerează și multor necreștini, drept cale de umanitate autentică".
În lumina acestor considerații se pot înțelege valoarea simbolică pe care papa Francisc vrea s-o imprime vizitei sale la Cara din Castelnuovo di Porto și aplecarea sa pentru a spăla picioarele refugiaților. Vrea să ne spună că este necesară atenția cuvenită față de cei mai slabi din acest moment istoric; că suntem chemați toți să le redăm demnitate fără a recurge la subterfugii. Ne determină să privim spre Paște cu ochii aceluia care face din credința sa o viață trăită în slujba celor care poartă imprimată pe fața lor semnele suferinței și violenței.
Mulți dintre acești tineri nu sunt catolici. De aceea semnul papei Francisc devine și mai elocvent. Arată calea respectului ca o cale maestră pentru pace. Respect, în valoarea sa semantică, înseamnă a-mi da seama că există o altă persoană lângă mine. O persoană care merge cu mine, suferă cu mine, se bucură cu mine. O persoană de care, într-o zi, mă voi putea sprijini pentru a găsi susținere. Spălând picioarele refugiaților, papa Francisc cere respect față de fiecare dintre ei.
(După L'Osservatore Romano, 23 martie 2016)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 8.