Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ierusalim: Săptămâna Sfântă și Duminica Învierii

Aflat în Israel din anul 2002, ca asistent spiritual pentru românii din Israel și responsabil cu pastorația pelerinajelor în Țara Sfântă în cadrul Oficiului pentru Pelerinaje al Episcopiei de Iași, părintele Cristian Vacaru a transmis o corespondență despre Săptămâna Sfântă și Duminica Învierii în orașul Ierusalim.

Săptămâna Sfântă trăită la Ierusalim

Întreaga perioadă a Postului Mare, începută cu miercurea Cenușii, a fost un timp de pregătire interioară, un timp de reflecție și de convertire, dar ultima săptămână, Săptămână Sfântă a avut o încărcătură specială, a fost trăită poate mai intens și datorită faptului că am avut ocazia să participăm la momentele evocate în Duminica Floriilor și ulterior în Triduumul Pascal în chiar locurile în care acele evenimente s-au petrecut: Muntele Măslinilor și Cetatea Ierusalimului.

Astfel, duminică, 29 martie 2015, am putut participa cu toții la sfânta Liturghie de Florii, celebrată în fața Mormântului Sfânt de către patriarhul latin al Ierusalimului, Fouad Twall, în cadrul căreia Preafericirea Sa a împărțit tuturor participanților ramurile de palmier pe care, în după-amiaza aceleiași zile, le-am fluturat în cadrul Procesiunii de Florii, coborând Muntele Măslinilor de la Betfage și până în Cetatea Sfântă, refăcând drumul parcurs în urmă cu 2000 de ani de către Mântuitorul. Alături de zecile de mii de participanți, am fost prezenți și un grup de români, atât stabiliți în Țara Sfântă, cât și cei aflați la muncă sau doar în trecere ca pelerini, și cu toții i-am cântat Regelui Cristos care intra în mod solemn în Cetatea Ierusalimului.

Triduum-ul Pascal, respectiv ultimele trei zile de dinaintea sărbătorii învierii Domnului au fost zile care s-au întipărit adânc în conștiința oricărui creștin care a putut fi prezent în Ierusalim în aceste zile. Și nici nu putea fi altfel, după ce ziua de Joia Sfântă a debutat cu Sfânta Liturghie a Crismei, celebrată în jurul Sfântului Mormânt, Liturghie în cadrul căreia sutele de preoți prezenți în jurul Patriarhului Latin și-au reînnoit promisiunile preoțești, dat fiind că ziua de Joia Sfântă este ziua când se comemorează instituirea sfintei Preoții și a sfintei Euharistii. După-amiaza acestei zile a oferit posibilitatea de a ne reculege în Cenacolul unde Mântuitorul a luat ultima Cină cu ucenicii săi și apoi l-am însoțit în Grădina Măslinilor, pentru o oră de rugăciune, de unde întreg cortegiul procesional a plecat spre biserica "Sf. Petru in Gallicantu", unde în urmă cu 2000 de ani era casa marelui Preot Caiafa, loc unde a fost adus și Isus arestat de soldați în Grădina Getsemani.

Vinerea Sfântă a început cu proclamarea Patimii Mântuitorului, cântată în mod solemn chiar pe Calvar, moment foarte înălțător și mișcător în același timp. Miezul zilei a oferit posibilitatea de a participa la Calea Crucii, parcursă pe drumul care până astăzi se numește "Via Dolorosa", drumul durerii. Seara, am participat în Bazilica Sfântului Mormânt la procesiunea funerară, înmormântarea lui Cristos.

Din motive de practică locală, dată fiind regula Statu Quo, care guvernează la cele mai importante locuri din Țara Sfântă, Liturghia Învierii Domnului, sau Vigilia Pascală s-a celebrat sâmbătă dimineață, la ora 7:30. A fost foarte emoționant să cântăm Aleluia, să vedem mormântul gol despre care îngerul a spus: "Nu este aici!" și să ne convingem o dată în plus de această realitate a Învierii lui Cristos.

Seara, împreună cu toți românii veniți din diverse localități din Israel, ne-am adunat în biserica mănăstirii "Sfântul Carol Boromeu", unde se află și șapte surori din România, pentru a celebra și în limba noastră marele mister pascal al învierii lui Cristos. Cu sufletele curățite în taina sfintei Spovezi, mulți l-au primit pe Cristos în sfânta Împărtășanie, lăsând astfel ca lumina Celui Înviat să le inunde sufletul de bucurie și de speranță.

