Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Europa se salvează cu Europa

Document al CCEE în sărbătoarea sfântului Martin

De Fabrizio Contessa

În Europa, dar împotriva Europei. În bătrânul continent sunt în mod constant în acțiune "grupuri de presiune, economice și culturale", care încearcă "să-i ia Europei valorile sale" și "s-o dezbine între susținători și opozanți" pe baza "modelelor construite la măsuță". Denunțarea severă vine de la Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE). Și este conținută într-un document, aprobat în cursul ultimei adunări plenare, făcut public cu ocazia comemorării sfântului Martin din Tours, al cărui cult unește și este extraordinar de popular în tot continentul. Este vorba despre o reflecție cu privire la situația europeană actuală ilustrată președinților episcopatelor europene de arhiepiscopul Giampaolo Crepaldi, episcop de Trieste, în calitate de responsabil al comisiei Caritas in veritate. Un apel, adresat Bisericilor și instituțiilor, pentru ca să se răspundă la dificultățile crescânde - sunt citate dramaticul val imigrator, apăsătoarea situație economică a Greciei și conflictul ucrainean îngrijorător - revenind să ia cu curaj și determinare din marele patrimoniu uman și spiritual care este la baza proiectului european.

Textul pornește de la o analiză acută a situației, în care se prezintă cum "instituțiile continentale îndură tensiunea dintre identitățile popoarelor și dimensiunea aparatelor, care răspund de obicei la parametri abstracți și sunt conduse de funcționari adesea îndepărtați de viața reală a europenilor". În acest cadru, este subliniat că și "conviețuirea religiilor este pusă în pericol de o politică a indiferenței religioase și de tentativa de a resitua religiile din sfera publică în cea privată". Cu atât mai mult cu cât "ca în alte momente istorice din trecutul european, fenomenul religios este prezentat ca periculos", uitând că "a-l face astfel este mai degrabă politica ce renunță să folosească un motiv public capabil de discernământ al religiilor pe baza valorilor umane universale".

Cât privește cadrul economic, se observă cu regret că actuala fază durabilă de criză răspunde mai ales la criterii de ordin politic și financiar. "Cu privire la concretețea economiei reale și a muncii se duce lupta între două lucruri abstracte, cel politic, condiționat de ideologie, și cel al finanțelor, condiționat de speculă. Statele sunt în suferință și cu greu ajung să medieze în mod semnificativ între popoarele și instituțiile transnaționale europene". În substanță, se asistă la "o slăbire a coeziunii europene, atât la nivel de întâlnire între popoare cât și între state". Apar astfel "forme de reacție particularistă de care este prea ușor să ne eliberăm numindu-le «populiste» dar care, chiar dacă sunt manifestate în forme inadecvate, denunță o neînțelegere răspândită". Nu numai atât, "se nasc noi diviziuni între state: între state puternice și state slabe, între state aliniate la linia culturală dominantă și state nealiniate, care pentru asta nu pot fi considerate de nivelul al doilea. Căutarea de valori comune nu înseamnă a impune tuturor valorile câtorva, înseamnă a împărtăși valorile adevărate și valabile pentru toți". Se deschid astfel fronturi care "se credeau depășite definitiv". În acest sens, situația apăsătoare din Grecia a pus "probleme mult mai vaste" din însăși Uniunea Europeană.

Toate sunt teme asupra cărora este urgent să ne întrebăm și cărora, mai ales, este necesar să se furnizeze soluții. Și pentru că uneori, afirmă documentul CCEE, "practica instituțiilor europene este trăită de popoare ca arogantă", așa încât a provocat un "regres" în procesul de integrare. Dimpotrivă, popoarele trebuie asigurate furnizându-le garanții reale. În primul rând, pacea ca "exigență globală și nu numai militară". De fapt, "o Europă sigură și la rândul său izvor de siguranță este o Europă ordonată, unde diferitele instituții sociale sunt situate corect la locul lor". În acest sens, "a nu respecta viața și familia înseamnă a crea și conflictualitate și a slăbi pacea". Și, același lucru este valabil și "pentru disprețul sau chiar persecuția religiei, mai ales a religiei creștine, sau pentru o educație a tinerilor de anarhie etică". Așadar, "dacă dreptatea nu este garantată și dacă puterea judecătorească tinde să înlocuiască nu numai celelalte două puteri ci și ethosul popoarelor, pretinzând să-l restructureze, conflictualitatea devine o cale fără ieșire".

Pentru Europa este vorba așadar să înfrunte ca protagonistă și în manieră activă "noi probleme și noi aspecte ale problemelor vechi". În cazul migrațiilor, de exemplu, acestea "trebuie guvernate în mod prudent și responsabil". De fapt, "dreptul fiecărei persoane să fie în mod temporar îngrijită în caz de necesitate și să fie integrată" trebuie apărat "împreună cu dreptul popoarelor să nu fie invazive și la curent față de eșecul unui culturalism care are de-a face puțin sau deloc cu adevărata integrare". Mai ales, Europa este chemată să nu renunțe la "propria civilizație juridică" și la "valorile fundamentale ale propriei culturi" pe care a asimilat-o din legea morală vehiculată de tradiția creștină. Acest lucru este valabil și pentru dialogul dintre religii și, îndeosebi, cu islamul. De fapt, "drepturile umane, pacea, un bun comun concret care nu este numai material ci și spiritual, familia, demnitatea egală a ființelor umane, distincția corectă dintre politică și religie sunt valori europene și valori umane în același timp". Și, Europa "trebuie să le apere în timp ce promovează cu privire la ele o adevărată întâlnire între religii".

(După L'Osservatore Romano, 12 noiembrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat