Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

S-a încheiat sesiunea plenară a Comisiei Teologice Internaționale

Ca Andrei

De Serge Thomas Bonino

Dominican, secretar general al Comisiei Teologice Internaționale

Sinodalitate, credință și sacramente, libertate religioasă. Asupra acestor tematici s-au concentrat lucrările celei de-a doua sesiuni plenare a celui de-al nouălea cincinal al Comisiei Teologice Internaționale, desfășurate de luni 30 noiembrie până vineri 4 decembrie în Vatican.

Trebuie amintit, că deja în decembrie 2014, în timpul primei sesiuni plenare, cei treizeci de teologi și teologe care compun Comisia au ales trei teme de mare actualitate asupra cărora să reflecteze. Au fost constituite după aceea trei subcomisii cu câte zece membri fiecare, cu sarcina de a pregăti, în sintonie cu ansamblul Comisiei, un document despre fiecare dintre aceste teme.

Prima dintre cele trei teme alese este "Sinodalitatea astăzi, în viața și în misiunea Bisericii". Papa Francisc a confirmat actualitatea temei atunci când, cu ocazia comemorării celei de-a cincizecea aniversări a instituirii Sinodului Episcopilor (17 octombrie 2015) a declarat: "Lumea în care trăim și pe care suntem chemați s-o iubim și s-o slujim și în contradicțiile sale cere de la Biserică potențarea sinergiilor în toate locurile misiunii sale. Tocmai drumul sinodalității este drumul pe care Dumnezeu îl așteaptă de la Biserica din al treilea mileniu".

Noțiunea de sinodalitate a ieșit în evidență în teologia catolică după reînnoirea ecleziologiei realizate de Conciliul al II-lea din Vatican. Ea exprimă misterul Bisericii drept comuniune pe planul dinamic al acțiunii ecleziale. Pornind de la o examinare a izvoarelor noțiunii și de la o privire asupra realizărilor sale istorice, se propune să se precizeze natura teologică a sinodalității, să se definească specificul său față de alte noțiuni asemănătoare ei, ca de exemplu colegialitatea, și să se clarifice aplicațiile sale la diferitele nivele ale vieții ecleziale și, fără a subevalua dimensiunea sa instituțională, să se sublinieze dimensiunea ei spirituală intimă.

A doua temă aleasă este raportul dintre "Credință și sacramente". Situația pastorală actuală, deși e diferită în funcție de diferitele țări, lasă să se întrevadă, de fapt, un anumit "divorț" între credință și sacramente. Pe de o parte, atâtea persoane care deși se consideră credincioase nu simt nevoia de a întrupa credința lor în practica sacramentală eclezială. Pe de altă parte, mulți care nu cred, din diferite motive, cer să primească sacramentele fără a avea credința cerută pentru ca ele să dea rod și, probabil, pentru însăși validitatea sacramentului. Această situație creează probleme dificile păstorilor. În acest sens, Comisia ar vrea să furnizeze câteva elemente în vederea unui discernământ, fie scoțând în evidență legătura teologică intrinsecă dintre credință și "sacramentele credinței", fie reflectând asupra gradului de credință necesar pentru adevărul celebrărilor sacramentale.

În sfârșit, a treia temă este "Libertatea religioasă astăzi". Nu e vorba de a ne întoarce asupra problemei deja controversate a continuității dintre Dignitatis humanae și magisteriul Papilor din secolul al XIX-lea, ci de a lumina, pornind de la principiile declarației conciliare, diferitele problematici despre temă reieșite în ultimii cincizeci de ani. De fapt, dacă declinul încă neterminat al totalitarismelor comuniste reprezintă un câștig pentru libertatea religioasă în diferite țări, în alt sens, creșterea fundamentalismelor teocratice constituie o nouă amenințare. În afară de asta, anumite evoluții culturale în modul de a înțelege drepturile persoanei (scoase din fundamentul lor în natura umană universală), așa-numita "neutralitate" sau "laicitate" a statului (interpretată ca agnosticism care trebuie să excludă religia din spațiul comun), sau și democrație (uneori redusă la o simplă procedură formală fără fundamente substanțiale), conduc adesea la o limitare îngrijorătoare a dreptului persoanelor și al comunităților la libertatea religioasă. În realitate, aceasta din urmă apare tot mai mult ca drept fundamental care, conform lui Ioan Paul al II-lea, este garanție a tuturor celorlalte drepturi și reprezintă o exigență mai mare decât binele comun, contribuind la o conviețuire socială dreaptă și pașnică.

Fiecare dintre cele trei subcomisii - care se reuniseră deja la Roma, în primăvara acestui an, pentru a pune în comun primele elemente de reflecție despre diferitele teme - în timpul aceste sesiuni plenare a prezentat roadele muncii sale. Și îmbogățind-o prin evidențierile critice și sugestiile celorlalți membri ai Comisiei, a ajuns la o primă schiță a viitoarelor documente.

În afară de a fi momente intense de studiu și de discuție teologică, sesiunile Comisiei Teologice Internaționale reprezintă și o exercitare concretă a vieții fraterne între teologi și teologe foarte diferiți prin proveniență geografică, stare de viață și tradiție intelectuală. În acest context, celebrarea cotidiană comună a Euharistiei, sacrament originar al unității ecleziale, a căpătat o semnificație deosebită.

În prima zi, în sărbătoarea sfântului Andrei, secretarul general a celebrat liturghia și în omilia sa a oferit o comparație între rolul mediator al apostolului și cel al teologului. În evanghelia lui Ioan, Andrei este cel care conduce la Isus, care duce la Cristos pe fratele său Petru, pe tânărul cu cele cinci pâini de orz și pe grecii care vor să-l vadă pe Isus. În mod asemănător, teologul joacă un rol mediator între credință și culturi. El este cel care încearcă să conducă din nou la Logosul întrupat cercetările multiforme ale rațiunii umane exprimate în diferitele culturi.

Miercuri, 3 decembrie, Comisia Teologică Internațională a fost invitată la audiența generală în piața "Sfântul Petru" și membrii săi au avut bucuria de a-l întâlni pe Papa abia întors din Africa.

În sfârșit, în dimineața zilei de joi 4 decembrie, cardinalul Gerhard Ludwig Müller, președinte al Comisiei, împreună cu arhiepiscopii Luis Francisco Ladaria Ferrer și Joseph Augustine Di Noia, a prezidat concelebrarea euharistică în Grotele vaticane la mormântul apostolului Petru, amintind între altele slujirea petrină specifică la care este chemată Comisia Teologică Internațională.

(După L'Osservatore Romano, 6 decembrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat