Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Welby ia inițiativa

Biserica Anglicană caută căile comuniunii

De Maria Chiara Biagioni

Se pot avea opinii foarte diferite cu privire la abordarea vieții propriilor credincioși și a aparține aceleiași comunități ecleziale? Se pot exprima poziții divergente fără a cădea prin asta în logica contrapoziției? Se pot recunoaște profund frați în credință, chiar dacă o gândesc în mod complet diferit? De asemenea: se pot gândi norme și indicații pastorale diferite în funcție de teritoriul în care se trăiește, fără a risca diviziuni interne sau chiar adevărate schisme? Sunt câteva dintre întrebările care străbat Bisericile creștine în timpul globalizării și al pluralismului. Este provocarea "colegialității", a "parresiei", o numise Papa Francisc anul trecut deschizând Sinodul despre familie. Însă "problema" nu este numai catolică. De mulți ani Biserica Anglicană se confruntă cu preocuparea de a menține coeziunea și unitatea în fața evoluției inegale și uneori contradictorii de opinii și poziții în diferitele provincii ecleziastice care o constituie.

Are dat de 16 septembrie scrisoarea arhiepiscopului de Canterbury, Justin Welby, cu care "liderul spiritual" al Comuniunii Anglicane a convocat la Canterbury în mod cu totul excepțional pentru luna ianuarie 2016 pe toți cei 37 de "primați" ai provinciilor anglicane. Scopul reuniunii extraordinare este "să reflecteze și să se roage împreună cu privire la viitorul Comuniunii" și să întărească unitatea dintre diferitele provincii. Întâlnirea (datele propuse sunt de la 11 la 16 ianuarie) va fi o ocazie pentru a face o analiză a situației în vederea următoarei Conferințe de la Lambeth. Este adunarea tuturor episcopilor din Comuniunea Anglicană care este convocată la fiecare 10 ani circa. Ultima s-a ținut în 2008 și s-a ciocnit imediat cu criza care se deschisese cu cinci ani înainte cu alegerea ca episcop de New Hampshire a lui Gene Robinson, preot anglican legat în mod stabil într-o relație afectivă cu un partener de același sex. Din acel moment, polarizarea între elementele liberale, favorabile fie binecuvântării relațiilor homosexuale cât și hirotonirii homosexualilor practicanți, și creștinii "tradiționaliști", contrari oricărui compromis în acest sens în numele revelației biblice, a dezlănțuit o serie de evenimente care au pus în pericol în mod serios unitatea Comuniunii Anglicane.

Comuniunea Anglicană nu are o organizare centralizată. Fiecare provincie se bucură de o puternică independență atât pe planul disciplinar și de organizare cât și teologic. Și dacă Biserica din Anglia se bucură de prestigiul de "Biserică mamă", iar arhiepiscopul de Canterbury reprezintă o conducere de tip "spiritual", nimeni nu se poate folosi de o autoritate constrictivă. Desigur, anglicanii sunt înzestrați cu "structuri de comuniune" care folosesc pentru a menține coeziunea între diferitele provincii ecleziastice. Însă timpurile actuale se scurg rapid și provocările sunt tot mai năvalnice: episcopatul feminin și unirile homosexuale au pus la grea încercare fidelitatea față de coeziunea anglicană. Unii și în mai multe rânduri au vorbit chiar de "schismă" între părțile mai liberale ale Bisericii - îndeosebi Regatul Unit și Statele Unite - și în schimb cele tradiționaliste, îndeosebi în Africa. Și în scrisoarea de convocare trimisă la 16 septembrie, arhiepiscopul Welby scrie: "Fiecare dintre noi trăiește într-un context diferit. Diferența dintre societățile și culturile noastre, precum și viteza de schimbare culturală care se înregistrează în mare parte dintre țările din nord, ne ispitește să ne dezbinăm ca și creștini".

Asta nu înseamnă uniformism, explică Welby. Dimpotrivă: "O familie anglicană din secolul al XXI-lea trebuie să dea spațiu dezacordului profund precum și criticii reciproce". Este echilibrul delicat pe care-l cere "colegialitatea" și comuniunea. Echilibru care trebuie căutat mereu și niciodată nu trebuie considerat sigur. Dar dacă Comuniunea Anglicană reușește în această acțiune, poate să fie o deschizătoare de drumuri pentru vasta lume ecumenică a Bisericilor. "Nun avem niciun papă anglican - scrie Welby -. Autoritatea noastră ca o biserică este dispersată și se află, în ultimă analiză, în Scriptură, corect interpretată. Trebuie să ne întâlnim în acea lumină, sub conducerea Duhului Sfânt, și să încercăm să găsim un mod care să ne permită să întreprindem un parcurs care favorizează slujirea și iubirea reciprocă, mai ales în vederea proclamării veștii bune a lui Isus Cristos".

(După agenția SIR, 19 septembrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat