CĂLĂTORIA APOSTOLICĂ A SFÂNTULUI PĂRINTE FRANCISC
ÎN KENYA, UGANDA ȘI REPUBLICA CENTRAFRICANĂ
(25-30 noiembrie 2015)
Întâlnire interreligioasă și ecumenică
Salonul din Nunțiatura Apostolică, Nairobi (Kenya)
Joi, 26 noiembrie 2015
Dragi prieteni,
Sunt recunoscător pentru prezența voastră de astăzi și pentru oportunitatea de a împărtăși aceste momente de reflecție cu voi. În mod deosebit aș vrea să-i mulțumesc monseniorului Kairo, arhiepiscopului Wabukala și profesorului El-Busaidy pentru cuvintele lor de bun venit în numele vostru și al comunităților respective. Când vin să-i vizitez pe catolicii dintr-o Biserică locală, este mereu important pentru mine să am ocazia de a-i întâlni pe liderii altor comunități creștine și ai altor tradiții religioase. Este speranța mea că acest timp petrecut împreună poată să fie un semn al stimei Bisericii față de adepții tuturor religiilor și să întărească legăturile de prietenie care deja există între noi.
Pentru a spune adevărul, raportul nostru ne pune în fața provocărilor; ne pune întrebări. Totuși, dialogul ecumenic și interreligios nu este un lux. Nu este ceva adăugat sau opțional, ci este esențial, este ceva de care lumea noastră, rănită de conflicte și diviziuni, are tot mai mult nevoie.
De fapt, credințele religioase și maniera de a le practica influențează ceea ce suntem și înțelegerea lumii înconjurătoare. Ele sunt pentru noi izvor de iluminare, înțelepciune și solidaritate și în acest mod îmbogățesc societățile în care trăim. Îngrijindu-ne de creșterea spirituală a comunităților noastre, formând mințile și inimile la adevăr și la valorile învățate de tradițiile noastre religioase, devenim o binecuvântare pentru comunitățile în care trăiesc oamenii noștri. Într-o societate democratică și pluralistă ca aceasta, cooperarea dintre liderii religioși și comunitățile lor devine o importantă slujire adusă binelui comun.
În această lumină și într-o lume tot mai interdependentă, se simte cu claritate crescândă necesitatea înțelegerii interreligioase, a prieteniei și a colaborării în apărarea demnității conferite de Dumnezeu fiecărui individ și popoarelor și dreptul lor de a trăi în libertate și fericire. Promovând respectarea acestei demnități și a acestor drepturi, religiile interpretează un rol esențial în formarea conștiințelor, în revărsarea în tineri a valorilor spirituale profunde ale respectivelor tradiții și în pregătirea de buni cetățeni, capabili să reverse în societatea civilă onestitatea, integritatea și o viziune despre lume care să valorizeze persoana umană față de putere și față de câștigul material.
Mă gândesc aici la importanța convingerii noastre comune conform căreia Dumnezeul pe care noi încercăm să-l slujim este un Dumnezeu al păcii. Sfântul său Nume nu trebuie să fie folosit niciodată pentru a justifica ura și violența. Știu că este vie în voi amintirea lăsată de atacurile barbare de la Westgate Mall, de la Garissa University College și de la Mandera. Prea des tinerii sunt făcuți extremiști în numele religiei pentru a semăna discordia și frica și pentru a sfâșia însuși țesutul societăților noastre. Cât de important este ca să fim recunoscuți ca profeți ai păcii, făcători de pace care îi invită pe ceilalți să trăiască în pace, armonie și respect reciproc! Fie ca Atotputernicul să atingă inimile celor care săvârșesc această violență și să acorde pacea sa familiilor noastre și comunităților noastre.
Dragi prieteni, anul acesta este a cincizecea aniversare a încheierii Conciliului al II-lea din Vatican, în care Biserica Catolică s-a angajat în dialogul ecumenic și interreligios în slujba înțelegerii și a prieteniei. Vreau să reafirm această angajare, care se naște din convingerea universalității iubirii lui Dumnezeu și a mântuirii pe care El o oferă tuturor. Lumea pe bună dreptate așteaptă ca aceia care cred să lucreze împreună cu persoanele de bunăvoință în înfruntarea multelor probleme care se repercutează asupra familiei umane. Privind la viitor, să ne rugăm pentru ca toți bărbații și femeile să se considere frați și surori, uniți pașnic în și prin diferențele lor. Să ne rugăm pentru pace!
Vă mulțumesc pentru atenția voastră și îi cer lui Dumnezeu Atotputernicul să vă acorde vouă și comunităților voastre belșugul binecuvântărilor sale.
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 16.