Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (24 ianuarie 2016)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În Evanghelia de astăzi, evanghelistul Luca înainte de a prezenta discursul programatic al lui Isus la Nazaret, rezumă pe scurt activitatea sa evanghelizatoare. Este o activitate pe care El o săvârșește cu puterea Duhului Sfânt: cuvântul său este original, pentru că revelează sensul Scripturilor; este un cuvânt autoritar, pentru că poruncește chiar și duhurilor necurate și acestea se supun (cf. Mc 1,27). Isus este diferit de învățătorii din timpul său: de exemplu, n-a deschis o școală pentru studierea Legii, ci merge pentru a predica și învață peste tot: în sinagogi, pe drumuri, în case, mereu în mișcare! Isus este diferit și de Ioan Botezătorul, care proclamă judecata iminentă a lui Dumnezeu, în timp ce Isus vestește iertarea sa de Tată.

Și acum să ne imaginăm că intrăm și noi în sinagoga din Nazaret, satul unde Isus a crescut până la circa treizeci de ani. Ceea ce se întâmplă acolo este un eveniment important, care schițează misiunea lui Isus. El se ridică pentru a citi Sfânta Scriptură. Deschide sulul profetului Isaia și ia textul unde este scris: "Duhul Domnului este asupra mea: pentru aceasta m-a uns să duc săracilor vestea cea bună" (Lc 4,18). Apoi, după un moment de tăcere plin de așteptare din partea tuturor, spune, în uimirea generală: "Astăzi s-a împlinit Scriptura aceasta pe care ați ascultat-o cu urechile voastre" (v. 21).

A evangheliza pe cei săraci: aceasta este misiunea lui Isus, după cum spune El; aceasta este și misiunea Bisericii și a fiecărui botezat în Biserică. A fi creștin și a fi misionar este același lucru. A vesti Evanghelia, cu cuvântul și, chiar mai înainte, cu viața, este finalitatea principală a comunității creștine și a fiecărui membru al său. Se observă aici că Isus adresează Vestea Bună tuturor, fără a exclude pe nimeni, ba chiar privilegiindu-i pe cei mai de departe, pe suferinzi, pe bolnavi, pe rebutații societății.

Să ne întrebăm: ce înseamnă a evangheliza pe cei săraci? Înseamnă înainte de toate a ne apropia de ei, înseamnă a avea bucuria de a-i sluji, de a-i elibera de oprimarea lor și toate acestea în numele și cu Duhul lui Cristos, pentru că El este Evanghelia lui Dumnezeu, El este milostivirea lui Dumnezeu, El este eliberarea lui Dumnezeu, El este cel care s-a făcut sărac pentru a ne îmbogăți cu sărăcia sa. Textul din Isaia, întărit de mici adaptări introduse de Isus, arată că vestirea mesianică a Împărăției lui Dumnezeu venită în mijlocul nostru se adresează în mod preferențial celor marginalizați, celor închiși, celor asupriți.

Probabil că în timpul lui Isus aceste persoane nu erau în centrul comunității de credință. Putem să ne întrebăm: astăzi, în comunitățile noastre parohiale, în asociații, în mișcări, suntem fideli față de programul lui Cristos? Evanghelizarea săracilor, a duce vestea bună, este prioritatea? Atenție: nu e vorba numai de a face asistență socială, cu atât mai puțin activitate politică. E vorba de a oferi forța Evangheliei lui Dumnezeu, care convertește inimile, vindecă rănile, transformă raporturile umane și sociale conform logicii iubirii. De fapt, săracii sunt în centrul Evangheliei.

Fecioara Maria, Mama evanghelizatorilor, să ne ajute să simțim puternic foamea și setea de Evanghelie care există în lume, în special în inima și în trupul săracilor. Și să dobândească pentru fiecare dintre noi și pentru fiecare comunitate creștină să mărturisim concret milostivirea, marea milostivire pe care Cristos ne-a dăruit-o.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Vă salut cu afect pe voi toți, veniți din diferite parohii din Italia și din alte țări, precum și asociațiile și familiile.

Îndeosebi, salut studenții din Zafra și credincioșii din Cervell? (sunt spanioli); pe participanții la întâlnirea promovată de "Comunitatea mondială pentru meditația creștină"; și grupurile de credincioși veniți din arhidieceza de Bari-Bitonto, din Tarcento, Marostica, Prato, Abbiategrasso și Pero-Cerchiate.

Urez tuturor duminică frumoasă și vă rog nu uitați să vă rugați pentru mine! Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat