Sfântu Gheorghe: Catolicii din Moldova la Zilele Andrei Șaguna
În zilele de 26 și 27 iunie 2015 au avut loc la Sfântu Gheorghe (județul Covasna) două importante manifestări cultural-științifice cuprinse în cadrul "Zilelor Andrei Șaguna", evenimente organizate de Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei, Centrul Ecleziastic de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan", Liga Cultural-Creștină "Andrei Șaguna", Centrul European de Studii Covasna-Harghita, Asociația "Ștefadina" București, în parteneriat cu Muzeul Național al Capaților Răsăriteni.
De la Bacău au participat ca invitați: prof. Vilică Munteanu (directorul Arhivelor Naționale Bacău), ing. Gheorghe Bejan (președintele Asociației Romano-Catolicilor "Dumitru Mărtinaș") și prof. dr. Anton Coșa.
Vineri, 26 iunie 2015, la Centrul Ecleziastic de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan" a avut loc Simpozionul cu tema: "Relațiile sud-estului Transilvaniei cu Moldova, Țara Românească și Regatul României, până la Marea Unire de la 1 decembrie 1918". În cadrul acestei manifestări, prof. dr. Anton Coșa a prezentat comunicarea științifică: O familie de români din sud-estul Transilvaniei și legăturile sale cu spațiul extracarpatic.
Printre publicațiile lansate cu acest prilej, dr. Ioan Lăcătușu a prezentat primul număr (I/2014) al "Acta Carpatica" (Anuarul românilor din sud-estul Transilvaniei), editat de Centrul Ecleziastic de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan", Centrul European de Studii "Covasna-Harghita" și Asociația "Ștefadina" București, în cadrul căruia sunt publicate și două materiale privitoare la catolicii din Moldova. Este vorba de articolul: Episcopia Catolică de Iași - 130 de ani de la înființare (semnat de prof. dr. Anton Coșa) și In memoriam. Pr. Dumitru Gabor (semnat de ing. Gheorghe Bejan). La rândul său, prof. Vilică Munteanu a prezentat nr. X/2015 al "Acta Bacoviensia" (Anuarul Arhivelor Naționale Bacău), în paginile căruia au fost publicate și două articole de specialitate privitoare la istoria comunității catolice din Dieceza de Iași. Este vorba de: Un izvor istoric uitat cu privire la catolicii din județul Bacău (autor prof. dr. Anton Coșa) și Părintele Daniel Pietrobono (1835-1915) - primul superior al Provinciei franciscane "Sfântul Iosif" din Moldova (autor părintele prof. dr. Fabian Doboș).
Sâmbătă, 27 iunie 2015 (în prezența PS Andrei Moldovan, episcopul Covasnei și Harghitei) a avut loc Dezbaterea cu tema: Noi cercetări privind istoria și cultura românilor din sud-estul Transilvaniei, în cadrul Colocviului național al Grupului de cercetare "I.I. Russu" pentru studiul sud-estului Transilvaniei. Printre comunicările prezentate, ing. Gheorghe Bejan a avut o intervenție intitulată: Romano-Catolicii din Moldova. Religie-Școală-Cultură, făcând o serie de referiri și la Proiectul "Clubul social al tânărului băcăuan", care urmează a se desfășura în intervalul iulie-noiembrie 2015 în câteva dintre comunitățile catolice din județul Bacău.
De asemenea, în cadrul aceleași manifestări, PS Andrei Moldovan (episcopul Covasnei și Harghitei) l-a onorat pe prof. dr. Anton Coșa pentru activitatea de cercetare cu privire la istoria și devenirea românilor din Covasna și Harghita, înmânându-i prestigiosul Premiu I.I. Russu pe anul 2015. Discursul de laudatio a fost rostit de prof. Vilică Munteanu (directorul Arhivelor Naționale Bacău).
În cuvântul său, prof. dr. Anton Coșa i-a mulțumit PS Andrei Moldovan pentru onoarea ce i s-a făcut prin decernarea Premiului I.I. Russu, reamintind (printre altele) de legăturile istorice dintre românii din sud-estul Transilvaniei și romano-catolicii din Dieceza de Iași.
Întrucât aceste câteva rânduri sunt făcute publice în momente deosebit de importante pentru PS Petru Gherghel, Episcop de Iași, Excelența sa aniversând 75 de ani de viață (la 28 iunie) și 50 de ani de preoție (la 29 iunie), suntem fericiți să îi putem transmite și noi:
La mulți ani, Excelență!
Prof. dr. Anton Coșa
lecturi: 6.