Iași: Întrunirea membrilor Consiliului Prezbiteral
Membrii Consiliului Prezbiteral (episcopi, decani, vicedecani, responsabili ai diferitelor sectoare din cadrul diecezei, reprezentanți ai preoților parohi și călugări) s-au întrunit luni, 9 noiembrie 2015, la ora 10.30, în sala de consiliu în clădirea care aparține Episcopiei, situată lângă Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Printre temele importante care s-au discutat se numără "Sinodul Episcopilor pentru misiunea familiilor", "Pregătirea Anului Milostivirii", "Desfășurarea și încheierea Anului Vieții Consacrate", "Celebrările legate de ziua fericitului Anton Durcovici" și "Mandatul membrilor Consiliului Presbiteral".
Consiliul a început cu ritualul binecuvântării birourilor din această clădire renovată, care va aduna toate oficiile diecezei.
Au urmat apoi prezentarea temelor de pe ordinea de zi. Mai întâi, PS Petru Gherghel a vorbit despre "Sinodul episcopilor pentru misiunea familiilor". Preasfințitul a subliniat că Sinodul, desfășurat la Vatican în perioada 4-25 octombrie, a propus noi metode de aplicare a doctrinei creștine. În cadrul Sinodului nu s-a luat nicio hotărâre, dar s-au adus modele noi de trăire creștină. Ca o concluzie, PS Gherghel a spus că, în conformitate cu învățătura Sinodului, divorțații recăsătoriți, chiar dacă nu sunt admiși la sacramente, totuși nu trebuie respinși din Biserică.
A doua temă a făcut referire la "Pregătirea Anului Jubiliar al Milostivirii" care se va deschide la 8 decembrie 2015. În urma discuțiilor s-a hotărât ca în Anul Milostivirii să se deschidă trei porți sfinte, la Iași, Cacica și Bacău, în duminica următoare după deschiderea oficială de la Vatican, adică la 13 decembrie 2015.
A urmat tema referitoare la "Catehezele milostivirii" prezentată de pr. Mihai Roca. Părintele a anunțat că este deja în lucru o carte, care are menirea de a explica documentul de convocare a Jubileului Milostivirii, Misericordiae vultus, și care va fi gata până la finalul lunii noiembrie. Vor fi, de asemenea, 20 de cateheze împărțite în trei părți: șase cateheze în Postul Mare, în care se vor aborda parabolele; șapte cateheze pentru timpul pascal, în care se va vorbi despre faptele de milostenie trupească; șapte cateheze pentru perioada de toamnă, în care se va vorbi despre faptele de milostenie sufletească. Părintele a vorbit și despre realizarea unor emisiuni la Radio Maria, menite să prezinte și să explice importanța și sensul acestui An al Milostivirii.
"Desfășurarea și încheierea Anului Vieții Consacrate" a fost tema prezentată de pr. Alois Fechet, care a enumerat activitățile pentru persoanele consacrate desfășurate în Dieceza de Iași. De asemenea, părintele Fechet a amintit programul Anului Vieții Consacrate la nivel de Biserică Universală și despre ultimele evenimente la nivel mondial programate pentru Anul dedicat Vieții Consacrate care vor avea loc la Vatican în perioada 26 ianuarie - 2 februarie 2016, când se va încheia Anul Vieții Consacrate. S-a amintit și despre vizitele pe care PS Petru Gherghel le-a făcut în casele congregațiilor din Dieceza de Iași, specificându-se că acestea vor continua.
Pr. Cristinel Fodor a vorbit despre "Celebrările legate de ziua fericitului Anton Durcovici" care va avea loc la 10 decembrie. S-a amintit că ziua dedicată fericitului Anton Durcovici este trecută cu titlul de comemorare obligatorie și poate fi considerată de noi ca sărbătoare, dar nu cu titlul de festum. Cât privește locul relicvei în timpul celebrării liturgice s-a menționat faptul că ea trebuie pusă într-un loc demn, dar nu pe altar. S-a făcut referire și la locul numelui noului fericit în cadrul Litaniei tuturor sfinților. Locul indicat este la finalul listei martirilor din cadrul litaniei. La final, s-a propus să se facă o novenă specială de pregătire pentru comemorarea de la 10 decembrie. Pentru că în această perioadă este și novena pentru Neprihănita Zămislire s-a propus o combinare a celor două novene, ținând cont de faptul că fericitul episcop martir a fost un adevărat cinstitor al Maicii Domnului. A fost propusă și ideea unei privegheri în ajunul comemorării fericitului Anton Durcovici.
O altă temă pe ordinea de zi a fost "Mandatul membrilor Consiliului Prezbiteral" moderată de PS Aurel Percă. S-a dispus ca în decanatele unde decanii au mai mult de două mandate să se facă ședințe decanale, pentru ca peoții să voteze un nou decan.
Ultima temă dezbătută a fost cea referitoare la "Problema administrativ financiară" și a fost prezentată de pr. Mihai Budău și a făcut referire la taxele stolare și bilanțul parohiilor.
Consiliul Prezbiteral s-a încheiat în jurul orei 13.30 cu recitarea împreună a orei a VI-a din Breviar, mulțumind Domnului pentru acest moment de comuniune și discuție rodnică.
Pr. Claudiu Bulai
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
9 noiembrie: Iași: Întrunirea membrilor Consiliului Prezbiteral
lecturi: 16.