Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Oficiul pentru Cler:

Ziua de Rugăciune pentru Sfințirea Preoților

Vineri, 12 iunie 2015

Cu bucurie și comuniune în Domnul, recomandăm acest îndemn la rugăciune și sărbătoare, tuturor preoților și slujitorilor altarelor: "Ca toți să fim una"!

Petru Gherghel

În solemnitatea Preasfintei Inimi a lui Isus este celebrată Ziua de Rugăciune pentru Sfințirea Preoților, menită să reînflăcăreze în toți preoții darul primit prin impunerea mâinilor și bucuria misiunii care le-a fost încredințată.

Cu acest prilej, Congregația pentru Cler din Vatican a trimis tuturor episcopilor diecezani o scrisoare în care îi invită pe toți preoții să se adune în jurul mesajului Sfântului Părinte papa Francisc, transmis în cadrul predicii din Joia Sfântă. Adresându-se preoților prezenți la Liturghia crismei celebrată în bazilica vaticană, papa le-a oferit preoților cuvinte de speranță și de încurajare, amintindu-le că privirea lui Isus, plină de grijă, știe cât este de dificil uneori să conduci poporul lui Dumnezeu. Toate îndatoririle preotului, toate clipele sale de oboseală sunt vegheate de acea privire milostivă a lui Isus, care dorește să fie mereu alături de slujitorii săi. "Mă rog pentru voi, cei care lucrați în mijlocul poporului lui Dumnezeu care v-a fost încredințat, mulți dintre voi în locuri uitate și periculoase. Oboseala noastră este ca fumul de tămâie care se ridică în tăcere către cer. Oboseala noastră merge direct la inima Tatălui ceresc". Mai departe, Sfântul Părinte a subliniat modul potrivit în care un preot trebuie să caute posibilități de odihnă. Pentru că, spunea papa Francisc, "există tentația de a te odihni oricum, ca și cum odihna ar fi un lucru care nu are legătură cu Dumnezeu". Și a continuat, indicând câteva posibilități ale preotului de a-și odihni trupul și sufletul, rămânând în comuniune cu Domnul și cu poporul lui Dumnezeu.

Cardinalul Beniamino Stella, prefect al Congregației pentru Cler din Vatican, amintește în scrisoarea sa faptul că aceste considerații ale suveranului pontif constituie un sprijin important pentru viața de slujire, îndemnând la reflecție și la meditație. De aceea, dicasterul din Vatican îi invită pe preoții din toate diecezele la o rugăciune susținută în această zi specială, găsind, în funcție de specificul fiecărei Biserici locale, ocaziile cele mai potrivite de a medita la cuvintele Sfântului Părinte.

Cu binecuvântarea episcopului nostru, propunem, mai jos, aceste câteva modele de reflecție și de rugăciune nutrind totodată speranța că Ziua de Rugăciune pentru Sfințirea Preoților va constitui o ocazie de a conștientiza și în acest an anumite aspecte legate de identitatea și de slujirea preoțească.

Pr. Eduard Soare,
responsabil al Oficiului pentru Cler

* * *

Propuneri de celebrare

  • Întâlniri ale clerului în care să fie propusă o meditație spirituală pe tema: "Omilia Sfântului Părinte la sfânta Liturghie a crismei din 2 aprilie 2015". Poate fi ales doar un pasaj mai semnificativ din omilie. De exemplu:

  • Preotul și odihna în Domnul. "Să ținem cont că o cheie a rodniciei sacerdotale o găsim în modul în care ne odihnim și în modul în care simțim că Domnul primește oboseala noastră. Cât de greu este să învățăm să ne odihnim! Aici se joacă încrederea noastră și amintirea noastră, că și noi suntem oi și avem nevoie de un păstor care să ne ajute. Pot să ne ajute câteva întrebări în acest sens".

