Iași: Invitație la lansare de cărți și vernisaj de expoziție
Cartea noimelor, apărută la Editura "Presa Bună", și Azilanta, publicată la Editura "Performantica", autor Aurel Brumă, vor fi lansate la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" din Iași, vineri, 13 noiembrie 2015, la ora 17.00. Moderatorul evenimentului va fi scriitorul Adi Cristi. La acest eveniment vor avea intervenții: Maria Beloșevschi, pr. Cornel Cadar, Nicolae Crețu, Nicu Gavriluță, Mihaela Grădinariu, acad. Alexandru Zub și Mihaela Werner. Va avea o intervenție și PS Petru Gherghel, episcop de Iași. În același context va fi vernisată expoziția "Memoria retinei gulagului românesc", creații grafice semnate de Radu Bercea.
Cunoscut publicului ca autor a peste 20 de cărți, publicate începând din anul 1975, colaborator la antologii și dicționare, realizator de filme documentare, proiecte muzicale, traducător, producător coordonator al ciclului de audio-book-uri realizate de Episcopia Romano-Catolică de Iași, cu adaptări ale scrierilor evanghelice din Noul Testament, dar și ca realizator radio și de televiziune, Aurel Brumă vine în fața cititorilor cu două noi cărți: Cartea noimelor, publicată la Editura "Presa Bună", și Azilanta, publicată la Editura "Performantica".
Cartea noimelor este un compendiu subiectiv de gânduri, aforisme, cunoașteri - tot atâtea provocări adresate cititorului pentru a fi desăvârșite cu propriile experiențe, trăiri, proiecții, așa cum o descrie însuși autorul, care le propune cititorilor să se înalțe către propria lor lumină prin credință.
Azilanta este o poveste dintre multele povești ale românilor emigranți, o propunere de cunoaștere a Italiei de pe "scara de serviciu", "un spațiu înfrigurat, paratopic, la mijloc de rău și bun, în ciuda preciselor determinări geografice în care emblemele moralității și-au sărăcit culorile și puterea", după cum scrie în prefață Mihaela Grădinariu.
Radu Bercea, cunoscut artist plastic bucovinean, ilustratorul acestor cărți, propune publicului, în același context, vernisajul expoziției "Memoria retinei gulagului românesc", o expoziție mărturisire prin grafică a omului care, în perioada 1959-1964, a suferit rigorile detenției politice pentru simplul fapt că se exprima ca un român liber.
Evenimentul este organizat de Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a Municipiului Iași, Uniunea Scriitorilor din România - Filiala Iași, Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Național, Editura "Presa Bună", Editura "Performantica" și Asociația "Scutul Albastru".
Ovidiu Bișog
lecturi: 37.