Așteptându-l pe Francisc acasă la Castro
De Paolo Matrolilli
Pe Fidel îl numeau "bola de churde", minge de murdărie, pentru că era distras de prea multe alte lucruri, nu găsea timpul pentru a se spăla la program. În schimb pe Raúl "la pulgita", micul puric, nu atât datorită dimensiunilor corpului, cât mai ales cu stătea alipit de fratele său. Dar lucrul surprinzător este că aceste lucruri nu le mai ascunde nimeni la Santiago, "ciudad rebelde siempre" [orașul răzvrătit mereu] unde totul a început și totul putea să se încheie.
Într-un cerc care se învârtește în jurul Colegiului Nuestra Señora de los Dolores, colegiul iezuiților unde au crescut frații Castro.
Alipit ca un puric
Angel, tatăl, era un proprietar de pământ bogat dar aspru, și pentru a-i face pe fiii săi să intre în înalta societate din Santiago, a ales școala cea mai prestigioasă, aceea care pregătea elita din Cuba. Iezuiții o întemeiaseră în 1913 și elevii lor, ca membrii unui club rezervat, se numeau "dolorinos". Fidel a intrat acolo în 1938: el, fratele mai mare Ramon și cel mai mic Raúl, erau printre cei 22 de elevi privilegiați care trăiau în colegiu. Vorbind cu Frei Betto, însuși Líder Maximo nu a ascuns datoria și admirația: "Era o școală cu oameni mai riguroși, pregătiți, cu vocație călugărească mult mai puternică. În realitate, erau persoane cu mai mare dăruire, capacitate și disciplină, incomparabil superiori. După părerea mea, era școala în care voiam să intru".
Fidel, conform reconstrucției lui Patrick Symmes în cartea "The Boys From Dolores", nu era primul din clasă. José Antonio Cubenas, fiu al unei alte familii însemnate din Santiago și rivalul său în toate, îl întrecea mereu cu niște note. Însă era al doilea și nu pierdea niciodată ocazia de a citi o carte în plus. Era exuberant, dar niciodată leneș. Dimpotrivă, dușmanii săi precum Cubenas, care a mers în exil în New York și în fiecare an se întâlnește la Miami cu "dolorinos" care mai sunt în viață, le reproșează iezuiților că l-au învățat prea bine disciplina militărească pe care a folosit-o după aceea pentru a învinge revoluția. Fidel era nesățios: studia, citea, organiza, arbitra și comenta partidele de baseball, purta mereu steagul colegiului în iubitele excursii pe apropiata Sierra Maestra, unde apoi nu întâmplător și-a stabilit gherila as. Odată i-a scris președintelui Roosevelt, pentru a-l felicita pentru realegere: "My good friend Roosevelt, I don't know very English, but I know as much as to write to you". Casa Albă i-a răspuns, însă fără a-i trimite bancnota de 10 dolari pe care Fidel o ceruse, bruscându-l în felul acesta. De altfel, Fidel, stârnit de tatăl fost soldat, îi susținea pe spanioli în războiul împotriva SUA, citea discursurile lui Mussolini și când Hitler a invadat Polonia a celebrat astfel: "Nu rămâne nici măcar un avion polonez. Este prima noastră victorie".
Tocmai o ceartă cu Cubenas a pus capăt acestei istorii. Fidel lovise în mod involuntar un băiat cu bâta de baseball, José Antonio l-a provocat la pumni și când tatăl Sanchez i-a despărțit, Castro îl întrecea pentru prima dată în viața sa. Astfel, pentru a avea diploma a fost constrâns să se transfere într-un alt colegiu iezuit, Belén, la Havana.
Solidaritate iezuită
Însă legătura nu s-a rupt niciodată. După asaltul împotriva cazărmii Moncada, la 850 de metri distanță de Colegio de Dolores, unde la 26 iulie 1953, Fidel a făcut prima tentativă de revoluție, grație mijlocirii rectorului foștii sale școli militarii lui Batista s-au angajat să-l captureze viu și să-l judece: "Condamnați-vă dacă vreți - a spus el -, nu contează. Istoria mă va ierta". În noiembrie 1958, când s-a întors pe Sierra Maestra pentru a face gherila, un profesor din colegiu, părintele Guzman, a mers să-l viziteze, în mijlocul protestelor părinților elevilor care nu voiau un profesor comunist.
Într-o dimineață din luna februarie 1961, însă, clopoțelul de la Colegio de Dolores a sunat ca niciodată înainte. Când elevii s-au adunat în curte, părintele prefect a ținut un discurs din cinci cuvinte: "Mergeți cu toții acasă, acum!". Puțin după aceea, au venit gărzile, au percheziționat edificiul și au pus lacăte. La 17 septembrie în același an, cu scuza unor focuri de armă care au avut loc în timpul procesiunii de Virgen de la Caridad, toți iezuiții ne-cubanezi au fost încărcați pe nava Covadonga și expulzați. "Asta - a scris Symmes - făcea parte din faptul de a iezuiți. Însă istoria a învățat că ser vor întoarce în Cuba, într-o zi".
Astăzi, edificiul magnific gri al Colegiului, trei etaje cu arce și bolți în stil colonial, găzduiește o școală care pregătește studenții pentru examenul la universitate. În loc de a-i da titlul unui erou al revoluției, au dedicat-o lui Rafael Mendive, filantrop din secolul al XIX-lea, prieten al preotului Felix Varela și profesor al părintelui independenței José Martí. Pentru a o inaugura în 2006, după restructurare, a venit Ramon Castro.
Maria, doamna care stă la intrare, mă conduce cu orgoliu în "sala istorică", unde sunt atârnate fotografiile lui Fidel, Raoul și Ramon în ținută militară, Fidel în fanfara Colegiului, Fidel care ridică zâmbitor trofeul "Dolores". "Acum când vine Papa - spune Maria - în piață vor fi mii de persoane. Santiago este plin de catolici, și în această școală. Revoluția merge bine, dar credința este altceva. Nu sunt în contradicție".
A redeschide școlile
De fapt, Francisc vine și pentru asta. Școlile catolice au început din nou să funcționeze în Cuba, dar sunt tolerate, nu recunoscute. Un student care ia diploma este acceptat de universitățile americane, dar nu cubaneze. Pontiful va cere ca acest lucru să se schimbe și rolul catolicilor în formare și în instruire să fie acceptat în mod oficial. A văzut corect Symmes: iezuiții se întorc. Astăzi, cu Papa. Și eventual, dacă avea dreptate Graham Greene să creadă în miracolul omului blestemat care îl pune pe Dumnezeu în gura oamenilor, va reveni chiar lui "dolorinos" Fidel și Raul să redeschidă școlile unde au învățat ce este un om.
(După Vatican Insider, 19 septembrie 2015)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 6.