  • Emoțiile care îl obosesc pe preot. "Activitățile menționate de Isus implică o capacitate a noastră de compasiune, sunt activități în care inima noastră este «mișcată» și emoționată. Ne bucurăm cu logodnicii care se căsătoresc, râdem cu pruncul pe care părinții îl aduc ca să fie botezat; îi însoțim pe tinerii care se pregătesc pentru căsătorie și pentru familie; ne îndurerăm cu acela care primește ungerea pe un pat de spital; plângem cu aceia care înmormântează o persoană dragă... Atâtea emoții... Dacă avem inima deschisă, această emoție și atâtea afecte obosesc inima păstorului".

  • Oboselile preotului: mulțimile, dușmanul, persoana proprie. "Există aceea pe care o putem numi «oboseala oamenilor, oboseala mulțimilor»: pentru Domnul, ca pentru noi, era epuizantă - o spune evanghelia -, dar este o oboseală bună, o oboseală plină de roade și de bucurie. [...] Există și aceea pe care o putem numi «oboseala dușmanilor». Diavolul și adepții săi nu dorm și, dat fiind faptul că urechile lor nu suportă cuvântul lui Dumnezeu, muncesc neobosit pentru a-l reduce la tăcere sau a ne abate de la el. Aici oboseala de a-i înfrunta este mai dificilă. [...]există și «oboseala de noi înșine» (cf. Evangelii gaudium, 277). Este probabil cea mai periculoasă. Pentru că celelalte două provin din faptul de a fi expuși, de a ieși din noi înșine pentru a unge și a activa (suntem cei care se îngrijesc). În schimb această oboseală este mai autoreferențială: este dezamăgirea de noi înșine, dar nu privită în față, cu bucuria senină a celui care se descoperă păcătos și nevoiaș de iertare, de ajutor: acesta cere ajutor și merge înainte. Este vorba despre oboseala care dă «voința de a nu voi», faptul de a fi jucat totul și apoi de a regreta usturoiul și cepele din Egipt, faptul de a se amăgi cu iluzia de a fi altceva. Această oboseală îmi place s-o numesc «flirtare cu mondenitatea spirituală».

  • Odihna în Duh. "Știu să mă odihnesc primind iubirea, gratuitatea și tot afectul pe care mi-l dă poporul credincios al lui Dumnezeu? Sau după munca pastorală caut odihne mai rafinate, nu pe acelea ale celor săraci, ci pe acelea pe care le oferă societatea consumului? Duhul Sfânt este cu adevărat pentru mine «odihnă în oboseală», sau numai cel care mă face să muncesc? Știu să cer ajutor de la vreun preot înțelept? Știu să mă odihnesc de mine însumi, de autoexigența mea, de autocomplăcerea mea, de autoreferențialitatea mea"?

  • "I-a iubit până la sfârșit". Domnul vindecă oboseala noastră. "Imaginea cea mai profundă și misterioasă a modului în care Domnul tratează oboseala noastră pastorală este aceea că «iubindu-i pe ai săi..., până la sfârșit i-a iubit» (In 13,1): scena spălării picioarelor. Îmi place s-o contemplu ca spălarea uceniciei. Domnul purifică ucenicia, el se «implică» (Evangelii gaudium, 24), dorește personal să curețe orice pată, acel smog monden și unsuros care s-a lipit pe drumul pe care l-am parcurs în numele său".

  • Moment de împărtășire. Dialog frățesc între preoți și reflecții asupra celor aprofundate; referință la experiența pastorală și la relațiile interpersonale, cu scopul de a împărtăși oboselile, modul de odihnă, necesitățile fiecăruia care reclamă o comuniune preoțească mai solidă, eventualele "reforme" pastorale etc.;

  • Adorație euharistică. Pentru a te întoarce la Tatăl, care este izvorul slujirii; pentru a-i încredința lui toate oboselile noastre și slujirea noastră; pentru a face să răsune în noi invitația lui Isus care ne primește și ne ajută să ne ridicăm: "Veniți la mine toți cei osteniți și împovărați, eu vă voi da odihnă" (Mt 11,28).

  • Agapă frățească. Momente de fraternitate sacerdotală.


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat