Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ladispoli: Misiuni populare pentru românii catolici

Între 25 și 28 februarie 2016, comunitatea romano-catolică "Sfinții arhangheli Mihail, Gabriel și Rafael" din Ladispoli (Italia), care se adună în fiecare duminică în biserica "San Giovanni Battista" din localitate, a trăit un moment de mare sărbătoare, binecuvântare și angajare: misiunile populare dedicate milostivirii divine și familiei creștine. Aceste momente de har au fost un răspuns la invitația papei Francisc și a episcopilor noștri, de a trăi cât mai intens anul jubiliar al milostivirii divine.

Misiunile populare sunt actualizarea strigătului biblic: "Mântuiește-ți sufletul! Fă din familia ta un colț de rai! Iată, acum este timpul potrivit; acum este ziua mântuirii".

Tema generală a predicilor din timpul acestor misiuni, propuse de pr. Ionuț-Eremia Imbrișcă, a avut ca temă "Milostivirea divină, dar ce unește familia creștină".

Toate fiind pregătite, călăuziți și luminați de Duhul Sfânt, joi seara, 25 februarie, începând cu ora 18.45, am început misiunile cu adorația euharistică, moment mult iubit de întreaga comunitate, unde ajutați de rugăciunea preotului, a copiilor, a adolescenților și a părinților, l-am adorat pe Isus prezent în euharistie, prezentându-i totodată mulțumirile și cererile noastre pentru aceste zile speciale de misiuni populare.

Joi seara, la începutul Liturghiei de deschidere a misiunilor, de la ora 19.15, pr. Adrian Chili, parohul comunității noastre, după ce ne-a transmis salutul, binecuvântarea și apropierea PS Petru Gherghel, a invocat pe Duhul Sfânt asupra tuturor celor care vor participe la aceste zile de har și binecuvântare.

Cu multe emoții, dar și plin de curaj, pr. Ionuț Imbrișcă a început predicile de misiuni cu prima temă: Milostivirea divină trăită în viața de familie. Plecând de la fragmentul evanghelic al femeii adultere care a fost adusă la Isus pentru a fi judecată am admirat modul în care Isus o iartă pe această femeie, am văzut că milostivirea divină este un dar pe care îl experimentăm mai ales când ne spovedim. Milostivirea divină este mângâierea lui Dumnezeu care atinge rănile noastre provocate de păcat pentru a le vindeca; este mult mai mare decât păcatele noastre pentru că Dumnezeu iartă totul; ea nu obosește să ne ierte, în schimb noi suntem cei care obosim să cerem iertare la Spovadă. Această milostivire se trăiește cel mai bine în familie din momentul în care înțelegi că nu poți înainta de unul singur, dar că ai mereu nevoie de Dumnezeu, de soț, de soție. Pentru a sublinia acest aspect am ascultat exemplul fericitei Elisabeta Canori Mora, o soție în întregime milostivă, care toată viața s-a rugat pentru convertirea soțului ei adulter. Chiar dacă era sfătuită de toți a nu l-a părăsit dar s-a rugat mereu pentru convertirea lui; convertire care a venit în cele din urmă abia după moartea ei. După ce soțul l-a descoperit pe Dumnezeu, și-a dedicat în totalitate viața slujirii lui, devenind preot.

Vineri seara, după meditarea Căii Sfintei Cruci, de la ora 18.45, la predica de la Liturghie am meditat asupra temei: Servitori și nu judecători ai milostivirii; Servitori și nu judecători ai părinților. Am analizat relațiile dintre părinți și copii precum și respectul copiilor față de părinți, care este o poruncă divină. Parabola fiului risipitor ne-a ajutat să reflectăm asupra atitudinii tatălui care nu-i așteaptă pe cei doi fii stând în casă, dar care iese în întâmpinarea lor atunci când aceștia doresc să se întoarcă acasă. Privind la fiul cel mai mare din parabolă, am reflectat apoi asupra faptului că de multe ori suntem experți în ai judeca pe părinți, pe frați, pe cei apropiați, fără a cunoaște toate datele problemei. Nu trebuie să uităm: cu măsura cu care vom judeca cu aceeași măsură vom fi judecați și noi și că acolo unde se judecă mult se iubește puțin. La sfârșitul predicii am ascultat exemplul fericitei Laura Vicuña, o fiică milostivă la numai vârsta de 12 ani, care și-a oferit viața lui Isus pentru convertirea mamei sale care trăia în păcat. Înainte de a muri i-a zis mamei: "Mamă, te rog, dă-mi bucuria de a te vedea convertită înainte de a muri!". Chiar la înmormântarea fiicei sale mama s-a spovedit și s-a împărtășit astfel încât lumea începea deja să vorbească că micuța copilă a făcut deja prima minune cu însăși mama sa.

Sâmbătă seara, după recitarea Rozariului meditat, în predica de la Liturghie am reflectat asupra temei: Sfânta Fecioară Maria, mamă a milostivirii. Pornind de la fragmentul evanghelic de la nunta din Cana Galileii, am admirat milostivirea Mariei, subliniind faptul că Maria este o mamă mereu atentă, care ne conduce la Isus, Fiul ei. Am meditat asupra rugăciunii Rozariului despre care sfântul Padre Pio spunea că "este în mâinile creștinilor ca arma în mâna unui soldat". Predica s-a încheiat cu exemplul Sfintei Gianna Beretta Molla, o mamă milostivă care a renunțat la viața ei pentru a salva viața copilului pe care îl purta în pântec.

Iar duminică, la Liturghia solemnă de încheiere, de la ora 9.30, pr. Ionuț ne-a vorbit despre bucuria de a vesti milostivirea divină, care nu este altceva decât darul milostivirii divine, manifestat mai ales în sacramentul Spovezii și primit la masa euharistică. Nu putea vorbi despre milostivire fără să nu amintească de sărbătoarea Divinei Îndurări, sărbătoare care a fost instituită oficial de sfântul Ioan Paul al II-lea la 30 aprilie 2000, în contextul canonizării sfintei Faustina Kowalska, cunoscută în Biserică drept apostol al milostivirii divine, sfântă a secolului XX.

La finalul celebrării solemne de încheiere a Misiunilor populare, doamna Simona Gal, în numele întregii comunități, a mulțumit Domnului pentru aceste zile de sărbătoare; iar apoi a mulțumit pr. Ionuț-Eremia Imbrișcă pentru minunatele clipe de har și binecuvântare pe care ne-a ajutat să le trăim în aceste zile; pr. Adrian Chili, parohul acestei comunități pentru minunata propunere de a avea și noi misiuni populare, chiar departe de casă; și nu în cele din urmă a mulțumit și preoților Iulian Robu, Marius Ciobanu, Ciprian Piser și Romeo Neculai care au fost disponibili în aceste zile, ore în șir, la scaunul de spovadă, pentru a ne oferi tuturor ocazia de a simți iubirea milostivă a lui Dumnezeu și mai ales de a primi un sfat concret pentru a crește în viața noastră de credință.

Înainte de binecuvântarea finală parohul acestei comunități, pr. Adrian Chili, mulțumind Domnului pentru că este bun, și pentru că ne-a arătat din nou milostivirea sa iubitoare, i-a felicitat pe toți cei care au participat în aceste zile la Misiunile populare, subliniind faptul că nu au făcut altceva decât să asculte de glasul interior el Duhului Sfânt, care ne cheamă pe toți, de aproape sau de departe, pentru a "sorbi și a ne întări mereu la izvoarele mântuirii".

Pr. Adrian Chili

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25-28 februarie: Ladispoli: Misiuni populare pentru românii catolici


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat