București: Pastorația romilor: potențialul și riscurile noilor media
Cu sfânta Liturghie solemnă, prezidată de PS Petru Gherghel, al Diecezei Romano-Catolice de Iași, s-a încheiat duminică, 26 aprilie 2015, la București, reuniunea anuală a Comitetului Catolic Internațional pentru Pastorația Romilor, pe tema "Comunicarea: potențialul și riscurile noilor media". Lucrările reuniunii, de la 24 la 26 aprilie 2015, s-au desfășurat la mănăstirea carmelită de la Ciofliceni-Snagov, cu participarea PS Petru Gherghel, responsabil în Conferința Episcopilor din România pentru pastorația romilor.
Cu această ocazie, președintele Consiliului Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților, cardinalul Antonio Maria Vegliò, a trimis participanților un mesaj în care subliniază importanța mijloacelor moderne de comunicare în percepția publicului cu privire la realitatea și cultura romilor. În acest sens, se citește în mesajul publicat de "L'Osservatore Romano", noile media desfășoară un rol fundamental pentru că pot fi atât instrumente de cunoaștere, întâlnire și dialog cât și de alimentare a unor prejudecăți, cunoștințe eronate și incomplete.
Mesajul consiliului pontifical scoate în evidență faptul că ziarele, televiziunea și internetul sunt deseori "mesageri de adevăruri distorsionate", vehicule ale unui limbaj acordat de obicei protagoniștilor din domeniul delincvenței. Acest fapt, se afirmă în mesaj, "nu este doar injust, ci este și grav", pentru că "influențează substanțial colectivitatea care, aproape inconștient, ajunge astfel să nutrească față de această etnie sentimente ostile și falsificate". Uzul incorect al anumitor instrumente determină, cu alte cuvinte, în mod semnificativ "criteriul cu care sunt considerate minoritățile etnice și poate incita la comportamente rasiste".
Remarcând importanța temei care a unificat lucrările din aceste zile - "Comunicarea: potențialul și riscurile noilor media" - mesajul consiliului pontifical îndeamnă jurnaliștii și operatorii mass-media să meargă întotdeauna "în căutarea adevărului, conștienți că mass-media sunt în măsură să abată distanțele de spațiu și timp și îi fac pe toți oamenii să se simtă părtași la unica și marea familie a umanității". În același timp, reamintind referințele frecvente ale suveranilor pontifi cu ocazia Zilelor Mondiale ale Comunicațiilor Sociale, mesajul departamentului vatican pentru migranți și itineranți pune accentul pe contribuția Bisericii. Se exprimă, astfel, speranța unei implicări din ce în ce mai mari a Bisericilor locale și a operatorilor pastorali în uzul corect al noilor media pentru a depăși "cultura respingerii" și a promova o "cultură de solidaritate și de întâlnire". În mod specific, mesajul recomandă să se analizeze toate oportunitățile pe care mijloacele moderne de comunicare le oferă nu doar în domeniul promovării și integrării romilor, ci și pentru o mai bună vestire a evangheliei în realitățile romilor. "Este necesar - se citește în mesaj - a pregăti atât noile generații de romi cât și părinții lor la o receptare critică și conștientă a noilor media și la folosirea corectă a acestora". Tinerii trebuie ajutați "să recunoască riscurile și avantajele din spațiul digital, să înțeleagă ceea ce oferă noile mijloace de comunicare și binele furnizat de o comunicare directă în toate domeniile vieții, în raporturile umane, în dezvoltarea emotivă, în familie și în experiențele de grup". Toate populațiile romilor sunt îndemnate, de aceea, să se angajeze în a trage foloase din noile mijloace de comunicare pentru promovarea proprie și pentru evanghelizare, devenind protagoniste active în domeniul mediatic, în măsură să facă respectată propria demnitate și să dea vizibilitate valorilor din cultura romă.
Îndemnul Consiliului Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților a fost preluat de președintele Comitetului Catolic Internațional pentru Pastorația Romilor, preotul francez Claude Dumas, din rândul romilor Manush. În fața "dorinței irezistibile de a vorbi, de a vedea, de a auzi, de a fi în contact, de a comunica", prezentă în societatea contemporană, preotul francez a subliniat că și romii catolici sunt împinși spre "un nou mod de a evangheliza". "Nu putem doar să așteptăm - a spus preotul Dumas - ca lumea să vină la noi, ci trebuie să mergem să o căutăm în locurile pe care le frecventează, precum blogurile, platforma Facebook și așa mai departe". Toate acestea, însă, cu un îndemn la prudență: pe multe site-uri din Internet - a remarcat președintele Comitetului - evanghelia "poate deveni ușor un mesaj stereotipat și aerian, redus la o listă de referințe biblice și fraze cu impact". Cuvântul lui Dumnezeu, a mai spus preotul, "pretinde și o relație autentică, are nevoie de a fi comunicat de la persoană la persoană".
Pentru Radio Vatican, articolul a fost semnat de pr. Adrian Dancă.
Preluare http://ro.radiovaticana.va)
lecturi: 8.