Din cetatea în care Maria Magdalena a spus pentru prima dată cuvintele care aveau să devină salutul creștinesc pentru tot timpul pascal vă salut și eu cu aceleași cuvinte: Cristos a înviat!

*

Duminica Învierii la Ierusalim

După o Săptămână Sfântă în care a avut un program foarte intens, patriarhul latin al Ierusalimului, Fouad Twall, în zorii zilei de duminică (5 aprilie) a plecat în procesiune de la Patriarhia Latină spre Bazilica Învierii, condus fiind de un cortegiu impresionant format din tinerii creștini care, cu instrumentele lor muzicale au dat o notă în plus de solemnitate acestei zile deosebite. Erau urmați acești tineri de un mare număr de frați franciscani și de seminariștii din Țara Sfântă. Au ajuns la bazilica ce adăpostește mormântul gol al Mântuitorului la ora 7:30 iar la ora 8:00 a început sfânta Liturghie pontificală, urmată de procesiunea solemnă care înconjoară de trei ori Mormântul lui Isus. Trebuie menționat faptul că la Ierusalim nu s-a celebrat noaptea trecută sfânta Liturghie cu Vigilia Pascală. Din motive de practică locală, dată fiind regula Status Quo, care guvernează la cele mai importante locuri din Țara Sfântă, Liturghia Învierii Domnului, sau Vigilia Pascală s-a celebrat sâmbătă dimineață, la ora 7:30.

Ca de fiecare dată, în cadrul predicii, patriarhul a avut un mesaj puternic, plin de bucurie și de speranță, adresat nu numai celor prezenți la sfânta Liturghie, ci și tuturor celor care cred în acest mare eveniment care avea să schimbe complet fața pământului: învierea lui Isus.

În ciuda faptului că suntem mereu martori ai evenimentelor tragice, atât în Orientul Mijlociu cât și oriunde în lume, realități care ne amintesc de Calvar, bucuria și credința noastră în Isus Cel Înviat nimeni nu poate să ne-o răpească.

Precum femeile sfinte care în prima zi a săptămânii îl căutau pe Cristos și astăzi sunt milioane cei care-I caută chipul, cuvântul și pacea sa. De multe ori, Dumnezeu nu este acolo unde îl căutăm noi; el este alături de noi, în fratele nostru, în aproapele nostru. Dar pentru a-l recunoaște, este nevoie de convertirea inimii, precum centurionul roman, la poalele crucii a putut exclama: "Cu adevărat, acest om era Fiul lui Dumnezeu". Schimbarea inimii s-a produs nu numai la soldați dar chiar și ucenicii care stăteau închiși în Cenacol din cauza fricii s-au lăsat transformați în martori, martori fericiți să sufere pentru Cristos.

A amintit în cuvintele sale patriarhul Fouad Twall și de cele două fiice ale Țării Sfinte care în curând, la 17 mai vor fi canonizate la Roma: Miriam Bawardi și Maria Alfonsina.

A atins și subiectul fierbinte al situației politice din zonă, sutele de mii de refugiați irakieni și sirieni care au pierdut totul datorită credinței lor, unii chiar și viața. Politicienii și comunitatea internațională se interesează mult prea puțin (a afirmat patriarhul) de garantarea libertăților religioase și de soarta acestor creștini, din cauză că interesele personale zdrobesc bunavoință a celor care caută pacea și dreptatea.

Pelerinii care ajung în Țara Sfântă îl caută pe Cristos și încearcă în același timp să-și găsească propriile origini. Rădăcinile noastre sunt aici, în sânul Bisericii Mame, pe muntele Golgota și în acest Mormânt gol. Pentru noi ca o comunitate locală (a spus patriarhul), responsabilitatea este imensă și, în ciuda tuturor dificultăților care ne lovesc continuăm să menținem vie speranța și bucuria noastră: Cristos a biruit mormântul și va birui asupra oricărui rău.

Spre finalul predicii a adresat un cuvânt de încurajare tuturor celor bolnavi, bătrâni, prizonieri, refugiați și tuturor celor care din diferite motive nu pot să guste bucuria Învierii. Pe toți cei prezenți și pe toți cei la care vor ajunge aceste cuvinte i-a delegat să devină vestitori în lumea întreagă a acestei vești bune, că Domnul este cu adevărat înviat. Amin! Aleluia!

Pr. Cristian Vacaru


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat