Canestri, de la Conciliu la Genova
De Luca Rolandi
A murit la Roma, la vârsta de 97 de ani, cardinalul Giovanni Canestri. O viață lungă și intensă în slujba Bisericii. Atunci când Ioan Paul al II-lea, la 6 iulie 1987, l-a numit pe Canestri arhiepiscop de Genova, în orașul Lanternei și în biserica de tradiție foarte veche, mulți s-au întrebat: "Primește o moștenire grea, va trebui să fie un episcop cu mare credință și de mare curaj".
Prelatul de origine din Castelspina, târg în apropiere de Alessandria, unde s-a născut la 30 septembrie 1918, în fond urma să primească cârja pastorală de la un principe al Bisericii universale, cardinalul Giuseppe Siri, protagonist absolut al istoriei sociale și religioase a orașului și a catolicismului din secolul scurt. Papa neales, conform unei cunoscute expresii a vaticanistului Benny Lay, referință a întregului episcopat italian de după război, de la Pius al XII-lea la papa Wojtyła, între lumini și umbre în istoria ecleziastică, civilă și politică a Italiei de după război, Siri conducea Biserica din orașul său din 1946. Siri era ultimul supraviețuitor al acelei Biserici de perspectivă și profeție născute în anii Treizeci în timpul episcopatului lui Carlo Dalmazio Minoretti: Giacomo Lercaro, Emilio Guano, Franco Costa și întocmai Siri. Era de acum obosit, încercat de peste patruzeci de ani de episcopat. Aștepta o alternare, dar n-ar fi părăsit niciodată comunitatea sa. Așadar, era foarte dificilă înlocuirea sa. Cu doi ani înainte de vizita lui Ioan Paul al II-lea, în septembrie 1985, a fost încoronarea unui episcopat foarte lung. Predarea simbolică a ștafetei, epocală și istorică, a avut loc cu îmbrățișarea în pragul catedralei "Sfântul Laurențiu" dintre cardinal și succesorul său. Siri avea să moară după doi ani de coabitare tăcută și discretă.
Născut într-o realitate din zona rurală alexandrină, un frate preot, Giovanni Canestri a fost hirotonit preot în anii celui de-al doilea conflict mondial, la 12 aprilie 1941 prin mâinile monseniorului Luigi Traglia în bazilica "Sfântul Ioan din Lateran" la Roma. Legătura sa cu capitala și lumea Vaticanului a fost intensă și constantă în cursul existenței sale lungi. La 8 iulie 1961, Ioan al XXIII-lea l-a ales episcop titular de Tenedo, numindu-l în același timp auxiliar al cardinalului vicar de Roma. După ce a primit hirotonirea episcopală, a participat la lucrările Conciliului Ecumenic al II-lea din Vatican. Era unui dintre ultimii participanți în viață la epocala adunare a Bisericii catolice din secolul al XX-lea. Vorbea despre asta cu discreție, fără emfază și revendicări, era martor în viața spirituală și pastorală.
În anii de după Conciliu, Paul al VI-lea l-a trimis în istorica și dantelata dieceză ligură-piemonteză-lobardă Tortona, unde și-a făcut intrarea la 7 ianuarie 1971. Acolo a rămas timp de patru ani lăsând o bună amintire și contestând, era o ipoteză concretă, dezmembrarea bisericii istorice "Sfântul Marțian". La 8 februarie 1975, Paul al VI-lea îl rechema la Roma, promovându-l arhiepiscop titular de Monterano și încredințându-i funcția de vice-gerent. La 22 martie 1984 a fost numit de Ioan Paul al II-lea arhiepiscop de Cagliari și a fost acolo până în 1987.
La Genova a fost perioada sa cea mai cunoscută. A imprimat o acțiune pastorală în favoarea săracilor, cu recunoașterea substanțială a Caritas-ului diecezan, dezvoltarea catehezei și un plan pastoral de evanghelizare și ascultare într-un oraș în transformare care înceta să fie un oraș industrial în criză de identitate după criza portului, și reconcilierea între muncitori (camalli) și autoritatea Consorțiului autonom, ultima capodoperă diplomatică a cardinalului Siri. Uneori credincioșii îl găseau într-un autobuz de linie mergând în vizită pastorală. Era un bun păstor și acțiunea sa s-a exprimat până în 1995, când i-a urmat cardinalul Dionigi Tettamanzi, venind din secretariatul general al CEI, prezidată de cardinalul Camillo Ruini.
Ultimii douăzeci de ani din lunga și rodnica sa viață, întemeiată pe o spiritualitate profundă, i-a trăit în discreție, cifră absolută a vieții sale, la Roma, orașul său de alegere, orgolios de titlul de arhiepiscop emerit al arhidiecezei de Genova. Canestri manifestase în timpul său dorința ca trupul său mort să se odihnească în catedrala "Sfântul Laurențiu" și așa va fi. de fapt, după celebrarea înmormântării la Roma, sicriul, conform dispozițiilor curiei din orașul din Liguria, va fi transferat la Genova și, la sosirea sa, va fi primit în catedrală. Aici va rămâne expus pentru rugăciunea credincioșilor în zilele de duminică 3 mai, de la ora 8 la 12 și de la 15 la 19, și luni 4 mai de la 9 la 12.
Funeraliile la Genova se vor ține luni după-amiază la ora 16, prezidate de cardinalul Angelo Bagnasco și concelebrate de episcopii din Liguria. După celebrare, cu porțile închise, sicriul arhiepiscopului emerit de Genova va fi înmormântat în "Sfântul Laurențiu" la altarul Preasfântului Sacrament. Chiar în acele zile ar fi trebuit să fie celebrată liturghia, programată la 4 mai în catedrală, pentru răposatul cardinal Siri, dar nu se va mai desfășura. Mintea se întoarce la acel îndepărtat an 1987, la privirea intensă între Siri și Canestri, o predare a ștafetei care a marcat istoria Genovei și a Bisericii sale.
Și Papa a trimis astăzi o telegramă de condoleanțe. În mesaj, adresat cardinalului Agostino Vallini, vicarul său general pentru Dieceza de Roma, Francisc a amintit "atenția generoasă față de alții" a cardinalului decedat. "Moartea veneratului cardinal Giovanni Canestri, născut în dieceza de Alessandria și apartenent clerului din Roma, trezește în sufletul meu profundă emoție și sinceră admirație față de un stimat om al Bisericii care a trăit cu umilință și fidelitate lunga și rodnica sa preoție și episcopat în slujba Evangheliei și a sufletelor încredințate lui".
(După Vatican Insider, 30 aprilie 2015)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 18.